avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mai au chiriașii drepturi în România?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mai au chiriașii drepturi în România?

Buna seara. Locuiesc in chirie la tara, la o familie care lucreaza in Germania. Nu au vrut sa faca contract. Am cazut la intelegere ca voi locui cel putin pana in primavara cand vor sa vina sa faca modificari la casa.

Fiica dansilor e studenta, locuieste in oras la apartament dar are pretentia sa vina sa ma verifice sub pretextul ca isi ia anumite alimente din congelator. Nu stiu ce nu i-a convenit si am aflat ca a impus parintilor sa ma scoata din casa.

Taica-sau nu mi-a spus motivul dar mi-a cerut ca pana la sfarsitul acestei luni sa plec. Asta dupa ce in luna august am fost fortat sa locuiesc la un prieten pentru ca a trebuit sa locuiasca aici sora dansului care a venit din strainatate. Desi de la jumatatea lui august nu a locuit nimeni in casa, am primit cheia abia la 1 septembrie.

Va rog frumos sa-mi spuneti daca legea le permite ca sa ma joace ca pe o minge de ping pong si apoi sa ma alunge cand vor. Ma simt jignit, mai ales ca nu spune in fata nici un motiv ci totul se vorbeste pe la spate.

Stiu ca in Europa se locuieste in chirie chiar pana la moarte fara sa aiba parte de sicanari cum sunt la noi. Multumesc frumos pentru raspuns! Sper ca am incadrat bine intrebarea.
Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 22:33, 16 Septembrie 2019
13 din 14 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua
Fara contract ce drepturi doriti?
Cand veti mai cauta chirie incheiati contract de inchiriere cu clauze clare.
In vest chiriasul are CONTRACT cu clauze clare si dovedeste ca a platit chiria.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu am probleme cu plata chiriei. Poate sa ma scoata in strada daca eu nu sunt de acord?
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiar și în lipsă de contract, procedura evacuării durează, nu vă poate scoate cu forța, trebuie să vă notifice, apoi să intenteze un proces!
Ați putea face și dvs o sesizare la Anaf și Parchet arătând că încasează o sumă cu titlu de chirie pentru care nu plătesc impozit!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Procedura urgenta a evacuarii presupune o notificare prealabila.

În cazul în care ocuparea imobilului nu este precedată de existenţa unui contract de locaţiune, procedura notificării este reglementată de dispoziţiile art. 1039 din C.pr. civ. conform căruia notificarea va fi emisă în scris ocupantului şi va cuprinde solicitarea eliberării imobilului în termen de 5 zile de la primirea comunicării.

Notificarea poate fi facuta prin avocat.


În vederea verificării legalităţii procedurii prealabile a notificării, calitatea persoanei care ocupă imobilul este importantă, iar termenii (…) de locatar şi ocupant sunt definiţi în cuprinsul art. 1034 din C.pr.civ.

Astfel, conform art. 1034 alin 1 lit. b) din C.pr.civ. calitatea de locatar derivă din existenţa unui contract de închiriere sau arendare prin care s-a transmis folosinţa imobilului, iar conform art. 1034 alin 1 lit. e) din C.pr.civ, ocupantul este persoana care ocupă în fapt imobilul, cu îngăduinţa sau fără îngăduinţa proprietarului.

Caracteristic pentru calitatea de ocupant este faptul că ocuparea de către acesta a imobilului nu este urmarea existenţei unui contract de locaţiune.

Multumesc frumos pentru informatii.

Alte discuții în legătură

Responsabilitatea intretinerii unei persoane adulte valentin42 valentin42 Buna seara! Parintii mei, in tinerete, au infiat o fata cu care au avut dificultati toata viata: nu a facut fata unor scoli normale, iar ai mei au dus-o la ... (vezi toată discuția)
Evacuare chiriasii statului vulpedepadure vulpedepadure Buna ziua. Familie de chiriasi ai statului au pierdut proces cu fostii proprietari si au fost evacuati. La primarie au depus cerere pentru o noua locuinta, li ... (vezi toată discuția)
Evacuare michirto michirto as vrea sa stiu in cazul in care chiriasii nu au platit chiria de 5 luni si nu au contract decat cu un delegat al propietarului facut la o agentie imobiliara ... (vezi toată discuția)