avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... obligativitate calificare meserie pentru autorizare ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

obligativitate calificare meserie pentru autorizare interna ssm legea 319/2006?

Art.13 lit. i) din Legea SSM nr. 319/ 2006 prevede ca angajatorii sunt obligati "să ia măsuri pentru autorizarea exercitării meseriilor şi a profesiilor prevăzute de legislaţia specifică".

Activitatile firmei necesita uneori desfrisarea vegetatiei si lucru la inaltime pe schele.
Nu exista persoane angajate cu meseria de "drujbist" sau "schelar".

Intrebare: pentru autorizarea interna conform L319/2006 cele doua persoane trebuie sa fie calificate profesional pentru exercitarea meseriei, sa urmeze un curs autorizat sau autorizarea se face intern de catre o comisie care se pricepe "la toate"?
Exista un temei legal privind calificarea profesionala?

Exista "conceptia" ca in cazul in care este nevoie de un meserias si nu are calificarea necesara, facem o comisie si il "calificam" ce trebuie, drujbist, schelar, legator de sarcini, etc.


Opinia mea este ca persoanele care sunt autorizate intern ssm trebuie sa detina o calificare pentru a fi autorizate intern ssm pentru o anumita meserie dar nu am regasit in legislatie aceasta obligativitate.
Ultima modificare: Marți, 1 Octombrie 2019
cyan, moderator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:27, 1 Octombrie 2019
In organigrama fiecarei firmei sunt trecute meseriile si calificarile necesare pe locuri de munca/ posturi de lucru. Calificarile pentru care este necesar curs de calificare organizat de firme autorizate de catre Ministerul muncii si Ministerul educatiei sunt cele prevazute in COR.
In nominalizarea dvs. de meserii, drujbistul este muncitor calificat in industria de exploatare a lemnului. Pentru activitati sezoniere, daca nu exista post in schema de personal, sa se poata angaja un lucrator calificat, se poate autoriza un lucrator (de preferat care lucreaza cu echipamente tehnice asemantoare - lacatus mecanic, de expl. care lucreaza cu polidisc, ferastrau mecanic, etc.) dupa o instruire si verificare interna. Se intocmesc de catre angajator instructiuni proprii ssm pentru activitatea respectiva, precizandu-se in clar ce poate face si ce nu. Lucratorii instruiti se nominalizeaza prin decizia interna a angajatorului.
Celelelate meserii precizate de dvs. se autorizeaza intern (de regula, din randul lacatusilor mecanici), prin decizia angajatorului in baza prevederilor din Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, art.13 lit.i) Se intocmesc instructiuni proprii, se instruiesc lucratorii si se nominalzeaza prin decizie interna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizare montatori schele razvan8725 razvan8725 Este obligatorie autorizarea montatorilor de schele? Exista lege sau H.G. care impune aceasta autorizare? (vezi toată discuția)
Decizii pentru personalul cu responsabilitati conform nssm. dorintabirta dorintabirta Bună ziua, Vă rog să mă ajutați într-o problemă legată de controlul ITM. În baza căror articole din Lege, inspectorii ITM pot solicita ... (vezi toată discuția)
Abilitare serviciu extern de prevenire si protectie Florin-Galati Florin-Galati Buna ziua, Va solicit sprijinul pentru urmatoarea situatie. De curand mi-am infintat I.I. cu cod CAEN 7490, dar pentru a obtine abilitaea serviciu extern de ... (vezi toată discuția)