avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere dupa concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere dupa concediu crestere copil

in cazul in care se concediaza o persoana la o perioada mai mica de un an dupa revenirea din concediu crestere copil, se beneficiaza de indemnizatie de crestere copl (incluziv prenatal )sau trebuie sa aiba minim un an de lucru? aceiasi intrebare dar pt somaj se mai primeste sau nu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:38, 30 Noiembrie 2009
Pentru indemnizatie crestere copil trebuie sa aveti 12 luni venituri impozabile inaintea datei nasterii.
Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei. (...)

Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2009
Crissa C, Consilier juridic
deci daca vi din concediu crestere copil si ti se da preaviz nu beneficiezi de somaj, sau daca esti gravida din nou nu ti se mai plateste dupa nastere decit alocatia 200 ron?am inteles eu bine?multumesc
Incercati sa detaliati ceea ce doriti sa aflati de la noi ... si lasati zvonurile la o parte , ca ceea ce ati auzit cu ceea ce vi se va spune sunt lucruri total diferite...:)

Legea prevede clar : ca sa beneficiezi de somaj trebuie ca sa ai un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii, iar c.i.m. sa inceteze pentru motive neimputabile salariatului.
Pentru persoanele care au avut raporturile de munca sau de serviciu suspendate, cu exceptia suspendarii pentru incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile, stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadei de asigurare realizata inainte de suspendare cu perioada de asigurare realizata dupa reluarea activitatii.


Perioada de somaj este luata in calcul la stabilirea celor 12 luni necesare pentru a beneficia de indemnizatia pentru CIC.
acum sint in concediu de creste copil 2 ani si nu sint vesti bune de la fostul loc de munca, de asta ma interesez ce s ar intimpla daca...sint trimisa in somaj(daca as beneficia de asa ceva) dupa ce revin din concediu, si in cazul in care as fi gravida cu al 2 copil as mai beneficia de indemnizatia crestere copil pe cei 2ani, neavind cei 12luni lucrati inainte, contractul fiind suspendat
1. Beneficiati de somaj, daca va intoarceti din CIC si vi se inceteaza c.i.m. pentru motive neimputabile dvs.

2. Perioada de somaj intra in calculul celor 12 luni necesare pentru a beneficia de indemnizatia pentru CIC pentru cel de-al doilea copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj sau.... ContSters138896 ContSters138896 BUNA ziua!am o intrebare lucrez la o firma 4-ore pe zi acum patronul inchide firmade la 1 MAI.Eu sint insarcinate de 7 saptamini.Intrebarea mea ;acum ce se ... (vezi toată discuția)
Sarcina pe perioada ctr munca determinat silviamaria79 silviamaria79 Buna ziua!Ma puteti ajuta cu un raspuns la urmatoarea problema? Sunt angajata pe \"perioada determinata pana la revenirea titularului din CIC\" - concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate si ccc pt salariata pe perioada determinata carmen1986 carmen1986 Buna ziua! In cazul in care la data de 31 mai 2011 mi se incheie CIM - perioada determinata, si am intrat in concediu de maternitate incepand cu data de 02 ... (vezi toată discuția)