Bună ziua! Acum 7 ani am divorțat de comun acord la notariat. Din aceasta căsătorie am un băiat de 10 ani. Am stabilit custodie comuna cu domiciliul la mine(mama). I a oferit pensie alimentara în jur de 1 an și jumătate. De 5 ani nu mai știu nimic de el, nu a sunat copilul niciodată. Între timp m am recăsătorit și as vrea ca actualul sot sa îl înfieze pe băiat sau măcar sa nu mai aibe treaba cu tatal biologic, sa putem ieși din tara în vacante, de exemplu. Ce este de făcut? Va mulțumesc!
tatăl biologic va rămâne tatăl copilului, chiar dacă nu a plătit pensia de întreținere sau nu a mai luat legătura cu el.
pentru a ieși din țară cu copilul, puteți să solicitați instanței să suplinească acordul tatălui, însă e o procedură greoaie, ce va trebui repetată de fiecare dată.
puteți, în schimb, să investiți instanța cu o cerere de modificare a măsurilor cu privire la minor, prin care să solicitați exercitarea autorității părintești în mod exclusiv de către Dvs.
pentru pensia de întreținere puteți formula plângere penală pentru abandon de familie.
În primul rând, dvs puteți să puneți în executare hotărârea prin care tatăl a fost obligat la plata pensiei și astfel să recuperați pensia restantă pe ultimii 3 ani.
Apoi, dacă dovediți că nu puteți lua legătura cu tatăl copilului, cu consecința imposibilității luării unei decizii pentru copil în caz de nevoie, instanța va stabili ca doar dvs să exercitați autoritatea părintească asupra copilului, caz în care nu mai aveți nevoie de acordul tatălui pentru ieșirea din țară.
Incredintare minor
loana1
buna ziua!
as dori sa stiu daca pot afla daca o persoana are dosar de divort depus la judecatorie. din pacate nu stiu in ce zona s-a depus dosarul, stiu ... (vezi toată discuția)