avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1084 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pot beneficia de pensie de invaliditate?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pot beneficia de pensie de invaliditate?

Buna ziua.mama mea nu are nici un venit,e bolnava,are mai multe boli si a fost intr-o comisie pentru a beneficia de pensie de handicacap,.i s-a dat rezultatul si scrie ca beneficiaza de legea 17/2000 sau 416/2001,si a fost la primaria din comuna si i s-a zis ca “primaria nu are bani ca tara e in criza”, acesta e raspuns? Spuneti-mi va rog ce poate face ?unde trebuie sa se adreseze? Ca e strigator la cer. Si o alta intrebare daca sunteti draguta:poate iesi la pensie de boala?
Daca are 2 accidente vasculare cu hemipareza stg.,cancer de colon,diabet2 zaharat sub dieta,cataracta si mai multe minore?dar problema e ca are doar 6 ani si 6 luni de munca si varsta de 65 de ani.spuneti-mi va rog din suflet dati-ne un sfat ce putem face?ca e jalnic ea nu poate munci sau sa se intretina singura deoarece sta cu tatal dar el e alcoolic sin u o ingrijeste deloc.va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:15, 30 Noiembrie 2009
cu astfel de reprezentanti, m-as mira sa se termina vreodata criza in Romania.
Studiati legislatia care vi se potriveste la cazul mamai si depuneti dosarele cu actele doveditoare la institutiile abilitate, astfel cum veti regasi in lege.
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2009
Doinita Stingaciu, Avocat
Mama dvs. nu poate beneficia de pensie de invaliditate pentru ca a implinit varsta standard de pensionare si nu poate beneficia de pensie pentru limita de varsta pentru ca nu are stagiul minim de cotizare.
Totusi, in afara de cei 6 ani si 6 luni lucrati nu are si perioade in care sa fi beneficiat, de exemplu, de concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului sau alte stagii asimilate?
Dificila situatie! Daca reveniti cu precizari, spuneti-ne si data nasterii mamei dvs.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
da.............. e foarte dificil ..... pentru un bolnav neputincios sa nu aiba nici un venit.mentionez ca nu a avut niciodata concediu pt. cresterea copilului desi a nascut 5 copii,insa de la primul copil nu a stiut, nu a indrumat-o cineva cum sa faca si a plecat prin lichidare.mare pacat. datele nasterii : 07-08-1944.Daca deja are un rezultat de la expertiza medicala, si nu a fost contestata dupa 30 de zile,mai poate depune dosarul pentru o alta comisie,ca ma gandesc ca daca e luata in evidenta la sectia de oncologie ,avand cancer de colon (operat) poate ar avea sanse............?Va multumesc nespus de mult.#-o
Haideti sa o iau punctual. :)
1. Orice persoana poate beneficia de pensie pentru limita de varsta daca a realizat stagiul minim de cotizare si are varsta standard de pensionare. Mama dvs. a implinit varsta standard de pensionare (57 de ani) dar nu are stagiul minim de cotizare (10 ani). Prin urmare, nu poate beneficia de pensie pentru limita de varsta.

2. Potrivit art. 84, alin. (1) din Legea nr. 19/2000, persoanele care au implinit varsta standard de pensionare nu mai pot solicita inscrierea la pensia de invaliditate. Deci, mama dvs. nu poate beneficia nici de pensie de invaliditate.

3. In cazul in care comisia de expertiza i-a respins incadrarea in grad de invaliditate pentru ca a implinit varsta standard de pensionare (si acesta ar trebui sa fie motivul), nu are sens sa mai depuna inca o data dosarul.

4. Singurele prevederi legale aplicabile sunt cele ale Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Urmati link-ul dat de doamna avocat mai sus si cititi actul normativ.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot iesi la pensia de drept? clava clava Sunt nascuta pe 23-10-1955. Din 1.10.2005 sunt pensionara pe caz de boala, gradul II. Pana la acea data, am 32 ani vechime in munca, din care 18 ani si 6 ... (vezi toată discuția)
Cind ma pot pensiona !?? stoica ionut 13 stoica ionut 13 Mama mea nascuta pe 13-04-1955 a lucrat 32 ani din care 23 ani si 6 luni grupa a II-a plus 3 ani ordonanta . La ce virsta se poate pensiona cu limita virsta ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata simon.liliana simon.liliana Sunt nascuta in anul 1957, am o perioada de cotizare de 32 de ani din care: - 9 ani si 6 luni lucrati la grupa I ; - 5 ani lucrati la grupa a II-a de ... (vezi toată discuția)