avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... prenatal/postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

prenatal/postnatal

Buna ziua, sunt insarcinata in luna a VIII-a si din 1 octombrie urmeaza sa intru in prenatal iar dupa nastere sa continui cu postnatalul. Am inteles ca eu trebuie sa fiu platita si in aceasta perioada. Cine face plata? Cum intru in posesia banilor? Angajatorul meu ne da banii in mana, cu semnarea statului de plata, trebuie sa vin la fiecare data de plata la serviciu pentru a-mi cere drepturile? Am inteles ca munca postului meu a fost deja impartita colegilor, si salariul la fel... Pot ramane practic urmatoarele luni fara niciun leu? Ce pot face in aceasta situatie? Va rog, ajutati-ma cu sfaturi
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:14, 30 Septembrie 2019
Nu este obligatorie plata cash, ii poti indica un cont IBAN si iti poti lua banii pe card.
Ai notificat angajatorul ca esti gravida? cum au primit vestea?
Ei sunt obligati sa te plateasca 85% din salariul tau net( cat luai in mana conform contractului), timp de 2 ani.
Dupa acesti 2 ani SUNT OBLIGATI SA TE PRIMEASCA LA MUNCA SI SA TE TINA MIN 6 LUNI, ai un fel de imunitate ca sa ii zic asa, SI NU TE POT DA AFARA.
Ultima modificare: Luni, 30 Septembrie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
@ utilizator care nu exista

1. Pe durata concediului de maternitate se primeste o indemnizație de maternitate, a cărei valoare brută reprezintă 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă.

2. Calculul si plata indemnizatiei de asigurari sociale se fac lunar de catre angajator, cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva.

3. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contravenții faptele săvârșite prin încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36 alin. (3), refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor și/sau calculul și plata eronată a indemnizațiilor, precum și încălcarea obligațiilor prevăzute la art. 36^1 lit. b).
....

Art. 48
(1) Contravențiile prevăzute la art. 47 se sancționează după cum urmează:
a) cele prevăzute la alin. (1) și (2), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
......

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

4. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am intrat in concediul de maternitate si firma nu calculeaza corect indemnizatia MihaelaB97 MihaelaB97 Buna ziua! Am intrat in concediul de maternitate pe 18 ianuarie,si cand am dus medicalul la munca,mi s.a spus ca imi da 85% din minimul pe economie. E normal ... (vezi toată discuția)
Concediul Cryss31 Cryss31 Buna ziua,am si eu o mica nelămurire eu am fost in concediu de risc maternal din data de 4 ianuarie 2019 pana in de data 30 aprilie,din data de 1 mai am ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si postnatal roxanaionita roxanaionita Buna ziua. Cat plateste angajatorul la stat, la un salariu brut de 2000 lei , pentru concediu prenatal si postnatal? Mentionez ca am avut de la 01mai pana la ... (vezi toată discuția)