avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuz angajator?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuz angajator?

Buna ziua,

Sunt angajat in cadrul unei firme cu norma intreaga de munca (8 ore). Activitatea consta in prelucrarea si validarea unor date. Este un loc de munca back office, 8h la un calculator cu 2 monitoare. Pauza acordata de angajator este de 40 minute in cadrul celor 8 ore.
Stiu ca legal se acorda 5 minute la fiecare 50 minute lucrate in fata calculatorului. Programul de contorizare a timpului este tot pe calc.si implica deschiderea unui soft care incepe contorizarea cand ajungi la munca, cand pleci in pauza (il setezi pe pauza, cand revii din pauza il schimbi pe "work mode") iar cand termini programul te delogezi din el,

Acum cateva zile am primit un e-mail de la team leaderul proiectului cu unele modificari ce par a fi abuzive. Citez din mail-ul primit :
1. ,,Pauzele trebuie respectate si indiferent ca va duceti pana la baie sau pana la magazin MEREU trebuie sa va puneti in pauza" - mersul la toaleta este inclus in acele 40 minute ? Daca am o problema si trebuie sa merg la grupul sanitar dar mi-as depasi pauza(cele 40 min) ... ce fac ?

2. "Prima pauza se va lua dupa 1.5-2 ore – vreti sa beti o cafea ? veniti mai devreme cu 15 minute" - Daca am dreptul la 5 minute de pauza dupa fiecare 50minute lucrate , de ce trebuie sa stau 2 ore pe scaun? In regulamentul de ordine intern nu este specificat ca nu am voie sa ma pun " pe pauza" si sa plec pt a-mi rezolva o problema 10-15 minute(din cele 40 minute totale). In aceste 40 minute intra si pauza de masa pt care nu este alocat un alt timp.

3." Cererile de concediu se fac din timp , dar asta nu inseamna ca obligatoriu va fi aprobata – daca nu avem raspuns in scris ; ne asiguram ca avem inainte de a pleca – Nu exista varianta nu am primit mail am crezut ca s-a aprobat (noi vom incerca sa va raspundem din timp la cererile de concediu , insa am rugamintea si la voi sa trimiteti reminder )"

In firma nu exista o programare a CO facuta la inceputul anului, desi sunt peste 50 de angajati. Eu imi trimit pe e-mailul de munca cererea scrisa pt CO catre TL cu cel putin o luna jumatate-doua si nu primesc raspuns.Iar in momentul cand se aproprie la o sapt data de intrare in CO si le reamintesc, invoca motive de genul ca este stoc mare si nu poti pleca in CO cand vrei tu...sau incep "negocieri" ca sa-ti decalezi data de plecare in CO si tertipuri de acest fel.

Acestea sunt cateva din punctele din e-mailul primit... celelalte sunt de natura ad-tiva. Acest mail a venit ca o reactie a vizitei ,,sefului mare" care a fost interpelat si bagat in sedinte de mai multi angajati nemultumiti de anumite aspecte legate de locul de munca(ore/bani pe minus din salariu; conditii proaste in sala-ventilatie putina/AC slab/curent; faptul ca esti chemat la munca si dupa 2-3-4 ore esti trimis acasa pt ca nu este stoc destul pt toata lumea ca sa munceasca iar apoi sa fi nevoit sa faci ture inegale de 10-11 ore ca sa-ti recuperezi orele "pe minus").

Ceea ce se intampla este un abuz si o intimidare din partea angajatorului ?

Va multumesc pentru rabdare si atentia acordata!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:18, 28 Septembrie 2019
in ce lege se specifica cele 5 minute pauza dupa 50 lucrate?
HG 1028/2006 : Art.5 si Art.8
Textele invocate de dvs nu prevad nicio durata exacta pentru o astfel de pauza.

Art.8 din Cerintele minime de securitate si sanatate in munca pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor cu ecran de vizualizare aprobate prin HG nr. 1028/ 09.08.2006 cu modificarile si completarile ulterioare dispune ca , folosirea zilnica a ecranului de vizualizare sa fie intrerupta periodic prin pauze sau schimbari de activitate, care sa reduca suprasolicitarea in fata ecranului de vizualizare.

Prin instructiuni proprii de SSM elaborate de angajator se pot stabili periodicitatea si durata pauzelor prevazute la articolul sus-mentionat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pauza legala pentru munca exclusiv la calculator imagdab imagdab Buna ziua, As avea rugamintea sa imi raspundeti daca este reglementata in vreun fel pauza legala pentru munca exclusiv la calculator. Medicii oftalmologi ... (vezi toată discuția)
Adevarat sau nu?? SebastianDiesel SebastianDiesel Tot citesc in lung si lat pe internet, si aud de la persoane, cum ca cei care lucreaza in fata unui calculator 8 ore pe zi,au dreptul prin lege de a avea pauza ... (vezi toată discuția)
Program de lucru csabesz08 csabesz08 Lucrez la o societate comeriala, jobul meu este legat numai de calculator. Din cate am inteles dupa noile norme dupa fiecare ora de stat in fata ... (vezi toată discuția)