avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Costuri reparatie lift
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Costuri reparatie lift

Buna ziua!
Am cumparat un apartament la etajul 10, intr-un imobil vechi. Cand am inceput renovarile, am instiintat seful de scara, presedintele asociatiei, am pus anunt la avizier. Firma care se ocupa cu renovarea apartamentului a utilizat liftul pentru transportul materialelor necesare, cum se intampla in astfel de cazuri. Intr-una din zile, au fost urcate materiale pana la etajul 10 fara probleme, insa cand au incercat sa coboare, liftul ramasese blocat. Seful de scara si presedintele asociatiei ne-a transmis ca va trebui sa suportam cheltuielile pentru reparatia liftului, deoarece este vina noastra. Pe de alta parte, muncitorii ne-au asigurat ca materialele incarcate nu se apropiau de limita maxima a liftului. In lift exista o camera de luat vederi si ni s-a spus ca putem verifica ceea ce s-a intamplat, insa pentru asta asociatia trebuie sa depuna o plangere la politie impotriva noastra. Avand in vedere faptul ca liftul este proprietate comuna si ca nu au fost intreprinse actiuni pentru a provoca daune acestuia in mod deliberat, exista temei legal pentru a ni se impune costul total aferent reparatiei acestuia? Blocarea liftului se poate intampla oricand si oricui din bloc si din cate stiu persoana respectiva nu ar fi trasa la raspundere.
Va multumesc pentru raspuns si contributii!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:49, 13 Septembrie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Păi cel mai simplu lucru este sa se vizioneze înregistrarea din lift. Poliția nu are treabă cu asta, e o prostie, nu este comisă nici o infracțiune sau contravenție aici, e o problema strict internă a asociației din care faceți și dvs. parte. Dacă doresc neapărat, să facă plângere la politie, dar nu vad motivul. Defectarea unui lift nu e o încălcare a legii.


Politia nu are responsabilitate in solutionare astfel de spete
Atat timp cat liftul a fost utilizat in limita sarcinei prevazute,nu sunteti responsabil pentru defectarea acestuia
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Totusi, asociatia de proprietari prin presedinte poate veni cu observatia ca ascensorul este destinat persoanelor nu materialelor de constructii.
Dar nici eu nu vad ca ar fi o problema daca in cabina ascensorului odata cu persoana mai sunt si ceva "bagaje " mai grele. Totul este sa nu depasim greutatea maxima admisa. Daca asa stau lucrurile atunci inseamna ca acolo este vorba de rautate.
Apoi, daca se depaseste greutatea maxima admisa, nu inseamna ca neaparat se defecteaza ascensorul. Pur si simplu nu mai raspunde la comenzi si deci nu pleaca cu acea greutate. Asa ar trebui sa fie. Asa cum nu trebuie sa plece cu o greutate sub 30 kg. (cam asa ceva) tot asa nu pleaca atunci cand se depaseste greutatea maxima.
Ultima modificare: Joi, 12 Septembrie 2019
gigiz, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri!
Exista stipulat in legislatia existenta ca liftul dintr-un bloc este doar pentru persoane? Am observat vecini care folosesc liftul impreuna cu animalele de companie (unele chiar mari) si seful de scara nu le-a atras atentia.
In plus, ma gandesc la cazul in care este nevoie sa transporti bagaje sau caruciorul copilului - ar trebui sa se foloseasca exclusiv scarile?
Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2019
alex.i, utilizator
@alex.i
Nici dvs. nu trbuie sa exagerati si sa duceti exemplele in derizoriu.
La dvs. meseriasii au incarcat excesiv liftul, acesta are protectie si nu numai ca nu porneste, dar il si scoate din functiune, necesitand interventia personalului de service, adica de fapt nu-i nicio problema atat de grava pe cat incearca unii sa para.
Daca vreti totusi sa stiti, puteti afla de la mine ca liftul este pentru persoane. Ca srie pe undeva sau nu, aceasta este realitatea.
In tarile in care apa calda a fost descoperita mai de mult, exista si lifturi sau dispozitive pentru materiale, bagaje voluminoase, mobile, etc.
Avand in vedere ca locuiti la etajul 10, o sa aveti tot interesul ca liftul sa functioneze normal!
Succes!

Alte discuții în legătură

probleme legate de anumite aspecte de coproprietari edy1984 edy1984 buna ziua de curand s-au ivit o discutie contradictorie pe scara noastra si as dori sa aflu diferite pareri si opinii din partea unor persoane care au ... (vezi toată discuția)
Ascensor lift mercenarul mercenarul unde se pot reclama locatarii unui bloc care in mod sistematic urca materiale de constructii cu liftul(saci de ciment cutii cu gresii etc)?multumesc (vezi toată discuția)
Accident din vina sefului de scara flyshark80 flyshark80 buna ziua. in blocul in care locuiesc s-a montat un interfon. acesta este legat la un economizor de energie electrica si de 2 luni, s-a defectat. in sensul ca ... (vezi toată discuția)