Pentru a putea dezbate succesiunea dupa sotul meu decedat in urma cu 11 luni imi este necesara suplimentarea unor succesiuni ale acestuia dezbatute in Municipiul Drobeta Turnu Severin in anii 1980 si 1987 (dupa mama si tatal sau), succesiuni legate de doua locuri de veci din Drobeta Turnu Severin. Eu si sotul meu am avut domiciliul in Galati (sotul meu a decedat in Galati). La solicitarea de deschidere a succesiunii in Galati mi s-a solicitat suplimentarea celor doua succesiuni. M-am deplasat la Drobeta Turnu Severin. Notarul de acolo imi solicita certificat de calitate de mostenitor dupa sot de la notarul din Galati. Notarul din Galati imi spune ca nu exista asa ceva. Eu cui ar trebui sa ma adresez si sa nu ma mai plimb intre Galati si Drobeta Turnu Severin? Multumesc
raluk0207
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Pai cam exista.
La suplimentarea masei succesorale dupa socrii dvs, se redacteaza o incheiere finala, care urmeaza a fi semnata de mostenitori.
Sotul dvs e decedat, asa ca ar trebuie semnata de dvs.
Dvs sunteti nora si nu aveti vocatie directa la succesiunea socrilor.
Ca atare, aveti nevoie de acel certificat de calitate de mostenitor, pentru a va dovedi calitatea de mostenitor dupa sot, si in baza caruia sa semnati la dezbaterea succesiunii dupa socri.
Multumesc. Dar cum pot eu convinge notarul din Galati ca trebuie sa-mi dea acest certificat de calitate de mostenitor? Incerc si la alti notari dar mi se pare absurd sa merg din notar in notar pentru a mi se elibera un document legal.
Nu aveti cum sa incercati la alti notari daca dosarul succesoral dupa sotul dvs a fost inregistat la notariatul respectiv. Doar daca solicitati transferul dosarului la alt birou notarial, insa e o procedura care dureaza cam o saptamana si ar trebui ca primul notar sesizat sa fie de acord.
Explicati-i ce v-am scris mai sus.
Art. 22. – (1) Transferul dosarului succesoral poate opera doar între notari publici în funcţie.
(2) Eliberarea certificatului de transfer (Anexa nr. 8) de la un birou notarial la altul, se efectuează de către serviciul de evidenţă a procedurilor succesorale, în următoarele situaţii: a) dacă se solicită suplimentarea certificatului de moştenitor de un alt notar public decât cel care l-a emis;
b) dacă se solicită soluţionarea cauzei succesorale de un alt notar public decât cel care a înregistrat dosarul pe rolul biroului său.
(3) Este permis transferul unui dosar succesoral pe motiv că notarul care a eliberat certificatul de moştenitor a solicitat un onorariu mai mare decât cel care şi-a dat acordul pentru a prelua cauza succesorală cu condiţia ca ambii să prezinte Colegiului Director modul în care au calculat cheltuielile necesare pentru eliberarea certificatului de moştenitor. Dacă onorariul calculat de notarul care a eliberat certificatul de moştenitor cuprinde TVA, iar notarul către care moştenitorii doresc să fie transferat dosarul nu este plătitor de TVA, nu se va transfera dosarul succesoral.
(4) Transferul dosarului succesoral este permis şi în alte cazuri în care moştenitorii pot justifica că prin netransferarea lui li se încalcă un drept sau un interes legitim.
Art. 23. – Transferul unui dosar succesoral de la un birou notarial la altul se poate realiza numai pe baza cererii exprese a tuturor moştenitorilor şi a acordului scris al notarului public de la care va pleca dosarul, respectiv care urmează a-l instrumenta(Anexa nr. 5). Înregistrarea dosarului succesoral în baza de date a Camerei pe numele unui birou notarial nu permite îndeplinirea procedurii de desesizare a respectivului birou, prin retransmiterea către Cameră a cauzei succesorale.
Art. 24. – În situaţia prevăzută de art. 22 lit. b), notarul public de la care pleacă dosarul succesoral va întocmi o încheiere motivată în acest sens (Anexa nr. 6), putând să solicite moştenitorilor achitarea onorariului cuvenit pentru procedurile efectuate în vederea eliberării certificatului de moştenitor, sau după caz a celui suplimentar.
Art. 25. – (1) În ambele situaţii prevăzute la art. 22 alin. (2), notarul public de la care pleacă dosarul succesoral îl va transmite în original către Cameră, păstrând în arhivă fotocopia întregului dosar.
(2) Transferul se realizează prin intermediul Camerei Notarilor Publici București, în acest sens încheindu-se un proces-verbal de predare-primire (Anexa nr. 7).
Inteleg ca acea suplimentare de mostenire dupa socri trebuia facuta de catre sotul dumneavoastra.Presupun ca exista niste certificate de mostenitor pe numele dumnealui, In acest caz notarul din Drobeta poate face act de succesiune aditional pe numele lui, apoi notarul din Galati face succesiunea catre succesorii sotului (Am fost confruntata cu o situatie asemenea)
Sau: faceti succesiunea dupa sot, cu bunurile care i-au apartinut personal si aveti in mana cerificatul de mostenitor.Notarul nu are motiv sa va refuze succesiunea Cred ca acest certificat il solicita notarul din Drobeta Apoi cu acest certificat mergeti la Drobeta si obtineti certificat de mostenitor direct ca succesor al ultimului decedat dintre socri.
Notarul din Galati trebuie sa se convinga ca sunteti singurul mostenitor al sotului , iar cel din Drobeta la fel si in plus ca sotul dvs decedat a fost singurul mostenitor al parintilor sai
Succesiune
Sinzianna
S-a deschis succesiunea in anul 1998 dupa mama mea decedata in 1995. Pe certificatul de mostenitor pe care il detin tatal meu a renuntat la mostenire in ... (vezi toată discuția)
Succesiune
mariana.pirosca
Buna ziua,
Dupa decesul mamei am deschis un dosar de succesiune ,singurii mostenitori fiind eu si sora mea . Sora a decedat, succesiunea nefiind finalizata. ... (vezi toată discuția)