avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inundație de la coloana comună de apă caldă, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inundație de la coloana comună de apă caldă, reparație apartament cu deviz de 9.000 de lei: cine suportă costurile, asociația sau proprietarul?

Bună seara,

Apartamentul părinților mei a fost inundat complet de o avarie la coloana comună de apa calda a blocului ( ei locuiesc la et 1 si avaria a fost la 4)
Asociatia a reparat conducta dar refuză să achite reparațiile apartamentului ( deviz de aprox 9000 ron dat de o firmă de construcții)

Cine suporta reparațiile apartamentului si ce pași ar trebui urmați? Care este art de lege aplicabil?

Multumesc pentru lămuriri,
Ultima modificare: Vineri, 30 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:08, 3 Septembrie 2019
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
La asociatii de proprietari nu am auzit niciodata, altfel nu as fi pus intrebarea si se scrie "nedistructive".
Ultima modificare: Marți, 3 Septembrie 2019
latka, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
@latka

Absenta cunoasterii nu este o explicatie pertinenta.
Aveti la dispozitie calea unei documentari efectuate cu asiduitate.

In ceea ce priveste utilizarea limbii romane, referitor la:
"termenul "întreținere" are conform Doom o cu totul alta înțelegere decât "mentenanță" derivat din engleză "maintenance" și această echivalentă nu este pomenita în dicționar ":

Sugerez utilizarea, pe suport hartie, adica "tiparit" (pentru curiosi), caci "varianta online" este o reala inducere in eroare.
Sintagma "mentenanta provine din limba franceza si semnifica si "intretinere".
De preferat a se pune mana, cu sarguinta, pe carte. Cu siguranta, nu urzica.
Quod erat demonstrandum.

In asentiment si total acord cu moderatorul acestei spete:
"@ Interventie moderator

Este bine de citit acest link , inainte de a raspunde in Forum :

www.avocatnet.ro/forum/discu...",

Propun sa ne delimitam DOAR la dezbateri cu caracter juridic, lasand in derizoriu ambitiile si orgoliile personale.

Postarile isi au locul, rolul si sensul doar in cazul in care sunt benefice initiatorului spetei, sub aspect juridic.

Acest forum deosebit de respectabil nu este "terenul" postarilor inadecvate.

Pentru a ne manifesta totalitatea cvasi cunostintelor propun alte forumuri.

Avand in vedere faptul ca initiatorul spetei nu se arata a fi interesat de intrebarile noastre si nu mai comunica, in cadrul acestui forum, cat si faptul ca discutiile pe marginea acestei spete au degenerat,

PROPUN moderatorului, inchiderea acestor discutii/acestei spete.

Doar bine va doresc.
Off topic:

Daca ne luam dupa origini vine din latina: manu tenere
Daca ne luam dupa uzanta tehnica si dupa tara unde a aparut prima data revolutia industriala , Anglia, as zice ca originea sa in tehnica vine de acolo. Eu cel putin din engleza il cunosc. In Romania a inceput sa fie folosit dupa '90 incoace si in general cam toti termenii tehnici sunt din limba engleza.
Daca ne luam dupa un dictionar English-French "entretien" e mai aproape de sensul tehnic.
[ link extern ]

On topic:

Se poate inchide topicul, aici sunt de acord, desi subiectul e interesant.

Ca avem pareri diferite nu e nici o problema, eu imi sustin in continuare opinia bazata in principal pe temeiul legal (legea 196/2018 nu specifica nicaieri preventia ca scop si e si complicat sa crezi ca un singur om , administratorul, poate sa se ocupe si sa aplice asa ceva, iar un contract cu o firma dedicata acestui scop ar fi foarte scump). Faptul ca nu cunosc in practica un caz de asociatie care sa foloseasca tehnici de mentenanta preventiva (care sa utilizeze MTBF, analiza statistica de defecte etc) sau predictiva (care sa utilizeze senzori de detectie defecte si softuri de predictie) imi intareste convingerea.
Adrian Sulea a scris:

....
Avand in vedere faptul ca initiatorul spetei nu se arata a fi interesat de intrebarile noastre si nu mai comunica, in cadrul acestui forum, cat si faptul ca discutiile pe marginea acestei spete au degenerat,

PROPUN moderatorului, inchiderea acestor discutii/acestei spete.

Doar bine va doresc.

Topic Closed.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spart conducta de caldura in casa mea ,avand centrala proprie ! cine suporta pagubele tinand cont ca stau la etajul 3 si inundatia sa propagat pana la parter ! va multumesc frumos ! codrutz2007 codrutz2007 Sa sparta conducta de caldura in locuinta mea ce circula agentul termic pentru cei care nu au centrala proprie ,eu avand centrala proprie ! Cine suporta ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis bloc Corina Muresan Corina Muresan Doresc sa stiu ce prevede legea in cazul in care terasa blocului este degradata si la etajul 4 ploua in casa. Sunt obligati toti vecinii sa participe la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, locuiesc intr un bloc construit in 2012 la demisol ... Florentina96 Florentina96 Buna ziua,locuiesc intr un bloc construit in 2012 la demisol si vecinul meu cu care am perete comun are o balta sub sapa. Instalatorii care au venit ne au spus ... (vezi toată discuția)