avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

Buna ziua,
Bunicul a detinut un teren,din anul 1933,pana la decesul acestuia (1982).
A detinut acte de proprietate (contract vanzare-cumparare).
Pe teren a avut casa unde a locuit.
După decesul bunicului,a fost emis un Titlu de Proprietate în baza Legii nr.18/1991,(TP emis in 1995), moștenitorilor acestuia (3 copii ai sai - in prezent toti 3 fiind decedati).
Terenul cuprins în acest titlu de proprietate nu a fost dezbătut la succesiune (în 1982 - întrucât la vremea aceea o parte din el se gasea la CAP).
Între timp,pe acel teren unul dintre copiii bunicului (tatal meu) a locuit si a ingrijit gospodaria (din 1983 pana anul trecut,cand a decedat si el).
Sora mea a locuit cu familia ei tot pe acel teren,comportandu-se ca un proprietar,avand grija de gospodarie,alaturi de tatal nostru.
Intrebare:
Sora mea,poate sa obtina acest teren,prin uzucapiune,pentru a-si obtine astfel acte de proprietate ?
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 11 Februarie 2020
Gelu222, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:16, 13 Februarie 2020
Dar nu e vorba de nicio uzucapiune. Ca nu poti uzucapa ceva ce deja ai.
Este vorba de partaj intre moștenitorii celor 3 titulari de pe titlu de proprietate.
Fara a se vedea actele nu se poate discuta.
Asta este ideea cu dreptul...
Actele conteaza...

Am vazut noi actele?
Stimate domn,

In speta, discutam de un partaj succesoral.

Exista un titlu de proprietate.

Este intrunita o stare de indiviziune, sunt trei coproprietari.

Fiecare dintre ei isi poate exprima optiunea, in sensul de a partaja.

Instanta de judecata transeaza partajul, cand survin disensiuni intre coerezi.

Daca exista un deplin acord intre comostenitori, partajul succesoral poate fi transat pe cale notariala.

Uzucapiunea presupune dobandirea dreptului de proprietate, prin posesia indelungata, cand nu exista un titlu de proprietate.

Aceasta reprezinta o modalitate originara de dobandire a dreptului de proprietate.

Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va multumesc tuturor pentru amabilitate !
Am inteles.
Variantele juridice sunt mai multe si nu doar una singura in cazurile de acest fel.
Trebuie vazate actele si discutat in detaliu.Pot fi 3 variante juridice dar trebuie vazut exact, in concret, care este situatia.
Dreptul este foarte sofisticat in materie civila pentru ca daca ar fi fost ceva la indemana oricui nu ar mai fi fost necesara facultatea de drept.Este foarte multa munca ca sa stapanesti dreptul in cele mai profunde taine ale sale...
Dvs. nu sunteti proprietar.Proprietar era cel decedat...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pe numele cui se obtine titlul de proprietate dupa uzucapiune? izabela_25 izabela_25 Sunt unul dintre cei 3 mostenitori ai unui teren de 300m si o casa in bucuresti, care a apartinut bunicului, dar acesta are doar o chitanta de manadin 1949 cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune - recunoasterea dreptului de proprietate vionica vionica Buna ziua! revin cu problema mea. Locuiesc intr-un imobil din care am mostenit jumatate de la bunica mea. Cealalta jumatate este a verilor mei, care au ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune popikdani popikdani Bună ziua. Va scriu în legătură cu următoarea situație. Apartamentul în care am crescut și în care acum locuiește doar mama după decesul tatălui ... (vezi toată discuția)