avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Taxe partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Taxe partaj

Daca in cazul in care unul dintre soți refuza partajul, iar celălalt vrea sa demareze partajul judiciar, ce taxe trebuie achitate pentru pornirea procedurii? Trebuie avocat pentru această speță? Iar timpul de soluționare care ar fi? Precizez că este vorba de un apartament cu o valoare estimată la 45-50000E. Mulțumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2019
Tdrig87, utilizator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 16:12, 12 Septembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
taxa de timbru pentru partaj si iesire din indiviziune este de 5% din valoarea bunurilor.
la aceasta se va adauga onorariul de expert si, eventual, onorariul de avocat.
La final solicitati cheltuieli de judecata si partea care a pierdut va va plati 1/2 din cheltuieli.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Miza este destul de mare la partaj, deci v-ar trebui și un avocat, dacă nu aveți cunoștințe de drept procesual civil!
Taxa de timbru este de 5% din valoarea masei partajabile dar se poate solicita și o eșalonare dacă aveți venituri mici, la aceasta se adaugă onorariul expertului de vreme ce bunurile partajabile trebuie evaluate, plus onorariul avocatului!
Cu privire la durata, de obicei spețele având ca obiect partajul se întind pe 1-2 ani de vreme
ce experții mai întârzie cu depunerea raportului de expertiză, se mai fac obiecțiuni la acest raport, etc!
Ultima modificare: Joi, 12 Septembrie 2019
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În deplină concordanţă cu prevederile art. 455 NCPC, în cazul coparticipării procesuale pasive (mai mulţi pârâţi), cheltuielile de judecată vor fi suportate de către toţi copărtaşii în mod egal, proporţional sau solidar, potrivit cu poziţia lor în proces ori cu natura raportului juridic existent între ei.

Însă, având în vedere că în procesele de partaj, în care părţile sunt şi reclamanţi şi pârâţi, ele suportă împreună cheltuielile de judecată, în afară de cele provocate prin cereri neîntemeiate ale uneia din părţi, acestea având o dublă calitate, iar soluţia de ieşire din indiviziune este deopotrivă în interesul tuturor, reţinând că obiectul acţiunii este indivizibil, se impune suportarea cheltuielilor de judecată în raport de valoarea pretenţiilor admise şi potrivit cu cota ce revine fiecăruia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj divorț. doresc să știu cine va achita costurile de ... Sly0809 Sly0809 Partaj divorț. Doresc să știu cine va achita costurile de judecată în următorul caz: cel care inițiază partajul la tribunal sau cel care este chemat ... (vezi toată discuția)
Partaj kun.ovidiu kun.ovidiu In cazul solicitarii iesirii din indiviziune (partaj) cine plateste cheltuielile de judecata,evaluator(fara onorariul avocatului),cel care solicita sau,si ... (vezi toată discuția)
Cuantum plata cheltuielilor de judecata adria_bd adria_bd Buna ziua, As dori sa-mi spuneti cam care ar fi suma la care ajung cheltuielile de judecata in cazul unui proces pentru iesirea din indiviziune si, mai ... (vezi toată discuția)