avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Îmi plouă în casă și vreau să fac o lucrare, dar ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Îmi plouă în casă și vreau să fac o lucrare, dar vecinii nu vor dea bani. Cum îmi recuperez cheltuielile?

Buna ziua,

Imi ploua in casa si vreau sa imi fac lucrarea, dar vecinii nu vor aa dea bani.

Cum imi recuperez banii?

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 19 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:20, 18 Septembrie 2019
Faceti lucrarea prin asociatie si suma se va imparti, legal, la toti.
Si daca nu exista asociatie?

Intreb pt ca legislatia din romania e foarte ambigua si exista posibilitatea sa nu mi se dea castig de cauza daca nu am adus cel mai mic pret etc.

Desi mi se pare complet aiurea pentru ca eu nu trebuie sa aduc cel mai mic pret si automat cea mai proasta calitate atat in servicii cat si in produs ci trebuie sa aduc produse care tin.

Merci
Ultima modificare: Luni, 16 Septembrie 2019
Bogdan Marchis, utilizator
Ati primit deja raspunsul, la un alt subiect asemanator. ideea e, in principiu, sa ajungeti la o intelegere prealabila, amiabila, cu vecinii dvs, altfel calea e prin instanta. Chiar daca nu exista asociatie exista acele parti comune, coproprietate fortata, prin codul civil, care trebuie reparate in comun :

CAPITOLUL IV
Proprietatea comună

SECŢIUNEA a 3-a
Coproprietatea forţată
Art. 648
Noţiune

(1) Dacă într-o clădire sau într-un ansamblu rezidenţial există spaţii cu destinaţie de locuinţă sau cu altă destinaţie având proprietari diferiţi, părţile din clădire care, fiind destinate întrebuinţării spaţiilor respective, nu pot fi folosite decât în comun sunt obiectul unui drept de coproprietate forţată.
(2) Părţile comune sunt bunuri accesorii în raport cu spaţiile locative, care constituie bunurile principale în sensul art. 546.

Art. 649
Părţile comune

(1) Sunt considerate părţi comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:
a) terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinaţiei construcţiei, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia; pentru eventuala suprafaţă excedentară proprietarii sunt titularii unei coproprietăţi obişnuite;
b) fundaţia, curtea interioară, structura, structura de rezistenţă, pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune, acoperişul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii şi ascensoarele;
c) instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate exclusivă, canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective, precum şi alte asemenea părţi;
d) alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună.
(2) Coşurile de fum şi de aerisire, precum şi spaţiile pentru spălătorii şi uscătorii sunt considerate părţi comune exclusiv pentru coproprietarii care utilizează aceste utilităţi în conformitate cu proiectul clădirii.

Art. 654
Cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune

(1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.
(2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părţile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.

Detalii: [ link extern ]
Multumesc mult foarte utila info si platforma automat seara buna
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Bogdan Marchis,
Am inteles ca nu sunteti constituiti in as. de proprietari, dar o sa trebuiasca, pentru ca vedeti, lucrurile ar fi fost mai simple.
Bun, incercati sa discutati cu toti vecinii, eventual, sa-i convocati la o disctie (sa nu-i zicem sedinta, ca ne vine rau...) Intocmiti un convocator sa va intalniti, puneti acolo si tema discutiei, data, ora, locul; la afisarea convocatorului sa aveti, ca martor unul dintre vecini, faceti o fotografie.
In principiu, costul lucrarilor trebuie suportat de catre toti proprietarii, proportional cu suprafata utila a fiecaruiaș daca nu stiti suprafata utila a fiecarei locuinte, puteti sa mergeti la OCPI, completati o cerere pentru obtinerea unui Extras de carte funciara - pentru informare, pentru blocul dvs. O sa aveti nevoie de cxateva informatii pe care o sa le gasiti in documentele dvs. de proprietate. Costul este de 25 lei. Daca aveti probleme, rugati un functionar sa va ajute.
Ei, odata ce aveti suprafetele utile ale tuturor locuintelor, puteti efectua foarte usor repartizarea costurilor pe proprietari, dupa urmatoarea "formula":
- cost total lucrare / suprafata utila totala bloc = lei /mp. sup. utila;
- dupa ce am aflat cat se va repartiza pentru 1 mp de sup. utila, aceasta suma se inmulteste cu suprafata utila a fiecarui apartament, rezultand suma pe care proprietarul trebuie sa o achite pentru lucrarea respectiva.

In alta ordine de idei: bine ar fi sa aveti facute niste fotografii cu efectele produse de infiltratii, sa aveti 1-2 vecini, martori. Puteti evita aceste "amanunte" daca expertiza este facuta de o firma de specialitate (contra/cost...).
Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am nevoie de o lege - impartire cheltuieli comune bloc fara asociatie de proprietari MARIA7 MARIA7 Vreau sa-mi repar acoperisul, nu exista asociatie de proprietari de care sa apartin, iar vecini de pe scara nu vor sa plateasca. I-mi poate spune cineva ce ... (vezi toată discuția)
De achitat pierderi de apa din subsol diana45 diana45 Cine este responsabil si cine trebuie sa plateasca daca o teava se sparge la subsolul blocului si pierderea se descopera tarziu? Tin sa preciez ca nu avem ... (vezi toată discuția)
Reparatii intretinere bloc. maria1956 maria1956 La subsol s-a spart o teava importanta care trebuie inlocuita. 4pers. din scara -care are 20 apart.- se ocupa cu reparatia in sensul ca ,au gasit un ... (vezi toată discuția)