avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Am câștigat un proces și vreau să recuperez ...
Discuție deschisă în Executare silită

Am câștigat un proces și vreau să recuperez cheltuielile de judecată. Ce pot face dacă executorul nu-și dă silința?

Sint in urmatoarea situatie: Am cistigat un proces si trebuie sa obtin cheltuielile de judecata solicitate si aprobate de instanta. In acest sens am apelat la un executor care, fara sa-mi ceara consimtamintul, a fixat ca suma de recuperat sa fie esalonata in 8 rate lunare.

Argumentul executorului pentru acest tratament: debitorul nu este angajat, nu are decit un ajutor pentru caz de boala, deci nu are ce sa-i execute.

Am constatat ca debitorul are o casa in provincie si alta in Bucuresti care este partial inchirata si o firma cu care confectioneaza mobila. Debitorul dupa ce a platit primele doua rate cu pauze intre ele, vazind ca ii merge, nu mai vrea sa plateasca. Desi i-am adus la cunostinta situatia debitorului (firma, chirii) executorul nu face nimic. Ce as putea sa fac in aceasta situatie?
Ultima modificare: Marți, 10 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Schimbati executorul. Dar ce credeti ca ar trebui executorul sa faca si nu face?
Daca veniturile obtinute de debitor sunt prin intermediul unei persoane juridice, nu aveti ce sa faceti.
Ati obtinut extras CF de informare? Imobilele figureaza pe numele debitorului? Daca debitul este mai mare de 10.000 lei, puteti sa il executati si imobiliar. Daca nu, mai greu. Mai ales ca a platit deja 2 rate si poate invoca ca efectiv nu are posibiltiatea de a achita, cu toata bunavointa.

Company Advising a scris:

Dar ce credeti ca ar trebui executorul sa faca si nu face?


Pai, asa cum am scris mai sus, debitorul are inchiriat o parte din locuinta din Buc. unei firme si cf. legii, veniturile din chirii pot fi execuate. I-am solicitat executoruil, in conditiile in care debitorul nu respecta intelegerea (dintre ei doi) si nu mai plateste nici datoria esalonata, sa execute veniturile din chirii si eventual bunurile mobile si nu o face (executarea bunurilor imobile e mai greu, datoria fiind sub 10.000 lei).

Intrebare: pot solicita oficial executorului acest lucru, exista niste reglementari, proceduri in acest sens?
Ultima modificare: Marți, 3 Septembrie 2019
hot_oliviu, utilizator
Intrebare: Daca schimb executorul trebuie sa reiau intreaga procedura de la capat, sa platesc din nou executia? Sau se poate prelua executia de unde a ramas de catre un nou executor?
Solicitati-i executorului in scris sa execute veniturile din chirii. Dar va intreb altceva: aceste venituri sunt legal obtinute? Daca nu, executorul nu are ce face efectiv. Si eu pot sa imi inchiriez apartamentul fara contract.

Daca debitorul se sustrage totusi, puteti obtine executarea imobiliara.


Company Advising a scris:

Solicitati-i executorului in scris sa execute veniturile din chirii.

Deja sint cu executorul intr-o oarecare tensiune si nu stiu cum sa continuui, nu cunosc obligatiile executorului. Deocamdata i-am solicitat acest lucru prin e-mail. E suficient, trebuie sa fac o cere scrisa?

Dar va intreb altceva: aceste venituri sunt legal obtinute?

Nu am de unde sa stiu daca are sau nu contract de inchiriere. Ce pot spune e ca la parterul casei sale functioneaza o frizerie, cu vitrina, reclama ectc. Banuiesc ca nu poate o firma sa functioneze fara contract de inchiriere. In al doilea rind, e treaba executorului sa alfe situatia inchirierii.

Daca debitorul se sustrage totusi, puteti obtine executarea imobiliara.

Asta e mai greu, nu ma apropii de limita de 10.000 lei

Alte discuții în legătură

Contract comodat vs. contract inchiriere apartament magic9pm magic9pm Am avut experiente neplacute cu chiriasii in trecut ( cu contract de inchiriere la fisc)......dupa ultimii am platit datorii de 3100 RON . Acum , un coleg ... (vezi toată discuția)
Executare prin titlu executoriu contract de inchiriere valix22 valix22 Situatia noastra este urmatoarea: Am inchiriat un utilaj catre o firma in ianuarie 2018. Contractul prevede plata lunara a chiriei pentru care am emis facturi ... (vezi toată discuția)
Executare silita Luckylove Luckylove Buna ziua! Speta mea e urmatoare: In luna mai 2014 am deschis un dosar de executare silta, eu fiind creditor intr-un dosar de pretentii pe care l-am ... (vezi toată discuția)