Bună ziua!!!
Eu împreună cu soția și fetița noastră locuim in Bucuresti la părinți mei care stau la curte unde ne-am facut si noi propria casă! Dupa ce am aflat ca are/ a avut o relație extra conjugală am decis să mai incercam odata, doar ca nu a mers si am fost de acord cu ceea ce își dorea ea mai exact divorțul. Ea se va muta cu chirie si își dorește să ia si fetița cu toate ca eu am posibilitatea si sprijinul necesar pentru ai oferi tot ce are nevoie. Am fost de acord cu divortul la notar cu condiția de a rămâne fetița în București și a continua gradinita si scoala in Bucuresti. Cum as putea sa ma asigur ca respecta această înțelegere? Ar trebui să dau o declarație la notar cu conditiile mele? Ce ar fi cel mai bine sa fac?
Va multumesc din suflet!
Ca sa mergeti la notariat trebuie sa cadeti de acord in privinta urmatorelor aspecte: numele purtat dupa desfacerea casatoriei, domiciliul minorului, pensia care i se va da, programul de vizitare, Daca nu va intelegeti cu privire la astea, dosarul se va da mai depate spre solutionare instantei de judecata ceea ce este mai costisitor si mai indelungat.
Divorțul prin procedura notarială durează tot 30 de zile. Spre deosebire de divorțul pe cale administrativă, la notar pot divorța și soții cu copii minori dacă se pot pune de acord în privința următoarelor aspecte:
- numele de familie pe care îl va purta fiecare după divorț;
- exercitarea autorității părintești de către ambii părinti;
- stabilirea locuinței copilului/copiilor minor după divorț;
- modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele nerezident și copiii minori;
- stabilirea pensiei de întreținere.
Spre deosebire de divorțul pe cale administrativă, procedura notarială permite depunerea cererii prin mandatar împuternicit cu procură autentică notarială, făcută fie la orice notar public din România, fie la Consulatul României, dacă se află în străinătate. Mandatarul poate fi și unul dintre soți. În schimb, nu vor putea fi reprezentați și la eliberarea certificatului de divorț (după trecerea termenului de 30 de zile). Este necesar ca ambii să se prezinte personal la biroul notarial.
Soții pot divorța atât la un birou notarial din localitatea unde a fost încheiată căsătoria, cât și la un birou notarial din localitatea unde se află domiciliul lor comun la momentul formulării cererii de divorț.
Costul pentru îndeplinirea procedurii poate fi diferit de la un notar la altul, și este compus din onorariu (minim 500 de lei, stabilit prin Anexa nr. 1 pct. 28 din Ordinul Ministerului Justiţiei nr. 46/C/2011) plus taxele notariale de înscriere a cererii de divorț în Registrul Național al Cererilor de Divorț și de legalizare a copiilor după certificatele de naștere și de căsătorie. La toate acestea se adaugă TVA 19%. În acest caz, estimăm că minimul de plată pentru un divorț fără minori la notar este 650 de lei.
Când soții se înțeleg între ei cu privire la împărțirea bunurilor, la notarul public se poate încheia un contract de partaj.
Divorțul de comun acord poate avea loc și în instanță, Noul Cod civil permițând soților desfacerea căsătoriei fie prin acord în fața instanțelor de judecată, când cererea de divorț este formulată de ambii soți, fie la cererea unuia dintre soți, acceptată de către celălalt soț.
Instanțele competente să se pronunțe asupra cererii de desfacere a căsătoriei sunt:
- judecătoria în circumscripția căreia se află ultimul domiciliu comun al soților, dacă cel puțin unul dintre soți mai locuiește la ultimul domiciliu comun, sau
- judecătoria de la domiciliul soțului chemat în judecată, dacă nici unul dintre soți nu mai locuiește la ultimul domiciliu comun ori soții nu au avut niciodată domiciliu comun.
Cererea de desfacere a căsătoriei prin acord este supusă unei taxe de timbru judiciar de 200 de lei. În cazul în care din căsătorie au rezultat copii minori, cererea de divorț trebuie să cuprindă și cereri accesorii (stabilirea domiciliului minorilor, exercitarea autorității părintești, cuantumul pensiei de întreținere, programul de legături personale cu părintele nerezident sau cu alte persoane din familia acestuia etc.).
Odată cu divorțul încetează și proprietatea comună asupra bunurilor dobândite în timpul căsătoriei. Soții pot opta pentru efectuarea partajului odată cu procesul de divorț. În acest caz, instanța se va pronunța întâi asupra divorțului. Ulterior, după desfacerea căsătoriei, va trece la judecarea partajului și se va pronunța și asupra acestuia.
Când soții nu ajung la un acord, desfacerea căsătoriei se poate realiza doar în fața instanței de judecată. Nu detaliem această procedură pentru că, atunci când nu există înțelegere între soți, e nevoie de profesioniști pentru a le apăra interesele.
Din întrebările selectate aici și răspunsurile date de specialiști se desprinde o concluzie: când se ajunge în această situație, durata proceselor și costurile aferente sunt mari și foarte greu de anticipat.
Am inteles toate aceste aspecte si suntem de acord. Eu am întrebat cum pot sa ma asigur ca imi va respecta condiția mea de a rămâne copilul in Bucuresti? Pentru ca ea ar putea trimite copilul la tara la părinți iei si nu doresc acest lucru pentru ca eu am toate posibilitățile de al tine in Bucuresti si sunt ferm convins că dupa o lună 2 va claca. Mai ales că are si cateva probleme psihice care încep să își refacă apariția!
Va multumesc!
againstPAS
Utilizator 2din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Puteti sa va "asigurati" solicitand stabilirea domiciliului minor la dvs si pentru mama sa solicitati un program de vizita generos (adica jumatate din timp cu dvs, jumtate cu mama).
Intelegere divort
mcv
Vrem sa divortam la notar.Avem o fiica de 17 ani si 5 luni. Sotia cere sa parasesc domiciliul comun inainte de pronuntarea divortului. Eu sunt de acord. Dar ... (vezi toată discuția)