avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu postnatal 42 zile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu postnatal 42 zile

buna ziua , va rog sa ma ajutati cu o lamurire . sunt insarcinata in 32 saptamani si 3 zile iar data probabila a nasterii, la ultima ecografie , este intre 13 si 20 ianuarie . din data de 09 11.2009 sunt in concediu de maternitate , cele 126 zile pre si postnatal. ca marja de siguranta am luat data probabila a nasterii pe 27 -28 ianuarie , 22 zile in noiemb, 31 zile in decembrie , 30 zile in ianuarie deci 83 zile prenatal si 43 zile postnal.
precizez ca mi-a fost recomandat si de catre dr ginecolog si de catre medicul de fam sa iau acest concediu . intrebarea este daca totusi depasesc acesta data si nu ma incadrez la cele 42 zile , mai ales ca de curand am aflat ca se poate ajunge in sarcina si la 42 de saptamani , eu pe 27 ianuarie voi avea 41 saptamani de sarcina clinica iar dupa ecografie 42 de saptamanide sarcina . m-am bazat si pe faptul ca era stabilit sa fac cezariana iar ieri am aflat ca e posibil sa nasc natural . la cezariana se face programare cu aproximativ 10 zile inainte de termenul nasterii , in cazul meu cezariana ar fi avut loc cam pe 10 ianuarie cel mai tarziu.daca fac dovada cu acte medicale ca termenul nasterii era pe 20 ianuarie si ca am beneficiat de acest concediu la recomandarea medicului pot beneficia de indemnizatia de crestere de 2 ani ?
in speranta ca am fost cat mai explicita si ca ma puteti ajuta cu un sfat ,
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Beeba , utilizator 18:43, 5 Iunie 2010
Pentru a beneficia de indemnizatie crestere copil trebuiesc indeplinite cumulativ doua conditii obligatorii:sa aveti stagiu de cotizare de 12 luni anterior datei nasterii copilului si sa aveti 42 zile lauzie,in caz contrar nu beneficiati de CIC.


OUG 158/2005-Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
va multumesc pentru raspuns si mai ales pentru promtitudine . stiam aceste articole , dar speram ca exista si ceva , o exceptie , referitoare la faptul ca daca se depaseste data aproximativa a nasterii conform actelor medicale , se acorda acest CIC deoarece am respectat termenul dat de medici ,data probabila a nasterii, si nu am intrat in CIC la cerere ci la recomandarea medicala . medicii mi-au recomandat de la 4 luni sa stau acasa dupa o interventie chirurgicala , serclaj, pentru a putea tine sarcina. va multumesc inca odata pentru raspuns , sper sa nasc la termen si sa beneficiez de acest CIC.
1. Daca veti avea concediul postnatal mai mare de 42 de zile nu este nici o problema.
2. In CCC puteti intra incepand cu a 43-a zi de nastere a copilului, renuntand la continuarea concediului de maternitate.
Va putea elibera certificat medical pentru urgenta medico-chirurgicala, continuata cu boala obisnuita,apoi daca era cazul aveati concediu medicalk pentru risc maternal,nicidecum cod 8 indemnizatie,adica sarcina si lauzie.
Imi cer scuze, dar nu am inteles. Si pe mine ma intereseaza acest aspect. Daca imi raman mai putin de 42 zile din concediu postnatal ce se intampla? Daca de ex. imi raman 30 zile, pot avea 12 zile fara plata si sa beneficiez de indemnizatie sau nu beneficiez deloc?
Va rog, un raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

42 zile obligatorii de postnatal florin96 florin96 Va rog sa ma lamuriti si pe mine.Sotia mea vrea sa isi ia concediu prenatal retroactiv incepand cu 7 ianuarie 2009. Vrea sa-si ia cele 84 zile de prenatal dau ... (vezi toată discuția)
Postnatal LIVIA RIBIGAN LIVIA RIBIGAN buna ziua as dori sa stiu daca ma pot obliga sa nu efectuez toate cele 126 zile de concediu pre si postnatal.sunt insarcinata in 37 sapt si voi face cam 65 ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil dellaRocca dellaRocca URGENT speta : sotia a beneficiat de 3 zile concediu prenatal, a 4a a nascut, si apoi a terminat cele 42 zile obligatorii si vrea sa intre la serviciu, ... (vezi toată discuția)