Ma lovesc de urmatoarea situatie : Conducatorul unei institutii publice refuza de peste doi ani sa puna in executare o hotarire judecatoreasca definitiva in materia contenciosului administrativ.Desi exista o hotarire definitiva de aplicare de penalitati pe zi de intirziere iar conducatorul unitatii a fost obligat la plata unei amenzi administrative pe zi de intirziere ignora in continuare titlul executor stiind ca Directia Trezorerie nu plateste poprirea infiintata pe contul de trezorerie al institutiei publice..In aceasta situatie o hotarire judecatoreasca mai poate fi pusa in executare sau de facto acest lucru este imposibil in Romania ?
Am deschis dosar executional de executare silita la un executor judecatoresc.Am facut somatie catre institutia publica in cauza a infiintat poprirea pe cont dar trezoreria nu plateste de doi ani nimic fiindca debitorul institutie publica depune mereu pe zero anexa 2 prevazuta in OMFP 2336/2011 dat in aplicarea OG 22/2002.infiintarea popririi n-o poate face decit un executor judecatoresc deci e evident cas m-am adresat unui executor judecatoresc.Problema este ca institutiile nu functioneaza si nu respecta legea si hotaririle judecatoresti definitive..Executorul nu si-a recuperat nici el diferenta de onorariu , cu exceptia avansului platit de mine.
Singura solutie ar fi sa va indreptati impotriva reprezentantului/reprezentantilor institutiei care refuza executarea hotararii, cu o actiune in raspundere civila delictuala.
Cred ca aveti dreptate.Multumesc mult pentru raspuns.Singura problema care ar apararea, fata de ineditul unei astfel de situatii este ca exista un recurs in interesul legii judecat de ICCJ care , in materia hotaririlor judecatoresti definitive in contencios administrativ dau prioritate prevederilor limitative ale art. 24 alin. 1-3 din legea 554/2004 privind plata de penalitati pentru nerespectarea titlului executor.Adica , intr-o interpretare a instantei de contencios prejudiciu suferit de persoana pagubita prin actiunea sau inactiunea reprezentantilor institutiei publice in cauza este cel prevazut la art. 24 alin. 3 din legea 554/2004 coroborat cu art. 906 din NCPC.Acesta se limiteaza la ultimile trei luni dupa raminerea definitiva a cererii de obligare la penalitati de intirziere.Numai ca prejudiciu poate fi mult mai mare decit penalitatile prevazute de lege pe o perioada de 3 luni.