avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la mostenire

Dupa moartea bunicii, bunicul a vandut apartamentul (care apartinea bunicului si bunicii, ca parinti ai tatalui meu).

Unul din cei 2 fii , fratele mai mic al tatalui meu a luat banii, cu asentimentul bunicului, si impreuna cu sotia si mama acestea au cumparat o casa in Ungaria.

La momentul vanzarii, fiul mai mare (tatal meu) a fost ignorat totalmente. De-abia dupa mutarea acestora in Ungaria, tata a fost instiintat de aceasta tranzactie.

Fratele mai mic a semnat o intelegere amiabila (neoficiala) referitoare la impartirea mostenirii la moartea tatalui lor.

La scurt timp mor bunicul, de-asemenea mama sotiei fratelui si dupa putin timp fratele mai mic al tatalui; ramanand in viata in prezent doar sotia fratelui mai mic, respectiv cumnata tatalui.
Aceasta a parasit casa, nereusind sa o vanda.

Ce drepturi are fiul mai mare (tata) de mostenire?

Este legal ca dreptul de mostenire al tatalui sa-i revina cumnatei sale, integral?

Ce poate face tata in cazul acesta?

Multumesc pentru raspuns,
Crina
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:21, 15 Septembrie 2019
Parintii au vandut o proprietate pe care aveau drepturi depline (o puteau face catre un strain sau catre o ruda, acest lucru nu are importanta). Ca urmare, aceasta proprietate nu face parte din masa succesorala.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doar cu actele în față aș putea să emit o opinie pe speța aceasta.

Dacă fratele mai mic al tatălui dvs. nu a avut copii, atunci moștenitorii lui sunt soția supraviețuitoare și fratele defunctului (tatăl dvs.). Cel puțin după legea română, căci din ce povestiți („mutarea în Ungaria”) pare că se aplică legea din Ungaria.

Iar in privința a ce anume avea fratele defunct, asta îmi pare a fi din capitolul „ne lăsăm surprinși” (Fiindcă ați început prin a sugera că el ar fi fost coproprietar și cu soacra).

În plus, ați început povestea de la bunica. Și n-am de unde să ghicesc ce scrie în certificatul de moștenitor după bunica ori altele asemenea. Bunăoară: Cu cine a semnat fratele mai mic „o înțelegerea amiabilă”? Și conține o astfel de înțelegere? De ce-i ziceți „neoficială”? Căci nu orice înțelegere trebuie să aibă „ștampilă pe timbru” spre a fi valabilă. După cum există și înțelegeri (pacte asupra unei succesiuni viitoare) care sunt nevalabile în pofida tuturor „stampilelor de pe timbru”.
Ultima modificare: Duminică, 15 Septembrie 2019
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - certificat calitate de mostenitor, mandat-imputernicire Epuree Epuree Ziua ziua, Vream sa dezbatem succesinea pe ambi parinti, suntem 5 frati, din care: - un frate mort (predecedat) inaintea ambilor parinti ( la rindul lui ... (vezi toată discuția)
Casa parinteasca luiza44 luiza44 sunt un pachet de nervi am umblat din notar in notar si fiecare are varianta lui....... va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarea problema, tata a ... (vezi toată discuția)
Mosteniri succesive BoangherMihaela BoangherMihaela buna ziua. v-as ruga sa aveti mare rabdare sa-mi cititi mesajul si apoi sa-mi raspundeti. in 1964 s-a cumparat 1000 m patrati teren astfel: baloi elena 500m ... (vezi toată discuția)