avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Mai poate fi obligata o institutie publica din Romania ...
Discuție deschisă în Executare silită

Mai poate fi obligata o institutie publica din Romania sa puna in aplicare o hotarire judecatoreasca definitiva ?

Ma lovesc de urmatoarea situatie : Conducatorul unei institutii publice refuza de peste doi ani sa puna in executare o hotarire judecatoreasca definitiva in materia contenciosului administrativ.Desi exista o hotarire definitiva de aplicare de penalitati pe zi de intirziere iar conducatorul unitatii a fost obligat la plata unei amenzi administrative pe zi de intirziere ignora in continuare titlul executor stiind ca Directia Trezorerie nu plateste poprirea infiintata pe contul de trezorerie al institutiei publice..In aceasta situatie o hotarire judecatoreasca mai poate fi pusa in executare sau de facto acest lucru este imposibil in Romania ?
Cel mai recent răspuns: florin1960 , utilizator 20:22, 3 Septembrie 2019
Exista ,,institutia, executorului judecatoresc(nu este bugetar, este privat)....care, contra cost, pune in aplicare o hotarare judecatoreasca...
Am deschis dosar executional de executare silita la un executor judecatoresc.Am facut somatie catre institutia publica in cauza a infiintat poprirea pe cont dar trezoreria nu plateste de doi ani nimic fiindca debitorul institutie publica depune mereu pe zero anexa 2 prevazuta in OMFP 2336/2011 dat in aplicarea OG 22/2002.infiintarea popririi n-o poate face decit un executor judecatoresc deci e evident cas m-am adresat unui executor judecatoresc.Problema este ca institutiile nu functioneaza si nu respecta legea si hotaririle judecatoresti definitive..Executorul nu si-a recuperat nici el diferenta de onorariu , cu exceptia avansului platit de mine.
Singura solutie ar fi sa va indreptati impotriva reprezentantului/reprezentantilor institutiei care refuza executarea hotararii, cu o actiune in raspundere civila delictuala.


Ultima modificare: Marți, 3 Septembrie 2019
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Cred ca aveti dreptate.Multumesc mult pentru raspuns.Singura problema care ar apararea, fata de ineditul unei astfel de situatii este ca exista un recurs in interesul legii judecat de ICCJ care , in materia hotaririlor judecatoresti definitive in contencios administrativ dau prioritate prevederilor limitative ale art. 24 alin. 1-3 din legea 554/2004 privind plata de penalitati pentru nerespectarea titlului executor.Adica , intr-o interpretare a instantei de contencios prejudiciu suferit de persoana pagubita prin actiunea sau inactiunea reprezentantilor institutiei publice in cauza este cel prevazut la art. 24 alin. 3 din legea 554/2004 coroborat cu art. 906 din NCPC.Acesta se limiteaza la ultimile trei luni dupa raminerea definitiva a cererii de obligare la penalitati de intirziere.Numai ca prejudiciu poate fi mult mai mare decit penalitatile prevazute de lege pe o perioada de 3 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicarea art. 24 din legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ în cazul reintegrãrii în muncã Filip Alexandru Filip Alexandru Art. 24 din L. 544/2004 legea contenciosului administrativ: \\" (1) [u]Dacă în urma admiterii acţiunii autoritatea publică este obligată să încheie, să ... (vezi toată discuția)
Institutie publica - refuz de a solutiona cererea conform hotararii definitive si executorii florin1960 florin1960 Prin hotarire judecatoreasca definitiva si executorie institutia publica a fost obligata in contencios administrativ sa solutioneze cererea subsemnatului in ... (vezi toată discuția)
Punerea în executare a hotărârii prin care am fost repus pe post albu67 albu67 Am castigat in instanta repunerea pe postul avut anterior.Care sunt pasii de urmat? Astept hotararea de la Curtea de apel? Ma duc sa legalizez cu mentiune ... (vezi toată discuția)