Din pacate,asa se intampla cand oamenii nu se intereseaza si lasa totul de azi pe maine. #-o Din moment ce nu mai locuiesc impreuna de 14 ani, acest lucru se numeste despartire, separare tacita, parasirea domiciliului conjugal ,dar NU DIVORT din pdv legal. In interpretarea "binevoitorilor" si barfitorilor fara ocupatie probabil despartirea si divortul sunt sinonime, insa din punct de vedere legal divortul implica si luarea altor masuri, nu doar stransul lucrurilor si parasirea domiciliului conjugal.
Observand ca aveti acces la internet, cu alte cuvinte aveti liber acces la informatie, va recomand sa cititi , pentru o mai buna intelegere a problemei surorii dvs, art.37-44 din Codul Familiei si art.607 - 619 Codul de procedura civila,acestea reprezinta baza legala prin intermediul careia opereaza divortul.
Astfel, din pdv legal conform Codului Familiei, Capitolul 4 ,art.37-44, prin desfacerea casatoriei (DIVORT) se intelege:
Art. 37
Casatoria se poate desface prin divort.
Art. 38
Instanta judecatoreasca poate desface casatoria prin divort atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.
Divortul poate fi pronuntat si numai pe baza acordului ambilor soti, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) pana la data cererii de divort a trecut cel putin un an de la incheierea casatoriei
b) nu exista copii minori rezultati din casatorie.
Oricare dintre soti poate cere divortul atunci cand starea sanatatii sale face imposibila continuarea casatoriei.
La solutionarea cererilor accesorii divortului, referitoare la incredintarea copiilor minori, obligatia de intretinere si folosirea locuintei, instanta va tine seama si de interesele minorilor.
Art. 39
Casatoria este desfacuta din ziua cand hotararea prin care s-a pronuntat divortul a ramas definitiva.
Fata de cel de-al treilea, efectele patrimoniale ale casatoriei inceteaza de la data cand s-a facut mentiune despre hotararea de divort pe marginea actului de casatorie sau de la data cand ei au cunoscut divortul pe alta cale.
Art. 40
La desfacerea casatoriei prin divort, sotii se pot invoi ca sotul care, potrivit art. 27, a purtat in timpul casatoriei numele de familie al celuilalt sot, sa poarte acest nume si dupa desfacerea casatoriei.
Instanta judecatoreasca va lua act de aceasta invoiala prin hotararea de divort. Instanta, pentru motive temeinice, poate sa incuviinteze acest drept, chiar in lipsa unei invoieli intre soti.
Daca nu a intervenit o invoiala sau daca instanta nu a dat incuviintarea, fiecare dintre fostii soti va purta numele ce avea inainte de casatorie.
Art. 41
Pana la desfacerea casatoriei in conditiile prevazute de art. 39, sotii isi datoreaza intretinere.
Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie, ori in timpul casatoriei; el are dreptul la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea se datoreaza unei imprejurari in legatura cu casatoria.
Intretinerea datorata potrivit dispozitiilor alin. (2) poate fi stabilita pana la o treime din venitul net din munca al sotului obligat la plata ei, potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati. Aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, nu va putea depasi jumatate din venitul net din munca al sotului obligat la plata.
Cand divortul este pronuntat numai din vina unuia dintre soti, acesta nu va beneficia de prevederile alineatelor (2) si (3), decat timp de un an de la desfacerea casatoriei.
In toate cazurile, dreptul la intretinere inceteaza prin recasatoria sotului indreptatit sa o primeasca.
Art. 42
Instanta judecatoreasca va hotara, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori. in acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta, daca au implinit virsta de zece ani, va hotara, pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.
Pentru motive temeinice, copiii pot fi incredintati unor rude, ori unor alte persoane, cu consimtamantul acestora, sau unor institutii de ocrotire.
Totodata, instanta judecatoreasca va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Invoiala parintilor privitoare la incredintarea copiilor si la contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a acestora va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca.
Art. 43
Parintele divortat, caruia i s-a incredintat copilul, exercita cu privire la acesta drepturile parintesti.
