avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1169 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire sot sotie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire sot sotie

parintii mei sunt casatoriti de 25 de ani.In caz ca unul dintre ei ar deceda fratii si surorile lor ar avea vre-un drept asupra propietatilor detinute sau bunurile pe care le detineau in comun vor reveni automat celuilat?
Cel mai recent răspuns: bogdan.ignatt , utilizator 13:03, 30 Noiembrie 2009
Clasa intai de mostenitori inlatura orice alta calsa de mostenit.Astfel ca ,daca defuntii(in acest caz potentialii defuncti), au copii nu-i mostenesc decat copii.Bunurile comune nu vor reveni in mod automat sotului supravietuitor.
Buna ziua !
In conformitate cu devolutiune succesorala legala ( adica parintii nu lasa prin act testamentar, donatie sau transfera bunurile din casatorie prin alte acte de instrainare in timpul vietii), dumneavoastra ca unic copil( asa inteleg) mosteniti toata masa succesorala sau impreuna cu fratii si surorile dumneavoastra( daca aveti) in cote ( parti) egale.Fiind descendent de gradul I, inlaturati de la mostenire alte grade de succesori( ascendenti ai parintilor, frati si/ sau surori ale acestora, etc.).
Problema se pune in sensul in care parintii dumneavoastra au bunuri care sunt in devalmasie( impreuna) cu fratii sau surorile lor, mostenite de la parintii acestora si pentru care nu s- a deschis succesiunea.
Cu stima !
Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
buna ziua
va multumesc frumos pentru informatiile oferite.
din pacate nu m-am exprimat cel mai corect in intrebarea postata pe forum.Practic nu ma intereseaza drepturile pe care eu le-as putea avea.Acesta doleanta vine din partea parintilor mei care vor sa afle daca in cazul decesului unuia dintre ei(bunurile pe care le detin sunt obtinute in timpul casatoriei) partea celuilat ii revine automat fara a exista posibilitatea din partea rudelor sa cera eventuale bunuri.
sper ca am fost cooerent si multumesc iar pentru raspunsurile dumneavoastra
Partea sotului decedat din bunurile comune (pana la proba contrara se prezuma ca un sot are 50% din bunurile comune) intra in compunerea masei succesorale.

Acesta parte nu revine automat celuilalt sot ci revine ...mostenitorilor mortului (intre care si sotul supravietuitor).

La decesul unuia dintre parintii dvs. mostenitorii lui veti fi: dumneavoastra + sotul (respectiv parintele dvs) ramas in viata.

Fratii si surorile celui decedat nu au ce sa caute in povestea asta DACA dvs. in calitate de descendent acceptati mostenirea parintelui decedat.
Daca pe dvs. nu va intereseaza drepturile pe care le-ati putea avea (renuntati la mostenirea parintelui decedat) atunci mostenitori vor fi: sotul ramas in viata + parintii sotului decedat (daca mai sunt in viata la acel moment) + fratii si surorile celui decedat (sau copii acestora/verii dvs. primari, daca intre timp a murit vreun unchi/vreo matusa)

Altfel spus, depinde de vointa dvs daca le deschideti sau nu calea bunicilor/ unchilor/ matusilor sau verilor dvs. de a pretinde ceva din aceste bunuri.
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2009
romascanu, moderator
situatia este un pic mai complicata in cazul meu.....mai exact mama s-a recasatorit (deci am tata de-al doilea) si in acte eu nu am fost adoptat de el.Practic marea teama a parintilor mei,este in caz de deces al unuia dintre ei sa nu intervina rudele pentru a primi ceva.Deci,ipotetic vorbind,daca tatal meu ar deceda,mama ar fi singura mostenitoare a bunurilor pe care le-au detinut in comun?Precizez ca tatal meu(de-al doilea)nu are copii ci doar frati.multumesc frumos pentru raspunsurile dumneavoastra

Alte discuții în legătură

Mostenire rambonel rambonel BUNA SEARA tatal meu a decedat in urma cu un an de zile.nu s-a facut sucesiunea datorita faptului ca eu sunt singurul fiu si nu am dorit sa o \"intristez:'' ... (vezi toată discuția)
Mostenire bunici maladog maladog Mama decedata inaintea parintilor, sotul supravietuitor recasatorit. Prezinta vreun drept la mostenire din partea parintilor mamei, atat timp cat mama are un ... (vezi toată discuția)
Succesiune mirela_ila mirela_ila A, UN PRIETEN A FOST CASATORIT 25 DE ANI CU ACTE IN REGULA, NU A AVUT COPII, IN URMA SOTIEI A RAMAS CU UN APARTAMENT SI CEVA TEREN , ACUM VREA SA FACA ... (vezi toată discuția)