avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

Buna ziua,
Bunicul a detinut un teren,din anul 1933,pana la decesul acestuia (1982).
A detinut acte de proprietate (contract vanzare-cumparare).
Pe teren a avut casa unde a locuit.
După decesul bunicului,a fost emis un Titlu de Proprietate în baza Legii nr.18/1991,(TP emis in 1995), moștenitorilor acestuia (3 copii ai sai - in prezent toti 3 fiind decedati).
Terenul cuprins în acest titlu de proprietate nu a fost dezbătut la succesiune (în 1982 - întrucât la vremea aceea o parte din el se gasea la CAP).
Între timp,pe acel teren unul dintre copiii bunicului (tatal meu) a locuit si a ingrijit gospodaria (din 1983 pana anul trecut,cand a decedat si el).
Sora mea a locuit cu familia ei tot pe acel teren,comportandu-se ca un proprietar,avand grija de gospodarie,alaturi de tatal nostru.
Intrebare:
Sora mea,poate sa obtina acest teren,prin uzucapiune,pentru a-si obtine astfel acte de proprietate ?
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 11 Februarie 2020
Gelu222, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:16, 13 Februarie 2020
In astfel de cazuri trebuie sa apelati la avocat daca vreti o abordare serioasa a problemei juridice.
Pareti ca aveti sanse dar este drum lung pana la obtinerea castigului de cauza in instanta.

Fara a se analiza actele si a se vedea si cu cine sa se judece este greu de avansat ca solutie juridica.
Este bine sa stiti ca proprietarul nu poate uzucapa.
Trebuie ca avocatul sa lamureasca si aceasta problema in concret si nu in mod generic pentru ca procesele se judeca practic si nu teoretic.
O abordare serioasa a procesului de acest fel va costa cel putin 2000-3000 euro dar se impune a se analiza prolemele preliminare pentru ca daca va judecati aiurea pierdeti.
Asadar, sfatul meu este sa va cautati avocat care sa va faca o analiza preliminara care o sa va coste destul de mult daca va fi serios si de abia apoi veti afla ce este de facut in concret.

Multi merg la noroc si pierd procesele de acest fel.
Ultima modificare: Marți, 11 Februarie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu, pentru că deja exista un act de proprietate, în speță acel titlu.
Cei 3 coproprietari trebuie să facă partajul.
Sunt situatii si situatii...
Romanii erau foarte precisi in drept si de aceea Napoleon s-a bazat foarte mult pe dreptul roman.
Dar...s-a dus de rapa Codul lui Napoleon...ca au venit altii care se cred mai destepti...fara sa stie exact codul...ca sa poata face modificari superioare...

Pe de alta parte, in materie de mostenire situatiile juridice pot fi foarte imprevizibile chiar si in materie de mostenire.
Insa...aceste aspecte tin de lumea dreptului si de avocati si nu de alte personaje care nu au legatura directa cu normele de drept in aplitudinea sa...in ceea ce priveste existenta sau inexistenta unui drept prin contestarea sa...
Ultima modificare: Marți, 11 Februarie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
..., ...., ...., ....,
Ce.... legatura...are....cu...întrebarea....? ....
Ultima modificare: Marți, 11 Februarie 2020
raluk0207, utilizator
Mostenitorii pot uzucapa?

Sa stiti ca dreptul este ceva cu mult mai complicat decat pare si de aceea sunt multi cei care se plang ca mor cu dreptatea in brate...dar...de fapt...dreptatea se face doar de cei intelepti...( cu conditia sa stie sa o faca...ca asta este o alta discutie...ca daca nu o fac cei intelepti...)

Alte discuții în legătură

Pe numele cui se obtine titlul de proprietate dupa uzucapiune? izabela_25 izabela_25 Sunt unul dintre cei 3 mostenitori ai unui teren de 300m si o casa in bucuresti, care a apartinut bunicului, dar acesta are doar o chitanta de manadin 1949 cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune - recunoasterea dreptului de proprietate vionica vionica Buna ziua! revin cu problema mea. Locuiesc intr-un imobil din care am mostenit jumatate de la bunica mea. Cealalta jumatate este a verilor mei, care au ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune popikdani popikdani Bună ziua. Va scriu în legătură cu următoarea situație. Apartamentul în care am crescut și în care acum locuiește doar mama după decesul tatălui ... (vezi toată discuția)