Apartamentul părinților mei a fost inundat complet de o avarie la coloana comună de apa calda a blocului ( ei locuiesc la et 1 si avaria a fost la 4)
Asociatia a reparat conducta dar refuză să achite reparațiile apartamentului ( deviz de aprox 9000 ron dat de o firmă de construcții)
Cine suporta reparațiile apartamentului si ce pași ar trebui urmați? Care este art de lege aplicabil?
latka
Utilizator 4din 9 utilizatori consideră acest răspuns util
Asociatia nu poate fi facuta responsabila pentru aceasta paguba. Nu este obligata sa monitorizeze predictiv starea tuturor instalatiilor din proprietatea comuna. Nu aveti temei legal. Parintii dvs. urmaresc ce se intimpla cu conductele comune din dreptul apartamentului lor, care sunt intre pereti, pentru a raporta in fiecare zi starea lor, astfel incat sa nu fie afectat vecinul de la parter ? Si ei sunt proprietari din asociatie.
Singura posibilitate ar fi daca starea acelei conducte a fost sesizata anterior de cineva , inainte de producerea avariei si nu s-a intervenit pentru remediere, sau a existat un montaj facut de cineva de la etajul 4, fraudulos, in afara proiectului din constructie, care a afectat starea ei. Dar in acest ultim caz exista un vinovat, persoana care a modificat conducta.
ynocentta
Utilizator 4din 7 utilizatori consideră acest răspuns util
Asociatia de proprietari se infiinteaza cu scopul administrarii partii comune de condominiu si este obligata sa asigure buna functionarea a partii comune de constructii si instalatii
Daca proprietarul are prejudicii generate de instalatia parte comuna condominiu are dreptul sa solicite recuperare prejudiciu amiabil sau in instanta
Demos
Utilizator 4din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
Art. 63 (1) al L 196/2018 prevede ca AP urile sunt cele care au obligatia de a gestiona, intretine si mentine in functionare partile comune.
AP-ul are nu numai obligatia de a repara cand plezneste, cade in capul trecatorului, etc..., dar si obligatia de a prevede, de a executa reparatii preventive!!!
Deci, daca inundatia a fost provocata de o parte comuna a instalatiei responsabilitatea AP-ului este angajata.
Somati AP-ul in scris cu confirmare de primire sau, mai bine, prin intermediul unui avocat (avantaj, AP-ul va fi pus direct in situatia de a intelege ca nu va putea neglija problema).
Daca AP-ul nu va reactiona, veti avea deja un avocat care va sti ce trebuie facut pt a-i pune la plata in fata instantelor!!!
latka
Utilizator 2din 8 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu există nici o mențiune în legea 196/2018 despre prevenție, acțiune preventivă, mentenanță preventivă sau ceva legat de un astfel de context.
Nu există nici un reprezentant al asociației care sa aibă o astfel de atribuție.
Există doar obligativitatea existenței fondului de reparații.
O acțiune în instanță bazata pe responsabilitatea asociației ca persoana juridică sa facă acțiune preventivă tehnica (adică sa știe sa estimeze MTBF pentru tot felul de instalații și sa le monitorizeze în acest sens) va fi sortită eșecului.
Pentru asemenea situaţii există Obligativitatea Asigurărilor de Locuinţe. Reparaţia coloanei este o chestiune de CONDOMINIUM şi este plătită de Asociaţia de Locatari şi costurile sunt distribuite asupra porprietarilor din condominium. Stricăciunile din proprietăţile private sunt ACCIDENTE şi din moment ce nu se poate stabili vreo cauzalitatea dintre Inacţiunea cuiva şi acer inacţiune ori acţiune ar fi provocat accidentul/incidentul NU AVEŢI NICI O ŞANSĂ în a vă recupera prejudiciile de la terţe persoane.