Cand copilul a fost incredintat unei alte persoane sau unei institutii de ocrotire, instanta judecatoreasca va stabili care dintre parinti va exercita dreptul de a-i administra bunurile si de a-l reprezenta sau de a-i incuviinta actele. Persoana sau institutia de ocrotire careia i s-a incredintat copilul va avea fata de acesta numai drepturile si indatoririle ce revin parintilor privitor la persoana copilului. Dispozitiile art. 108 se aplica prin asemanare.
Parintele divortat, caruia nu i s-a incredintat copilul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.
Art. 44
in cazul schimbarii imprejurarilor, la cererea oricaruia dintre parinti sau a copilului, daca acesta a implinit virsta de patrusprezece ani, a autoritatii tutelare sau a vreunei institutii de ocrotire, instanta judecatoreasca va putea modifica masurile privitoare la drepturile si obligatiile personale sau patrimoniale intre parintii divortati si copii.
Modificarea masurilor luate potrivit dispozitiilor art. 42 alin. (1) si (2) se va face cu paza cerintelor prevazute de acele dispozitii.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De asemenea, trebuie stiut ca regula , in ceea ce priveste competenta materiala a solutionarii cererii de divort , este urmatoarea: instanta competenta teritoriala sa solutioneze actiunea de divort este instanta ultimului domiciliu comun al sotilor, daca cel putin unul dintre soti mai locuieste in circumscriptia acelei Judecatorii. Din aceasta locatie poate sora dvs sa afle informatiile necesare.
In ceea ce priveste executarea hotararii de divort , după răminerea definitivă a hotăririi de divorţ, instanţa o va comunica din oficiu Serviciului de stare civilă, pentru a face menţiunea pe marginea actului de căsătorie. Efectuarea menţiunii despre hotărirea de divorţ pe actul de căsătorie constituie o măsură publicitară, ce are ca scop de a face opozabilă faţă de terţi desfacerea căsătoriei.
Faptul conform caruia sora dvs a auzit de la binevoitori ca este divortata , nu are absolut nici o relevanta conform principiului "verba volant, scripta manem" ( vorbele zboara, ceea ce este scris ramane ) .... sau "ce-i in mana nu-i minciuna" ( mai pe romaneste) . Din moment ce nu exista in posesia dansei nici un act pe care sa scrie negru pe alb "hotarare de divort" ceea ce a auzit dansa se numesc simple zvonuri. E ca si cum cineva i-ar spune ca a auzit de dansa ca ar fi castigat la Loto, fara ca dansa sa fi jucat vre-un bilet la acest joc. Cu alte cuvinte cum ar fi putut sa castige daca nu avea nici un bilet (in cazul nostru un act ,o citatie,o hotarare de divort) la mana care sa ateste ca ar fi participat la joc (in cazul de fata, jocul fiind procesul de divort) .
Daca sora dvs nu isi permite angajarea unui avocat care sa se intereseze de statutul dansei , aceasta isi poate lua inima in dinti , si se poate deplasa catre judecatoria in a carei raza a avut ultimul domiciliu comun cu sotul,si se poate interesa la la Arhiva, cu buletinul vechi ,de existenta vre-unui dosar de divort finalizat. Insa imi este foarte greu sa cred ca divortul s-a produs si ca exista o hotarare judecatoreasca cu privire la aceasta. Ca acest lucru sa fi fost posibil sora dvs ar fi trebuit sa primeasca macar o citatie catre judecatorie in cazul in care sotul sau ex-sotul ar fi inaintat actiunea de divort , asta ca sa nu mai amintim, ca in cazul pronuntarii unei hotarari de divort aceasta ar fi trebuit sa-i parvina negresit prin Posta surorii dvs. Poate s-ar gasii vre-o scuza ca nu a primit citatiile , insa hotararea judecatoreasca i-ar fi parvenit obligatoriu in cazul in care ar fi existat un divort incheiat .
Sa se intereseze si sa rezolve cat mai repede problema, lipsa buletinului poate duce la privari de drepturi in societate.
Succes!