avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... problema juridica
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

problema juridica

Va rog sa_mi raspundeti la urmatoarea problema : am primit o citatie de la o sectie de politie in (prin) care sint chemat ( asa scrie in citatie ) la acest organ de politie in ziua x , ora y , in calitate de " suspect " intr-o cercetare penala in urma unei reclamatii. mai scrie ca " partea citata " are dreptul la un avocat cu care sa ma prezint la termenul fixat , iar daca nu-mi aleg un aparator , mi se va desemna un aparator din oficiu ( vorba sa fie - am mai vazut chestii d - astea prin forum ) . Problema este ca plingerea este penala , desi nu este reala , si nu stiu cam ce sa fac , sa ma prezint acum sau mai tirziu , cu probele mele pentru ca am auzit despre destule cazuri cind s-au prezentat la politie , cam in acelasi tip de problema de natura economica precum a mea si n-au mai iesit din sectia de politie , pentru ca in ziua de azi , in romania , se fac arestari intr-o veselie , ca esti vinovat ca nu esti , intii jos la beci si apoi mai vedem noi ( organele ). Si deasemenea ce inseamna acest termen folosit in citatie " suspectul " . Exista mai multe " clasificari " folosite in citatiile organelor de politie , si cam ce semnifica fiecare ( daca sint ) . Va multumesc si astept raspuns
Cel mai recent răspuns: hasami , utilizator 16:20, 15 Octombrie 2014
Cred ca ar fi mai bine sa va prezentati la Sectia respectiva, ptr ca daca nu va prezentati, este si mai grav ptr dvs. Se poate emite mandat de aducere. Daca este formulata o plingere impotriva dvs, si sunteti suspect, ar trebui sa luat in serios acest fapt, si sa consultati un specialist. Depinde si de ce fapte sunteti acuzat.
Nu sint inca " acuzat " ci doar reclamat , si fapta este delapidare . Din cauza ca sint in faza de " suspect " , inca nu am ajuns in faza de " acuzat " , care este cu totul altceva . Ca sa fii "acuzat " de delapidare trebuie sa existe la dosar dovezi clare , acte , expertiza contabila , nu asa - ca un nesanatos cred ca am delapidat o suma de bani , si gata - " acuzat " , hai la zdup !
Decizia va apartine, evident, dar daca stiti ca sunteti nevinovat, nu va ramane decat sa va prezentati la politie la data la care ati fost invitat, sa dati o declaratie sustinand varianta dvs. vizavi de acuzele ce vi se aduc .Pe de alta parte, cei ce v-au acuzat, trebuie sa si probeze acest lucru. Ar fi bine sa mergeti insotit de un avocat.
Daca mergeti fara avocat care sa va apere foarte bine si politistii sa isi dau seama ca sunteti cu adevarat aparat sansele sa fiti retinut pot fi foarte ridicate.
Exista si modalitati de aparare concrete si nu este chiar asa incat toti cei care merg la politie ajung dupa gratii.


Este adevarat ca poate fi o regula, dar sunt situatii in care exceptia ,,bate"regula.

In general se retine pentru arestarea preventiva.
Daca procurorul nu e sigur de mandat in mare masura nu prea se risca... decat rar...
Este neplacut pentru parchet sa ii fie respinse propunerile de arestare preventiva...

Depinde de foarte multe lucruri in cadrul unei anchete penale si poate conta foarte mult si declaratia persoanei suspecte.
Pot fi situatii in care recunoasterea faptei sa ajute mai mult decat negarea, tot la fel cum recunoasterea poate duce persoana dupa gratii si ar fi mai bine sa nu recunoasca.
Nu exista o formula universal valabila.

Totul tine de multe lucruri si chiar de noroc...dar norocul si-l mai face si omul cu mana lui...pe de alta parte...
Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Pentru a intelege mai bine ce inseamna suspect conf. c.p.p. lecturati art. de mai jos.
ART. 77 c.p.p.
Suspectul
Persoana cu privire la care, din datele şi probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală se numeşte suspect.
ART. 78
Drepturile suspectului
Suspectul are drepturile prevăzute de lege pentru inculpat, dacă legea nu prevede altfel.

ART. 305 c.p.p.
Începerea urmăririi penale
(1) Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acţiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1), organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă.
(2) Începerea urmăririi penale se dispune prin ordonanţă care cuprinde, după caz, menţiunile prevăzute la art. 286 alin. (2) lit. a) - c) şi g).
#M2
(3) Când din datele şi probele existente în cauză rezultă indicii rezonabile că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală, procurorul dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect.
(4) Faţă de persoanele pentru care urmărirea penală este condiţionată de obţinerea unei autorizaţii prealabile sau de îndeplinirea unei alte condiţii prealabile, efectuarea urmăririi penale se poate dispune numai după obţinerea autorizaţiei ori după îndeplinirea condiţiei.
#B

Alte discuții în legătură

Plangere penala piatravasile piatravasile Buna seara. As dori sa stiu care sunt pasii care se fac dupa ce a fost depusa o plangere penala? (vezi toată discuția)
Plângere Nothingbutthetruth Nothingbutthetruth Dacă ți s-a făcut o plângere direct la parchet de exemplu, dar nu ai fost înștiințat de organele abilitate, ci doar persoana acuzatoare te-a ... (vezi toată discuția)
Calitatea de inculpat....... ce inseamna asta? auraneg auraneg daca intr-o cercetare penala ti se schimba titulatura din suspect in inculpat implica ce? (vezi toată discuția)