avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tată venit în viața copilului, pentru prima dată, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tată venit în viața copilului, pentru prima dată, la trei ani și jumătate pretinde drept de vizită. Poate mama împiedica asta?

Buna ziua,
Am nevoie de ajutorul dvs.intr-o situatie legata de copil.
Pe scurt: Copilul are trei ani si jumatate si a venit pe lume dupa ce parintii au divortat, tatal parasind casatoria pentru o alta persoana. Nu l-a vazut si cunoscut niciodata si pentru a nu plati pensie alimentara, de comun acord cu amma a renuntat la orice solicitare referitor la acest copil, aceasta asumandu-si singura cresterea si educarea minorului.
Mama l-a crescut singura impreuna cu bunicii materni pana la 8 luni, avand de atunci o relatie stabila cu o alta persoana pe care copilul il recunoaste acum ca tatal lui. Acesta a participat activ in toata acesta perioada la cresterea si educarea lui, locuiesc impreuna si sunt foarte fericiti.
Tatal biologic nu l-a cautat niciodata si nu a manifestat niciodata intentia de a participa in vreun fel in viata lui. Nici el si nici altcineva din familia acestuia. Pana acum, cand a aparut si isi cere drepturile de "tata", solicitand sa-l ia de la mama, sa-l vada, etc...
As dori sa stiu, daca se ajunge in instanta (cel mai probabil), ce poate obtine mama in avantajul ei. Mai exact, cat de mult poate dura un astfel de proces si daca poate impiedica ceea ce asa zis-ul tata pretinde dupa aproape 4 ani.
Mentionez ca mama si viitorul ei sot intentioneaza oricum sa ii spuna copilului povestea reala, dar cu diplomatie si la o varsta la care acesta sa poata intelege, astfel incat sa nu bulverseze copilul.
Multumesc anticipat pentru sfaturi..
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
părintele nerezident, chiar în ciuda dezinteresului arătat anterior, are dreptul la relații personale cu minorul.
și obligația de întreținere, la care, de altfel, nu se poate renunța.
având în vedere faptul că, la acest moment, tatăl și copilul sunt, practic, 2 străini, instanța nu va încuviința un program prea amplu.
probabil va permite vizite scurte la anumite intervale.
nu există o lege care să spună cât de des să se întâmple asta; în fiecare caz judecătorul apreciază în funcție de circumstanțele particulare ale fiecărui caz.
un astfel de proces poate dura 6-12 luni; aceasta este o informație orientativă și depinde atât de gradul de aglomerare a Judecătoriei în cauză cât și de amploarea probatoriului ce se va administra în cauză.
Este important ca mama să dovedească acest dezinteres al tatălui, cu înscrisuri, cu martori.
Din nefericire, dezinteresul şi neglijenţa faţă de un copil nu sunt sancţionate de legislaţie şi un asemenea "părinte", poate solicita şi obţine program ca să ia copilul la el, poate nu imediat, ci cu un program treptat.
Dacă se ajunge la proces, mai cereţi sfaturi de aici.
Până atunci, strângeţi probe despre dezinteresul tatălui biologic faţă de copil.
Ultima modificare: Vineri, 6 Septembrie 2019
Martonze, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Copilul il are ca tata in certificatul de nastere pe fostul dvs sot, ceeace inseamna ca are atat drepturi cat si obligatii fata de copil.

As zice sa incercati sa ajungeti la un acord atat asupra programului de vizita - care ar trebui sa fie unul gradual - atat in functie de varsta si programul copilului, cat si in raport de apropierea si familiarizarea treptata a tatalui de copil, cat si in privinta platii pensiei de intretinere.

Impreuna e necesar sa luati o decizie in legatura cu modul in care veti prezenta situatia copilului, decizia fiind a dvs ca parinti si mai putin implicati actualii parteneri.

De asemenea ar trebui cat se poate de cinstit pusa problema daca va veni constant sa isi vada minorul sau e doar o toana caci va fi foarte bulversant pt copil un astfel de comportament.
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pana acum, cand a aparut si isi cere drepturile de "tata", solicitand sa-l ia de la mama, sa-l vada, etc...

A fost in coma anii astia ?
Ce l-a facut sa revina, e pe moarte, a ramas fara bani, l-a parasit iubita, e steril si nu mai poate avea copii sau ce il face sa vina la acest copil ?
Din pacate, nu exista nicio sanctiune pt indiferenta parintelui fata de copil si in plus, pe langa ca va obtine un program de vizita, cum o fi el gradual sau cat cuprinde, nu exista nicio sanctiune daca dispare iar in neant si revine peste inca 3 ani.
trauma va fi a copilului ca se culca cu un parinte si se trezeste cu altul..
Aveti nevoie de avocat care sa va reprezinte interesele

Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Septembrie 2019
gi-jane2, moderator
2 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cine știe care o fi cauza. Dar văd ca nimeni nu își pune problema ca poate omul are intenții bune. E așa rău pentru copil sa-și cunoască tatăl natural? I-o fi venit omului mintea la cap cine știe. Dar poate nu ar fi rău sa-i ajutați un pic pe tata și copil sa dezvolte legături, asta dacă repet, parintele e bine intenționat.

Alte discuții în legătură

Am si eu o nelamurire ma ajutati? - program de vizita minor dana_scmpk dana_scmpk Buna seara dupa cate ati vazut e o poveste intreaga am tot scris luni la rand si deodata nu am mai intrat ca am tot avut ceva probleme dar asta nu conteaza dar ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi mama minora adrianperca adrianperca Buna ziua, Situatia noastra este urmatoarea: Sotul are un copil inafara casatoriei cu o fata, minora, la momentul nasterii copilului varsta acesteia era de ... (vezi toată discuția)
Copilul din concubinaj ramonab ramonab Tatal lui nu a vrut de la inceput copilul,m a parasit cand eram gravida,m am descurcat singura,nu mi a dat absolut nimic(am si martori ca l am crescut ... (vezi toată discuția)