Printr-o actiune de drept comun, avand obiect pretentii am solicitat prin instanta valorificarea unei creante, care are un fundamanet contractual etc... cert este ca acea factura de majorari a carei contravaloare o spretind are debit de baza( principal) din 2000, aceasta factura nefiind achitata la scadenta, a acumulat pe baza contractului penalitati, factura de majorari a fost emisa pe 23.10.2003 ! parata a ridicat exceptia prescriptie extinctive a dreptului la actiune, dat finnd faptul ca facturiel pt care s-au calculat majorari sunt din 2000. eu consider ca e nefondata atat timp cat factura de majorari a fost emisa in oct 2003, chiar daca debitul principal este din 200, pt care ar opera prescritia extinctiva. se pare ca instanta va admite cererea! ce parere aveti, ce pot face sa se respinga cererea pe exceptie? ce se poate face?
Draga mea,acum am citit mesajul tau;sunt curioasa daca s-a admis cererea.Sa-mi spui;dar parerea mea este ca asupra debitului principal s-a implinit termenul de prescriptie.Asupra penalitatilor,dat fiind ca acestea au fost facturate in 2003,nu s-a prescris dreptul la a le cere.Depinde ce ai cerut in actiune.Ca daca ai cerut numai plata debitului principal...nici o sansa.Daca ai solicitat si penalitati aferente facturate cu FF nr....,ar trebui sa le obtii.
Anunta-ma ,de curiozitate ce s-a intamplat.
instanta o sa admita exceptia prescriptiei dreptului la actiune in ceea ce priveste debitul principal cat si a penalitatilor.
nu are importanta data la care a fost emisa factura. putea sa fie emisa si in 2005 toamna. nu conteaza. penalitatile curg la debitul principal, dar cum acesta e prescris => pa pa si penalitati. (asta e o ipoteza)
poftim si a 2-a ipoteaza. Penalitatile devin scadente la fiecare zi ce trece. asta inseamna ca pt. fiecare zi in care ele s-au calculat este si ziua in care prescriptia dr. la actiune, pt. a le cere in instanta, a inceput sa curga. Pai in situatia asta ... sa vedem :
debit principal - anul 2000.
penalitati anul 2000 (de cand au inceput sa curga penalitati si pana la sf. anului) = prescrise (sunt 6 ani pana in 2006)
penalitati anul 2001 = prescrise
penalitati anul 2002 = prescrise
penalitati anul 2003 (respectiv pana la data introducerii actiunii in instanta - in 2006 ) = prescrise ( de ex: actiunea introdusa in aprilie 2006 => penalitatile pe iuanuarie, feb, martie, aprilie 2003 = prescrise)
oricum ipoteza a 2-a e gresita ... dar am scris-o doar ca sa vezi ca ... in posibilitatea in care .. in strafundurile gandirii instantei .. le-ar trece prin cap sa admita o parte din actiune ... totusi .. nu poate admite decat penalitatile care ar mai fi in termenul de prescriptie .. si anume .. o parte din cele din 2003.