avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract intre SRL si PFA.
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract intre SRL si PFA.

Buna ziua,
Vin cu o nelamurire la dvs. legata de un contract de colaborare intre un SRL si un PFA.
Situatia sta in felul urmator: in octombrie 2017 am semnat un contract de colaborare intre mine - identificat cu datele din buletin ( nu aveam PFA-ul) si SRL-ul care urma sa imi faca o perioada de training de ~3 luni care s-au transofrmat in 6 (training neplatit). Contractul are anumite clauze banesti daca plec inainte de terminarea lui si nu se poate incheia unilateral de catre mine.
6 luni mai tarziu am deschis PFA-ul si am inceput sa lucrez. Pentru a deschide PFA-ul la ANAF mi-au cerut un contract de colaborare. Din partea SRL-ului am primit un contract foaarte simplu pe o perioada de 1 an fara clauza, fara nimic- cel mai simplu contract gasit online. Totul bine si frumos
. Peste alte 6 luni au venit cu contractul initial dar cu datele partilor modificate - adica era trecut PFA-ul cu CUI si etc. in loc de numele si CNP-ul meu plus alte modificari DAR cu acelasi numar de inregistrare ca si contractul initial unde eu nu aveam PFA-ul deschis.
Intrebarea este... care contract are valoare juridica pana la urma? Ma expun la clauzele respective daca plec inainte de termen? Sincer... sunt mai degraba un angajat, nici pe departe colaborator cu statut de PFA...
Va multumesc anticipat si va doresc o zi frumoasa !
Ultima modificare: Marți, 10 Septembrie 2019
Cristian., utilizator
Cel mai recent răspuns: Cristian. , utilizator 13:50, 12 Septembrie 2019
Sunteti intr-o situatie complect aiurea din cauza propriei dvs incapacitati de a va pune intrebari simple ca;
- Ce statut am eu cand lucrez pt o firma fara a avea propria mea firma sau PFA, oi fi salariat, salariat in formare profesionala, la negru, trebuie sa-mi cumpar o uniforma de elev?
- Cum se numeste/defineste dpdv legal termenul de "colaborare" intre dl Cristian persoana fizica si intreprinderea X SA persoana morala?
- de ce mai "colaborez" dupa ce muncesc pt X SA de 6 luni fara remuneratie?
- dupa primele 3 luni de formare intensiva care cam ca la raposatul Caragiale devin 6 (toate fara remuneratie) mai pot avea incredere in 'colaborarea" cu X SA?

Pot continua dar nu vad sensul!!!

In situatia actuala eu va sfatuiesc sa nu semnati prelungirea de contract.
Termenul de 1 an care tinea legata prin obligatii contractuale persoana fizica Cristian de X SA este expirat.
PFA-ul insa, in functie de contractul care a fost semnat si depus la ANAF poate fi obligat in instanta sa-si indeplineasca obligatiile contractuale pe termenul specificat in acel contract.
Insa, in functie de statutul PFA-ului acesta poate intra in lichidare din lipsa de resurse, insuficienta de activ, neindeplinire a obiectivelor, etc...!!!
Pe viitor nu va mai angajati cu atat usurinta/superficialitate, analizati periodic stadiul de evolutie al angajamentelor reciproce, respectarea clauzelor si termenelor contractuale, etc... .
Va multumesc frumos pentru raspunsul prompt.
Sunt perfect de acord ca am fost naiv in momentul semnarii, respectiv am ignorat unele aspecte.
Cu alte cuvinte, daca PFA-ul intra in lichidare se cam incheie orice legatura contractuala avand in vedere ca a expirat contractul depus la ANAF.
P.S. S-a impus deschiderea unui PFA de catre SRL, fapt avantajos doar pentru SRL cu alte cuvinte, fapt realizat ulterior.
Toate cele bune !
Cu stima,
Cristian.
Daca contractul depus la ANAF a expirat PFA-ul dvs nu mai are nici o obligatie vis-a-vis de SRL!!!
Obligatiile dvs personale vis-avis de SRL au expirat si ele.
Nu semnati prelungirea contractului intre PFA si SRL, punct si alineat nou.
SRL-ul nu are decat sa-si gaseasca alt sclav sa munceasca pt el fara sa-i plateasca drepturi la pensie, asigurare sociala, etc... .

Daca tot ati investit timp si bani in PFA de ce sa-l lichidati, faceti o cerere la ONRC de intrerupere temporara de activitate.

[ link extern ]

ATENTIE, nu veti avea drept la somaj deci va trebui sa va bateti pt a gasi un post sau ca sa gasiti o colaborare serioasa pt PFA-ul dvs.
Daca gasiti un post de salariat lasati sa doarma PFA-ul pana cand veti fi sigur ca postul va convine si puteti face cariera.
Daca gasiti o colaborare serioasa pt PFA nu aveti decat sa declarati reluarea de activitate.

CURAJ
Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2019
Demos, utilizator
Va multumesc inca odata pentru clarificari si sfaturi !
In conditiile explicate mai sus imi e din ce in ce mai clar ca respectivul SRL cauta ceva sclavi si nu angajati.
Toate cele buna va doresc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme colaborare intre pfa si srl alxm alxm Buna ziua, In urma cu un an si jumatate, am fost angajat de o firma cu un contract de munca part-time, dar mi s-a cerut sa deschid si un PFA pe norma de ... (vezi toată discuția)
Sediul social expira azi, dosarul de radiere firma este deja pe rol, insa mi se cere sa ofer dovada mutarii sediului MStroe MStroe Buna ziua, Am o problema. Am avut incheiat un contractde gazduire a sediului social cu o firma de avocatura pentru un an. Acesta expira azi, 28 februarie ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am o mare nelamurire si v-as ruga din suflet sa ma ... MSebastian MSebastian Buna ziua. Am o mare nelamurire si v-as ruga din suflet sa ma ajutati daca este posibil. Am incheiat un contract de colaborare, prestari servicii de ... (vezi toată discuția)