Bună ziua. Am si eu urmatoarea situatie: la fostul loc de munca am avut semnat un act adițional unde in urma unui curs de formare profesionala ma oblig sa raman in firma pe o perioada de 5 ani, caz contrar voi suporta cheltuielile acelui curs platit in prealabil de firma. Suma era de 2500 de euro si se scădea direct proportional pe masura ce se derulau din cei cinci ani. Mai exact in urma unor probleme in firma cu întârzieri salariale am plecat demisionand după 2 ani si jumate de la semnarea acestui contract , iar in consecinta firma ma dar in judecata si a obtinut obligarea mea la plata a 1250 euro plus cheltuieli de judecata. Eu am plecat din acea firma in aprilie 2016, iar ei mai dat in judecata in noiembrie 2017, procesul fiind castigat in ianuarie 2018. In iulie 2019 am primit de la un executor un act prin care eram înștiințat ca se va institui poprirea pe salariu, de la actualul loc de muncă. Pe luna august deja mi sa oprit prima tranșă. Vreau sa ma lămuriți daca nu cumva puteam sau pot cumva sa beneficiez de o prescripție, avand in vedere ca de la data demisiei mele de acolo si pana la executare au trecut mai mult de 3 ani. Am inteles ca astfel de datorii se prescrie dupa 3 ani. Va multumesc anticipat!
Contestația la executare pentru a invoca prescripția, se depune la Judecătorie în termen de a5 zile calendaristice, de la data la care ați luat la cunoștință de executarea silită.
Din ce spuneți în topic, se pare că ați depășit termenul legal.
Oricum, dacă firma va dat în judecată în 2017 și procesul s-a finalizat în 2018, nu poate fi vorba de prescripție.
Prescripția se calculează de la data când s-a finalizat procesul în 2018.
La fel, dacă nu vă dădeau în judecată în termen de 3 ani, intervenea prescripția. În speța de față sunteți executat silit în termenul de până în 3 ani.