avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refacere acoperiș din condominiu: cine este ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refacere acoperiș din condominiu: cine este răspunzător în cazul în care cad țigle sau zăpadă pe mașini?

Buna ziua,
Am citit ce s-a mai discutat aici, dar speta prezenta este un pic diferita.
Locuiesc la etajul 4 al unui bloc ce este prevazut din constructie cu acoperis din tigla.
Tigla s-a deterioriat si atunci cand ploua mai tare afara apa se infiltreaza in apartamentul unde locuiesc si al vecinului de pe acelasi tronson. M-am adresat asociatiei de proprietari care mi-a comunicat faptul ca nu dispune de banipentru reparatie si m-a mandatat pe mine pentru a efectua refacerea acoperisului. S-a emis un certificat de urbanism pe asociatia de proprietari, reprezentata de mine, doar ca nu toti vecinii pot participa cu bani pentru a achita proiectul si lucrarea, suma fiind una considerabila, deoarece certificatul prevede inlocuirea acoperisului pe tot tronsonul de bloc, nu pot pune tabla doar partea aferenta apartamentului meu si al vecinului.
Intrebarea mea este urmatoarea, in cazul in care o tigla cade sau zapada pe o masina sau o persoana, cine este raspunzator pentru pagubele produse?
Exista fonduri in cadrul primariilor privind aceste situatii, ma pot adresa lor cu o adresa sa le aduc la cunostinta acest lucru?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Luni, 23 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:30, 25 Septembrie 2019
pretentia asociatiei de proprietari contravine flagrant disp L nr 196/2018 care prevede ca scopul infiintarii asociatieid e proprietari este acela de administrare parte comuna condominiu
L nr 196/2018 obliga asociatia de proprietari sa detina fond de reparatii din care sa se asigure fondurile necesare executarii reparatiilor la partea comuna de condominiu
Primariile nu asigura fonduri pentru astfel de reparatii la partea comuna de condominiu
Si care este solutia legala?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Solutia legala este descrisa exact in legea 196/2018, e adevarat insa ca nu toate asociatiile o aplica:
Articolul 71
(1)Anul fiscal si exercitiul financiar al asociatiei de proprietari este anul calendaristic. Excedentele anuale rezultate din executia bugetelor de venituri si cheltuieli, ramase neutilizate la finele exercitiului bugetar, se reporteaza in anul urmator cu aceeasi destinatie.
(2)Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au obligatia sa aprobe un fond de reparatii anual, necesar pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune. Comitetul executiv fundamenteaza si prezinta adunarii generale suma anuala necesara pentru constituirea sau completarea fondului de reparatii, care se alimenteaza in avans, in transe lunare egale, prevazute in lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari. Fondul de reparatii este utilizat numai pentru consolidarea condominiului, reabilitarea termica, cresterea calitatii ambiental-arhitecturale a constructiilor, precum si pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune.
(3)Sumele incasate pentru constituirea fondului de reparatii se depun, in conformitate cu prevederile prezentei legi, in contul asociatiei de proprietari prevazut la art. 20 alin. (1).
(4)Pentru incasarea fondului de reparatii, administratorul elibereaza chitanta nominala separata.

Altfel, alternativele repararii acelui acoperis sunt:
1. Dvs. si vecinul contribuiti cu intreaga suma si apoi dati in judecata asociatia pentru recuperarea banilor (de la toti proprietarii din condominiu - asociatia este obligata sa repartizeze suma conform art. 85 din legea 196/2018).
2. Dvs. si vecinul "cîrpiti" acoperisul numai pe portiunea care va intereseaza. Asta inseamna ca asa se vor rezolva toate defectiunile pe partea comuna din condominiu, doar de catre cei afectati direct.
3. Reclamati la primarie neindeplinirea obligatiilor de catre conducerea asociatiei, in conformitate cu art. 102 alin 1 litera e) . Primaria este organ de indrumare si control conform art. 10 din aceeasi lege.

