Am fost desemnat expert judiciar intr-o cauza fiscala. Expertiza a fost ceruta de parat. La solicitarea instantei am depus expertiza inainte ca paratul sa plateasca biroul local de expertize. Expertiza nu a fost favorabila paratului, orin urmare nu a mai platit costul expertizei. Instanta a dispus la ultimul termen ca paratul sa plateasca costul expertizei. Intrebarea mea e daca eu pot cere costul expertizei de la biroul de expertize urmand ca ei sa il recupereze de la parat? Sau trebuie sa demarez procesul de executare a paratului care nu vrea sa plateasca de bunavoie? Multumesc
BLETJ va poate plati onorariul numai daca acesta a fost platit de partea care a primit dispozitia instantei de judecata in acest sens.
Notificati instanta, in scris, cu nr. de inregistrare/ data de la arhiva tribunalului ca persoana respectiva nu a depus onorariul, iar dvs. ati respectat solicitarea instantei.
Instanta nu va putea cere oficial/ legal sa depuneti raportul de expertiza daca nu s-a depus onorariul provizoriu de expert.
Nedepunerea onorariului atrage pierderea dreptului partii in proces de a beneficia de expertiza.
Instanța este obligată prin lege să stabilească onorarul definitiv pentru efectuarea expertizei. Cuantumul onorarului se aduce la cunostința părții care trebuie s-o plătească . Plata onorariuui trebue făcută în termen de 5 zile de la data comunicării. Cuantumul onorariului stabilit de instanță se consemnează într-o încheiere executorie.. Dacă partea care trebuie să plătească onorarul nu o face de bună voie, legalizați încheierea executorie și vă adresați unui executor judecătoresc pentru executare silită.
Succes.
ing. Ioan Ciobanu
Expertiza judiciara
dariad
In cazul unei expertize judiciare topografice/cadastrale, ordonata de instanta intr-un proces cu obiect fond funciar, deci cu expert numit de instanta, nu ... (vezi toată discuția)