avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Probleme colaborare intre PFA si SRL
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Probleme colaborare intre PFA si SRL

Buna ziua,

In urma cu un an si jumatate, am fost angajat de o firma cu un contract de munca part-time, dar mi s-a cerut sa deschid si un PFA pe norma de venit pentru prestarea restului de ore.

Pentru colaborarea intre PFA si SRL nu am semnat niciun fel de contract de prestari servicii. Ei s-au oferit si sa imi plateasca deschiderea PFA-ului, plus impozitele. Eu nu am emis niciodata facturi, in schimb, printau ei factura, iar eu o semnam. In ultimele 6-8 luni, nu am mai semnat nicio factura. Acum, m-am decis sa imi dau demisia si mi s-a cerut sa semnez un contract de prestari servicii intre PFA-ul meu si firma respectiva care ar fi intrat in vigoare ceva timp in urma.

In acel contract, pe langa multe alte obligatii din partea mea, exista o clauza de neconcurenta in care zice ca nu pot colabora cu nimeni altcineva timp de 4 ani dupa rezilierea contractului.

Pe langa acest contract de colaborare, mi s-a mai cerut si semnarea unui contract de munca full-time care ar fi intrat in vigoare din ianuarie. In orice caz, nu cred ca voi semna acest contract.

As dori sa stiu daca, din punct de vedere legal, sunt obligat sa semnez acel contract de colaborare. Daca trebuie sa il semnez, ce se intampla cu acele facturi de anul trecut pe care nu le-am semnat?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: josephine_cointreau , utilizator 20:33, 4 Septembrie 2016
Dumneavoastra nu aveti niciun fel de factura care sa fi ramas la dvs? Cum faceti dovada incasarilor si a platilor?

Ce scrie pe acele facturi pe care le-ati semnat? Trebuie sa aveti si dvs. o copie dupa ele.

Din punct de vedere legal, nu aveti nicio obligatie de a incheia contractul pe care vi-l pune in fata. Mai mult, pentru a fi valabila o clauza de neconcurenta, trebuie sa se prevada si suma de bani pentru valabilitatea acesteia.

Daca il semnati totusi, mai mult ca sigur ca acele facturi se vor considera emise in baza acestui contract de prestari servicii antedatat.
Multumesc pentru raspuns.

Am cerut toate facturile si mi-au fost printate de ei. In acele facturi, este afisata suma care a fost transferata in contul meu bancar. Facturile nu au nicio semnatura pe ele.

Clauza de neconcurenta din contractul de colaborare sau din contractul part-time pe care l-am semnat cand nu include nicio suma de bani.
Clauza de neconcurenta dintr-un contract de munca trebuie sa contina o suma de bani, intr-un contract de colaborare nu exista text de lege (ex: Codul muncii) care sa impuna asa ceva.
Nici nu am spus ca facem referire la Codul Muncii. Insa când ai o clauză de concurenta intr-un contract de colaborare, jurisprudenta în materie de concurenta de la nivel european (Cjue, Tue) a mers în sensul ca pentru a fi valabila, respectiva clauza trebuie sa prevadă un stimulent în schimb care, de cele mai multe ori, se materializează într-o suma de bani. Bineinteles, ar putea fi și alte stimulente oferite în schimb, insa în majoritatea cazurilor vorbim de o suma de bani.
Rugaminte pentru user-ul AMU: ne puteti, va rog, enumera cateva exemple din jurisprudenta de la nivel european la care faceti referire - aceea care a stabilit ca pentru a fi valabila o clauza de neconcurenta intr-un contract de colaborare trebuie sa existe un stimulent? Am efectuat cautari in romana, engleza si franceza, insa nu am gasit nimic relevant.

Am incheiat o conventie care contine o clauza de acest gen pentru 5 ani de zile post-contract, fara vreo contraprestatie.

Intre timp mai fac cercetari si cu privire la perioada maxima pentru care poate fi stipulata o astfel de interdictie (poate gasesc ceva in Regulamentul 330/2010).

Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2016
josephine_cointreau, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! momentan lucrez pe cim full-time la o companie it. ... ivedu ivedu Buna ziua! Momentan lucrez pe CIM full-time la o companie IT. Am primit o oferta de colaborare B2B tot in domeniul IT si in acest sens ma gandesc sa ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta nikki81 nikki81 Buna dimineata, Am si eu o mare problema...sunt in preaviz si firma unde lucrez in ultimele zile de munca ma pune sa semnez o clauza de confidentialitate, ... (vezi toată discuția)
Contract de prestari servicii cu clauza de neconcurenta?? suciu_diana suciu_diana Buna seara, stiti sa existe clauze/contracte de neconcurenta?? adiacente unui contract de prestari servicii PFA? este formulata ca si o clauza de ... (vezi toată discuția)