avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unul din trei copii dorește să-i facă mamei o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unul din trei copii dorește să-i facă mamei o casă. Cum se poate asigura că după decesul acesteia va fi singurul moștenitor al imobilului respectiv?

Buna ziua, am sa trec direct la subiect
Mama propietar unic in viata
Fiica 1 (cu un copil abandonat la nastere dar crescut de Mama + 2 copii care locuiesc cu Copil 1)
Fiica 2 (sustine financiar mama si copilul abandonat)
Baiat 3

Mama detine la ora actuala un teren cu o casa din pamant deteriorata total, la ora actuala se locuieste intr-o camera improvizata.
Fiiica 2 doreste sa construiasca o casa pe terenul respectiv pentru mama ei.
Baiat 3 nici o implicare. (eventual sa primeasca bani)
Fiica 2 a platit pana acum in ultimii 15 ani tot ceea ce tine de impozit, electricitate, si mancarea zilnica pentru cei doi (mama si copil abandonat) pe o parte din plati are chitante dovezi cum a platit pe cea mai mare parte nu are nici o dovada, numai cuvantul mamei .
Fiica 2 doreste sa construiasca o casa pentur mama ei, dar in urmatoarele conditii, sa fie unic mostenitor al proprietatii respective.
Dupa anumite discutii:
Fiica 1 “cedeaza” Doneaza partea ei de mostenire fara nici o pretentie
Baiat 3 “cedeaza’ Doneaza, vinde partea lui de mostenire pentru o suma infima de bani.
Intrebarii:
1. Atata timp cat este mama in viata se poate face la notar un act legal de “cedare” Donatie vanzare a dreptului de mostenitor, “care sa nu mai poata fi atacat ulterior dupa moarte mamei,” prin care fiica 2 sa mosteneasca toata propietatea?
2. Pot ulterior sa se razgandeasca Fiica1 si Baiat 3 asupra drepturilor de mostenire?
3. Copil abandonat crescut de “Mama” are drept de mostenire? Dar ceillalti copii ai “Fiica 1” au drept de mostenire?
Ultima modificare: Joi, 5 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand, niciunul dintre copii, nu are in momentul de fata vreun drept de mostenire, astfel incat sa isi manifeste vointa. Mama este in viata, dansa e proprietar.
In al doilea rand, pana la decesul mamei, orice pact asupra unei mosteniri viitoare este lovit de nulitate absoluta. Deci raspunsul la intrebarea nr. 1 este nu.
In al treilea rand, daca mama doreste sa transmita bunul unuia dintre copii, va incheia in acest sens un contract. Fie de vanzare (daca primeste bani), fie de donatie, fie de intretinere (daca acel copil este dispus sa presteze intretinere).
Cine, ce vocatie are la succesiune se va vedea la decesul mamei.
Daca mama face act de donatie catre unul dintre copii, acest act de donatie poate fi atact de ceilalti 2 frati mostenitori, dupa moartea mamei ??
Sau contract vanzare cumparare la o suma modica, care nu reflecta valoarea terenului la momentul respectiv, acesta mai poate fi atacat in instanta, dupa moartea mamei??

-editat citat integral-
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Daca mama face act de donatie catre unul dintre copii, acest act de donatie poate fi atact de ceilalti 2 frati mostenitori, dupa moartea mamei ??


Da, este supusa reductiunii la cererea celorlalti frati, daca le incalca rezerva succesorala. Mai exact daca acel imobil este toata averea mamei si o doneaza doar unuia dintre ei.

Sau contract vanzare cumparare la o suma modica, care nu reflecta valoarea terenului la momentul respectiv, acesta mai poate fi atacat in instanta, dupa moartea mamei?

Vanzarea este anulabila daca pretul este stabilit fara intentia de a fi platit si este considerata donatie deghizata, daca pretul este derizoriu.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
In concluzie nu este nici o cale legala pentru aceasta, Numai chiar vanzare cumparare.

Sa inteleg ca leagea romana si nu numai sustine numai persoanele fara scrupule, fara constiinta, hoti si sarlatani, care care vor sa obtina castiguri fara nici o obligatie.
Cel care alege sa fie om trebuie sa plateasca intodeauna dublu sau triplu acest lucru.
O sa se spuna ca trebuie respectata legea, ok si atunci unde este dreptatea? Daca eu nu vreau sa particip cu nimic la intretinere sau nici o obligatie, dar am pretentii este perfect legal, legea imi da acest drept .... ??
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Da, legea va da o cota legală, la fel ca si celorlalti moștenitori.
Însuși faptul că vreți să incheiati o vânzare pe un preț fictiv sau derizoriu este o sarlatanie.
Soluții există. Încheiati un contract de vânzare cumpărare, declarând un preț real, la valoarea pieței și faceti plata prin virament bancar.
Sau încheiati un contract de întreținere.

Alte discuții în legătură

Mostenire nepot Hallen Hallen Mama sotiei mele a fost casatorita de doua ori. Din prima casatorie a rezultat un baiat si din a doua o fata ( sotia mea ). Baiatul, fratele vitreg al sotiei ... (vezi toată discuția)
Dreptul de mostenire imobil alice.elena60 alice.elena60 Buna seara! Cu respect rog un raspuns.Situatia este urmatoarea:exista o batrana cu un apartament. Are 2 copii,iar unul dintre copii are un baiat.Deci batrana ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am un apartament proprietate personală si doresc ... 2NAEL 2NAEL Bună ziua! Am un apartament proprietate personală si doresc să mă recăsătoresc. Apartamentul vreau să rămană moștenire fiicei mele din prima ... (vezi toată discuția)