avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce se poate face legal in acest caz special? Divort cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce se poate face legal in acest caz special? Divort cu minori

iata pe scurt cazul:
Dupa patru ani de casatorie legala,sotia este fortata sa plece din domiciliul conjugal de carte sot, care pe motiv de incompatibilitate,o paraseste cu cei doi copii,-unul in varsta de 3 ani,celalalt nou- nascut de 3 luni.
Mentionam ca sotul este titularul apartamentului,sotia nu este trecuta in actele casei.
Acesta recunoaste ca are o relatie extra-conjugala cu o alta persoana inca inainte de a se naste al doilea copil,si forteaza sotia sa se mute la parinti,lucru care l-a facut .
Sotia inca nu a intreprins inceperea actiunii de divort,insistand pe consiliere psihologica matrimoniala, la care,nu s-a obtinut schimbarea atitudinii sotului,care are mai pretentia ca fata cea mare sa stea cu el.
Mama naturala bineinteles ca nu este de acord,iar toate puntile de reluare a legaturii matrimoniale au fost rupte.
Ce pasi legali trebuie urmati pentru a intenta actiunea de divort in acest caz in care ea nu are scriptic drept la partajul apartamentului?
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 06:57, 16 Octombrie 2015
Daca apartamentul este bun comun, adica obtinut in timpul casatoriei, fireste ca va fi supus partajului.
In privinta divortului, actiunea se poate introduce oricand (cererea de divort este de competenta judecatoriei in raza careia se afla ultimul domiciliu, cel din buletin). Va recomand stabilirea unui plan parental bine structurat, intrucat instanta va stabili si incredintarea in comun a minorilor (custodia comuna) pentru crestere si educare. Cu siguranta ca domiciliul minorilor va fi stabilit la mama, iar parintele nerezident va avea dreptul la vizita cat si obligatiile aferente care ii revin in calitate de parinte.
multumesc sunt edificat!
Din pacate apartamentul este al sotului inainte de casatorie,iar pentru actiunea de divort am primt o informatie ca se poate face si in fata unui notar dupa completarea cererii de divort si epuizarea termenelor de"impacare"
Daca partile se inteleg pot merge impreuna la notar pentru a incheia divortul obtinut prin acord. Separat de certificatul de divort se incheie si o conventie privind numele pe care il va purta fiecare sot dupa divort, stabilirea domiciliului minorilor, exercitarea autoritatii parintesti in comun (plan parental), etc.

In cazul in care sotii nu cad de acord asupra acestor aspecte mai exista posibilitatea medierii, urmand ca in cazul unui acord sa se solicite consfiintirea Acordului de mediere, prin cerere de Hotarare de expedient (in camera de consiliu).

In lipsa oricarei intelegeri intre soti, doar in instanta se poate transa exercitarea autoritatii parintesti (presupunand ca sunt de acord cu desfacerea casatoriei ambii).
Costa mai mult la notar decat in instanta, iar la notar ar trebui sa fie intelesi in privinta tuturor aspectelor legate de divort- copii, pensie de intretinere, nume dupa divort, program de vizita, autoritate parinteasca exercitata in comun etc.
Se poate face și la notar dar și pe cale judiciară. Trebuie să înțelegeți că odată cu divorțul se vor stabili aspectele privitoare la copil (autoritate părintească, locuința, pensie și, dacă se cere, program de vizitare). Mergeți la notar dacă părțile au cu adevărat intenția de a se înțelege privitor la toate aspectele. Dacă nu, mai bine demarați divorțul pe cale judiciară.
[editat]
Ultima modificare: Vineri, 16 Octombrie 2015
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exercitarea autoritatii parintesti unice prin mediere manuelle manuelle Buna seara. Prin mediere se poate stabili exercitarea autoritatii parintesti doar de catre mama, sau este obligatorie custodia comuna? Avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Divort daniella28 daniella28 buna ziua,sotul meu a depus anul trecut actele de divort,pana azi nici primul termen nu a fost.vreau sa stiu,cu actele depuse acum am mai putea sa facem divort ... (vezi toată discuția)
Despre divort amiabil crazy_kyky crazy_kyky vreau sa divortez amiabil...exista si un copil de 3 ani ... eu si sotul am stabilit detaliile dar are niste cerinte care nu cunosc ce repercusiuni au... mi s-a ... (vezi toată discuția)