Primaria nu aloca fonduri si nu are obligatii pentru asa ceva.
Daca bucati din acoperisul actual deterioreaza masini sau ranesc persoane, raspunderea juridica este a tuturor proprietarilor din acel condominiu. Daca dvs. inregistrati anterior o sesizare scrisa catre asociatie sau primarie, raspunderea este a celor sesizati.
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 22 Septembrie 2019
latka, utilizator
Stiti une-i chichita acestui topic? In ceea ce spune autorul topicului:
quot]...care mi-a comunicat faptul ca nu dispune de banipentru reparatie si m-a mandatat pe mine pentru a efectua refacerea acoperisului.
Puteti sa ne spuneti cum v-a mandatat asociatia pe dvs.?
Daca ati "vorbit" cu presedintele si el v-a "mandatat" asa la vrajeala, puteti sa va luati adio de la suma de bani pe care o asteptati de la vecinii dvs. - ignoranti.
Cat priveste ajutorul pe care il asteptati de la primarie - Primariile nu asigura fonduri pentru astfel de reparatii la partea comuna de condominiu
A mai auzit cineva de existenta acestor fonduri? La mine in localitate este exclusa povestea!
@latka, va spune sin dumnealui o poveste frumoasa, dar este greu... adica teoria ca teoria, dar practica ne omoara!
Pornirea acestei reparatii, nu incepe asa cum va arata dumnealui, eu am mai aratat-o pe-aici cu ocazia unor intrebari puse in forum, privind reparatia terasei superioare. Sunt anumiti "pasi" ce trebuie facuti, altfel intreprinderea dvs. de recuperare a sumei investite, cred ca v-a fi sortita esecului.
Vreti sa discutam, sau cautati dvs. aici pe forum raspunsuri asemanatoare?
Mult succes!
@Latka, costurile proiectului si lucrarea sunt considerabile si nu dispunem de aceasta suma.
Probabil aplicam ce ati spus dumneavoastra la punctul 2, iar in legatura cu punctul 3 sa atasez adresei catre primarie si asociatie un tabel cu semnaturile vecinilor?

@Adam Grecu, la ce poveste va referiti? Eu m-am adresat asociatiei si mi-a pus ca nu au resurse financiare pentru reparatie. Cand am fost la primarie mi-au spus ca pentru a se elibera certificatul de urbanism este nevoie de decizia comitetului execut al asociatiei de proprietari care este de acord cu aceasta reparatie, fara aceasta decizie nu se putea elibera certificatul de urbanism, iar in respectiva decizie scrie ca m-a mandatat pe mine in vederea obtinerii certificatului de urbanism si a autorizatiei de constructii.
Sunt eu beneficiarul direct ale acestor reparatii sau toti locatarii blocului repectiv?
Am intrebat doar daca exista aceste fonduri, nu ca astept aceste fonduri,
Am cautat raspunsuri pe forum, dar nu erau exacte pe aceasta speta sau probabil nu le-am gasit eu.
Ultima modificare: Duminică, 22 Septembrie 2019
cosminmir, utilizator

Alte discuții în legătură

bună ziua. locuiesc ... viorel 33 viorel 33 Recuperare cheltuieli reparația acoperis. Bună ziua. Locuiesc într-un imobil cu patru etaje. Un vecin de la etajul patru a depus la asociație o factura ce ... (vezi toată discuția)
Probleme legate de bunuri comune intr-un imobil lupu_alex12 lupu_alex12 Buna seara! Ma confrunt cu urmatoarea problema, si nu prea stiu cum sa-i dau de cap, avand in vedere ca sunt cam singur. Blocul in care stau, construit ... (vezi toată discuția)
Reparație acoperis Ada Monica Ada Monica Bună. Avem mare nevoie de un sfat. În timpul unei furtuni mari , acoperișul blocului a fost smuls. Trebuie reparat urgent . Mentionez ca e un bloc cu ... (vezi toată discuția)