avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum procedez daca angajatorul refuza nejustificat sa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum procedez daca angajatorul refuza nejustificat sa plateasca concediul medical

patronul firmei la care lucrez refuza sa-mi plateasca concediul medical acceptat de CNAS pe motiv ca asa vrea el...ce fac? intentionez sa plec de la aceasta societate dar vreau sa-mi recuperez banii
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 19:35, 30 Noiembrie 2009
Daca faceti reclamatie la Casa de asigurari vor face un control si vor aplica amenda in cazul constatarii contraventiei(refuzul nejustificat al platii indemnizatiei pt concedii medicale) si aplicarea amenzii.

OUG 158/2005
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligatiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor;
b) calculul si plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare.
ART. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei si constituie venituri la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.
ART. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele de control ale CNAS si ale caselor de asigurari de sanatate.

ART. 52
Litigiile care au ca obiect modul de calcul si de plata a indemnizatiilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se solutioneaza de catre instantele judecatoresti competente, potrivit jurisdictiei asigurarilor sociale.

ART. 40
(1) Indemnizatiile pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, in termenul de prescriptie de 3 ani, calculat de la data la care beneficiarul era in drept sa le solicite.
(2) Cuantumul indemnizatiilor solicitate potrivit alin. (1) se achita la nivelul cuvenit in perioada prevazuta in certificatul medical.
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2009
Crissa C, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul nu vrea sa plateasca indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca madimadi madimadi buna seara,am si eu cateva intrebari;soacra mea este operata de cancer mamar(i s-a scos sanul),este in medical dar patronul nu vrea sa-i plateasca medicalul(nu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua .ce as putea sa fac in cazul in care patronul imi blocheaza ... Tanaseelena68 Tanaseelena68 Buna ziua .ce as putea sa fac in cazul in care patronul imi blocheaza concediile medicale in firma si nu m-i l-ea platit din luna octombrie.mentionez ca sunt ... (vezi toată discuția)
Refuz la plata concediului medical ValcuMirela ValcuMirela Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ce pot face daca seful meu de trei luni refuza sa-mi plateasca concediul medical de care beneficiez pentru fetita mea de 4 ani ... (vezi toată discuția)