Buna ziua!
Pe scurt: in ce condiții un salariat poate fi trecut ,,nemotivat,, in prezenta? Este obligatorie o decizie? Se impune o cercetare prealabila? In opinia personala,și din ce am citit, nu pot trece oricum nemotivat un salariat. Cu atât mai mult cu cât cu doua zile anterioare,consecutiv,a fost la ,,urgente,, și a anunțat că nu se simte bine.din punct de vedere al sănătății. Mulțumesc!
Nu este nevoie de o decizie ... in condica de prezenta se trece simplu "nemotivat" daca lipseste in ziua respectiva ... ulterior se pot motiva absentele nemotivate .
Buna ziua! Pentru ziua respectivă a existat bilet de voie,pe care șeful l-a făcut pierdut la propriu,deși există martori . Prin urmare,in opinia personala ,consider că fiind în fapt o suspendare contract individual de munca ,ar trebui sa existe și o dovadă ,respectiv un referat,o decizie ,etc. Altfel, consider că un sef poate trece nemotivat un salariat ,că ulterior sa ii desfacă disciplinar cim; sa nu uitam,că în prezent,șefii au impresia că pot face ce vor . Mulțumesc!
Obligativitatea zic eu reiese din Codul Muncii ,când vorbim de cazurile de suspendare cim .salariatul poate motiva,a și motivat absența pe fondul unor afecțiuni medicale,însă a rămas nemotivat. Din speță reiese clar,că un sef,luate trece nemotivat un salariat oricând,că ulterior sa ii cheme la comisie disciplina,absențele nemotivate fiind motive de desfacere disciplinară a cim . Cum sarcina probei pe legislația muncii revine angajatorului,este evidentă urmarea . Mulțumesc! Am găsit și ceva in acest sens,Decizia 3379 /2016 CAB
Codul Muncii
art.51
...
(2) Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
"poate fi suspendat" semnifica o norma dispozitiva si nu una imperativa ...
Absente
comancorinaadelina
Buna seara ,
Am un salariat cu CIM pe perioada de 3 luni; (contractul inceteaza de drept in februarie 2016) de 2 zile absenteaza nemotivat, noi nereusind sa ... (vezi toată discuția)