Buna ziua,
Am 3 nelamuriri in legatura cu o oferta de munca pentru o companie din strainatate, si plata taxelor aferente venitului.
Am oportunitatea sa lucrez din Romania pentru o companie din straintatate (In uniunea europeana) in domeniul IT, ca angajat direct. Ei mi-au spus ca-mi vor trimite salariul brut, iar eu voi fi responsabil de plata taxelor.
Pentru plata taxelor si impozitelor, un angajat ANAF mi-a spus ( pe scurt si flegmatic) ca acestea se declara si platesc o data pe an (prin August), depunand o declaratie unica.
1. Imi puteti confirma daca aceasta metoda de lucru este ok? Sa lucrez din romania, pentru o companie din strainatate, fara a avea un PFA.
2. Imi puteti confirma daca informatia primita de la anagajatul ANAF este corecta? Sa nu platesc taxe si impozite pana in August 2020, si totusi sa dispun de asigurare medicala?
3. Deoarece lucrez in domeniul IT, pot beneficia de scutirea de impozit aferenta? Daca da, cum pot "aplica" pentru aceasta.
Pentru aceasta situatie, lucrand in domeniul IT nu puteti beneficia de scutirea la impozitul pe venit.
Daca va apucati acum de prestarea acelor servicii, pana la 15 martie 2020 va trebui sa depuneti declaratia unica in care va declarati venitul obtinut in strainatate si platiti impozitul pe venit de 10% pana la aceeasi data. Trebuie sa pastrati acasa intr-un dosar pentru un eventual contol actele doveditoare ale incasarii acelui venit pe care dumneavoastra il treceti colo in declaratie.
Daca doriti sa va asigurati si la sanatate, tot in declaratie completati la partea referitoare la cass. Dar veti fi considerat asigurat de la data depunerii declaratiei, nu de la data platii cass.
Nu faceti analogie cu ce se intampla cu cei care au contract individual de munca cu un angajator (firma) inregistrat pe teritoriul Romaniei, la partea de sanatate, caci difera situatia dumneavoastra.
Treaba cu depunerea declaratiei unice pana la 31 iulie a fost doar o exceptie pentru acest an.
E cel mai bine sa aveti infiinat acel pfa.