avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... mama abandoneaza copilu si pleaca in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

mama abandoneaza copilu si pleaca in strainatate

buna ziua,
sotul meu are un copil dintr o casatorie anterioara, copilul are 16 ani si a fost incredintat mamei spre crestere. mama aparasit domiciliul si copilul, copilul fiind lasat la bunici. tatal copilului fiind in strainatate s a dus de urgenta in Ro sa ia copilul, deoarece bunicii sunt batrani si nu pot avea grija de copil.
este vreun demers rapid pe care l ar putea face pentru a lua copilul cu el in strainatate?, intr o saptamana trebuie sa revina la lucru.Mama nu doreste sa se mai intoarca la copii, este plecata din tara si nu raspunde la telefon.
multumesc anticipat.

mentionez ca tatal are familia in UK, unde are si domiciliul si lucreaza in momentul de fata
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2019
ankalupu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Avocat Tabrea Alexandru , Avocat 22:14, 4 Septembrie 2019
Nu există niciun demers rapid, trebuie deschisă o acțiune în instanță, urmând a se solicita stabilirea domiciliului la tată!
Pe cale de ordonanță președințială nu merge, întrucât măsura nu este vremelnică, alegeți un avocat de pe forum sau din recomandările prietenilor și mergeți la o consultație juridică!
Având în vedere vârsta minorului, dacă acesta consimte, există șanse mari să i se stabilească domiciliul la tată!
Ba as spune ca merge luata masura stabilirii vremelnice a domicilului copilului la tata, fiind intrunite toate conditiile de admisibilitate (cu conditia sa existe si dosar pe fondul dreptului).

Stabilirea locuintei va fi vremelnica pana se va pronunta in fond judecatorul. Minorul nu poate fi lasat fara ocrotire parinteasca, mai ales ca si tatal este dispus sa asigure aceasta ocrotire. Va depinde f mult si de pozitia procesuala a minorului caci varsta ii permite sa aiba un cuvant de spus, precum si de cea a bunicilor materni, eventual si mamei.
Chiar recent a avut o colega de-a mea și bună prietenă o speță similară și ordonanța a fost respinsă întrucât condiția caracterului vremelnic nu este îndeplinită în contextul stabilirii domiciliului în străinătate!
Dar desigur, merită încercat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suplinire acord cand domiciliul e in strainatate Deia14 Deia14 Buna ziua, se da urmatoarea speta : parintii divorteaza in 2016, autoritate parinteasca comuna si domiciliul la mama pentru minor. Tatal se muta in alta tara, ... (vezi toată discuția)
Reincredintare minor catre tata baubau12345 baubau12345 Buna ziua! Am o problema la care nu gasesc nici o rezolvare. Actualul meu prieten a mai fost casatorit, avand o fetita din acea casatorie. In prezent ... (vezi toată discuția)
Minora cu bebelus de 4luni caraybean caraybean va prezint urmatoarea situatie: Minora(15ani) copil fiind, in urma divortului dintre parinti, este data prin hot.jud.definitiva in ingrijirea mamei. Mama se ... (vezi toată discuția)