avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune coproprietar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune coproprietar

Tatal meu a obtinut in 2002 titlu de proprietate impreuna cu alte doua rude.Deoarece suprafetele inscrise in titlu nu proveneaudin mostenirea respectiva tatal meu a detinut efectiv a folosit si ingrijit toate suprafetele inscrise in titlul comun(16ani).Poate obtine proprietatea exclusiva prin uzucapiune?
”Deoarece suprafetele inscrise in titlu nu proveneaudin mostenirea respectiva tatal meu a detinut efectiv a folosit si ingrijit toate suprafetele inscrise in titlul comun” - nu prea înțeleg; mai încercați o dată să explicați.
dar, în principiu, coproprietarul nu poate uzucapa.
Nu.
Exista un act de proprietate (titlul), cu 3 titulari.
Tatăl dvs trebuia sa obtina proprietatea exclusivă prin partaj (ieșirea din indiviziune).
Fie amiabil, la notar, fie pe cale judecătorească.
Dacă rudele nu mai trăiesc, partajul se va încheia cu moștenitorii acestora, bineînțeles după dezbaterea succesiunii după fiecare.
Ultima modificare: Duminică, 29 Septembrie 2019
raluk0207, utilizator
In dreptul civil daca nu se vad actele se poate discuta pe ipoteze asa cum se scrie in tratatele de drept.
In tratate mai exista si jurisprudenta, as zice eu care sunt de moda veche in avocatura.

Spre deosebire de dreptul penal unde lucrurile se bazeaza mai ales pe fapte in dreptul civil ipotezele juridice pornesc de la acte si intrega situatie juridica se apreciaza si pe fapte dar pornind de la acte in astfel de cazuri pe uzucapiune.
Sunt procese foarte tehnice.
Oricum, doar uzucapiunea de 30 de ani ar fi aplicabila daca ar fi caz de uzucapiune.Primul pas este analizarea institutiei juridice aplicabile.Adesea se cam ignora insa analiza juridica preliminara si oamenii vor sa deschida direct proces fara studiu de caz.De aceea, multi ajung sa se planga de justitie...mai ales ca instantele gresesc foarte rar...
Ultima modificare: Duminică, 29 Septembrie 2019
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Titlul de proprietate a fost emis in 2002 .fiind inscrise pe baza unei intelegeri cu primarul alte suprafete decat cele inscrise in registrul agricol deoarece pe suprafetele inscrise in registrul agricol la titularul decedat erau emise titluri de proprietate pe numele celorlalti 2 mostenitori individual.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune Gelu222 Gelu222 Buna ziua, Bunicul a detinut un teren,din anul 1933,pana la decesul acestuia (1982). A detinut acte de proprietate (contract vanzare-cumparare). Pe teren a ... (vezi toată discuția)
Pe numele cui se obtine titlul de proprietate dupa uzucapiune? izabela_25 izabela_25 Sunt unul dintre cei 3 mostenitori ai unui teren de 300m si o casa in bucuresti, care a apartinut bunicului, dar acesta are doar o chitanta de manadin 1949 cu ... (vezi toată discuția)
Uzucapiuni ContSters127432 ContSters127432 In anul 1959 tatal meu , actualmente decedat,a construit o casa de locuit cu suprafata utila de 48 mp.,un grajdi si anexe pe o suprafata de teren de 600 mp. ... (vezi toată discuția)