avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren,donatie,masa succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren,donatie,masa succesorala

In 1992,bunicii au donat mamei( fiica, prin act de donație sub semnătură privată cu martori, un teren. Acest act a fost înregistrat la primărie, ulterior primăria eliberand autorizația de construcție pe numele mamei pt a fi construită locuinta .
Bunicii au decedat intre timp(1997 respectiv 1998), ulterior doi dintre frati mamei au decedat.Mama ar vrea sa faca actele pe casa,însemnând carte funciară etc ... Insa terenul apare pe titlul de proprietate al bunicilor. Unul dintre mostenitori doreste sa dezbata mostenirea.Intrebarile mele sunt:
1. Cum ar putea proceda in acest caz sa realizeze actele pe terenul primit de la bunici?!
2. Daca terenul apare pe titlul de proprietate al bunicilor ,va intra sau nu la masa succesorala?
3. Exista posibilitatea ca donatia sa fie anulata ?
4. In procedurea de deschidere,respectiv dezbatere a mostenirii,cel care doreste sa dezbata mostenirea,e necesar sa detina documentele de identitate ale celorlalti mostenitori pt a depunde documentatia la notar?Sau notarul va trimite notificare catre fiecare mostenitor in parte pentru a se prezenta la notariat?
5 Cheltuielile se impart la numarul de mostenitori sau va plati doar cel interesat de a dezbate mostenirea?
Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2019
Petraru_Irina, utilizator
Cel mai recent răspuns: Petraru_Irina , utilizator 23:34, 8 Octombrie 2019
1. Sa dezbata succesiunea dupa bunici si sa ajunga la un acord cu ceilalti mostenitori, astfel incat acestia sa ii transmita cotele lor din terenul respectiv.
2. Da, va intra, pentru ca legal, bunicii sunt proprietari.
3. Donatia este nula si in momentul de fata. Conform articolului 1011 alin.1 din Codul civil "Donaţia se încheie prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute.". Adica trebuie incheiata la notar.
4. In principal, trebuie prezentate actele de proprietate, certificatul de atestare fiscala si adeverinta de la Registrul Agricol. Actele de stare civila se aduc in original, personal de catre titulari (daca nu au incredere sa le lase unuia dintre ei). Notarul nu trimite notifcari, mostenitorii se prezinat din proprie initaiativa.
5. Cheltuielile se suporta de mostenitorii acceptanti, proportional cu cota de revine fiecaruia.
Multumesc pentru răspuns!

raluk0207 a scris:

1. Sa dezbata succesiunea dupa bunici si sa ajunga la un acord cu ceilalti mostenitori, astfel incat acestia sa ii transmita cotele lor din terenul respectiv.
2. Da, va intra, pentru ca legal, bunicii sunt proprietari.
3. Donatia este nula si in momentul de fata. Conform articolului 1011 alin.1 din Codul civil "Donaţia se încheie prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute.". Adica trebuie incheiata la notar.
4. In principal, trebuie prezentate actele de proprietate, certificatul de atestare fiscala si adeverinta de la Registrul Agricol. Actele de stare civila se aduc in original, personal de catre titulari (daca nu au incredere sa le lase unuia dintre ei). Notarul nu trimite notifcari, mostenitorii se prezinat din proprie initaiativa.
5. Cheltuielile se suporta de mostenitorii acceptanti, proportional cu cota de revine fiecaruia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren Petraru_Irina Petraru_Irina In 1992,bunicul a donat mamei( fiica) prin act de donație sub semnătură privată cu martori, un teren. Acest act a fost înregistrat la primărie, ulterior ... (vezi toată discuția)
Mostenire ghe1955 ghe1955 -Buna ziua.As dori un raspuns la urmatoarea intrebare=tatal meu a decedat.mama traieste.cum pot trece toate proprietatile pe numele meu?eu sunt unic mostenitor ... (vezi toată discuția)
Bunã ziua, vã expun urmãtoarea situaþie de fapãt: elenaccc elenaccc În luna iunie 1996, mama mea, a făcut cerere la Primărie pentru atribuirea unei suprafete de teren pe numele meu. Primăria, a emis proces-verbal de ... (vezi toată discuția)