avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plângere
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plângere

Dacă ți s-a făcut o plângere direct la parchet de exemplu, dar nu ai fost înștiințat de organele abilitate, ci doar persoana acuzatoare te-a înștiințat cu privire le asta, în cât timp e posibil să primești o înștiințare în această privință de la organele abilitate, dacă chiar e adevărat ? De exemplu, x mi-a spus ca mi-a făcut plângere, eu nu știu dacă e adevărat sau nu, cât nici daca procurorul a luat pe x în seamă, prin urmare în cât timp mă pot aștepta să se întâmple ceva, în caz ca x a fost luat în seamă ? A trecut un an de atunci, e posibil ca un caz să fie pe rol și sa treaca un an de zile, timp in care tu sa nu primesti nimic ? Timp in care sa nu fi înștiințat decât practic "amenintat" de persoana respectivă ca "dosarul e pe rol" si etc. ? Nu e un timp anume de rezolvare a unui caz ? In cazul trecerii unui an de zile de la faza respectiva, a amenintarii primite de la x, ma mai pot astepta sa fiu chemat sa dau vreo declaratie, sa fiu acuzat de ceva ? Sau faptul ca a trecut atata timp denota fie ca nu e adevarata existenta unui "dosar pe rol", fie ca procurorul respectiv a clasat cazul din lipsa de motive consistente ?
Si eu am intrebat cam acelasi lucru (dar in alt context), si deocamdata nu sunt raspunsuri.

Cred ca este important totusi de stiut, ca si cultura generala: daca cineva "aude" ca i s-a "deschis un dosar penal", ce trebuie sa faca ?
Unde sa se adreseze ca sa verifice daca este adevarat sau doar o amenintare subtila pt intimidare ?
nu confundati faptul ca un tert a facut plangere penala impotriva dvs cu inceperea actiunii penale.
exista persoane care, in dorinta de a economisi taxele de timbru, platibile intr-un proces civil, fac plangeri penale. inclusiv pe acest forum, veti gasi solicitanti de sfaturi privitoare la actiuni penale sau administrative impotriva unor persoane cu care au litigii de drept civil.
in speta, procurorul dispune cercetari preliminare si daca in urma acestora nu rezulta ca exista fapte penale, inchide dosarul, ca sa folosesc un termen al dvs. fara urmari.
daca dimpotriva, procurorul de caz considera ca exista posibilitatea ca dvs sa fi facut o fapta penala, veti fi convocat de regula la politia judiciara.

Dar persoana impotriva careia se formuleaza plangerea, trebuie anuntata oficial printr-o scrisoare/adresa/instiintare , gen..." La data de ... a fost inregistrata plangerea nr..., facuta de Cutarescu...referitor la..." ?

Sau pur si simplu, se trezeste ca a fost "cercetata " , pe ascuns, ca in vremurile de trista amintire ?

Cand este cazul sa faca apel la un avocat ?

Ultima modificare: Vineri, 20 Septembrie 2019
Marya2019, utilizator
Dar mai o întrebare aveam, dacă știți cumva va rog, in cat timp pot primii maxim vreo înștiințare daca chiar se face ceva impotriva mea ? E un timp limită din momentul unei plangeri pana cand acuzatul poate primii ceva legat de plangere ? Cum spuneam, a trecut un an de zile, timp in care nu am primit nimic, mai e posibil ? Cat despre ceea ce ati spus, nu cred ca din cauza aia a facut persoana plangere direct la parchet, ci ca sa fie sigura ca e luata in seama, ca poate daca facea la politie nu ar fi fost luata in seama (zic si eu, la ce s-o fii gandit) plus ca au cunostiinte in domeniul ăla, chiar din familie lucrând in poliție.
Dupa depunerea plangerii, organul de up isi verifica in primul rand competenta, iar al doilea pas procedural este cel referitor la verificarea sesizarii, se verifica daca indeplineste conditiile de forma sau daca a fost depusa in termenul legal.
Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la fapta săvârşită ori a cărei săvârşire se pregăteşte, chiar dacă autorul este indicat sau cunoscut.
Dupa inceperea up in rem, se administreaza probe prin care sa se stabileasca daca rezulta o banuiala rezonabila cu privire la comiterea faptei de o anumita persoana.
In aceasta etapa, faptuitorul, poate sa fie audiat doar in calitate de martor.
Cand se constata ca existenta unui impediment la punerea in miscare a actiunii penale, se dispune clasarea.
Atunci când există probe din care să rezulte bănuiala rezonabilă că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală şi nu există vreunul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1) c.p.p., organul de urmărire penală dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect.
Dupa acest moment, suspectul este citat si i se aduce la cunoştinţă, înainte de prima sa audiere, această calitate, fapta pentru care este suspectat, încadrarea juridică a acesteia, drepturile procesuale si se incheie în acest sens un proces-verbal.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema juridica hasami hasami Va rog sa_mi raspundeti la urmatoarea problema : am primit o citatie de la o sectie de politie in (prin) care sint chemat ( asa scrie in citatie ) la acest ... (vezi toată discuția)
Ce calitate am eu -martor sau faptuitor? ContSters362885 ContSters362885 O femeie nebuna a facut o plangere impotriva mea de hartuire, nu stiu ce a scris in ea, chiar sunt curioasa. E o interlopa pe care eu am descoperit-o si acum ... (vezi toată discuția)
Plangere penala pentru hartuire soniamarcel soniamarcel Buna seara, Am facut o plangere penala pentru hartuire sotia unui coleg de serviciu. Am fost la audieri si urmeaza sa fie si ea audiata. Ce urmeaza ... (vezi toată discuția)