avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1112 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Contabilitate defectuoasa si incompleta
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Contabilitate defectuoasa si incompleta

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta:
Institutie publica, contabilul sef a inregistrat doar partial documentele (veniturile nu sunt inregistrate nicaieri…suntem pe pierdere, desi nu este asa, iar facturile sunt inregistrate cu data platii si nu data emiterii/primirii – uneori fiind inregistrate dupa 3-4 luni).
Evident, in acest caz, situatiile financiare nu reflecta nici pe departe realitatea (ce sa mai vb de imaginea fidela). Fiind vorba de o institutie publica stiu ca, conf legii 82/1991, art 11. (1) „Răspunderea pentru organizarea și conducerea contabilității la persoanele prevăzute la art. 1 revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligația gestionării unității respective” raspunde si directorul pt situatiile financiare? Mentionez faptul ca cesta nu este de meserie contabil (nu ca asta ar fi o scuza).
Pe langa cele spuse mai sus am citit tot in 82/1991 „Art. 37. - Respingeri de neconstituționalitate (1), Referințe în jurisprudență (6) „Efectuarea cu știință de înregistrări inexacte, precum și omisiunea cu știință a înregistrărilor în contabilitate, având drept consecință denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare, precum și a elementelor de activ și de pasiv ce se reflectă în bilanț, constituie infracțiunea de fals intelectual și se pedepsește conform legii.”
In acest caz, cum putem solutiona problema? Adica cine raspunde, juridic, pentru situatiile financiare...contabilul sef (care are clar in fisa postului aceste atributii de verificare a inregistrarilor si documentelor justificative si intocmire a situatiilor financiare) sau si directorul care nu are de unde sa stie ce si cum inregistreaza contabilul?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Fals intelectual ?? gornea amgelica gornea amgelica inregistrarea in contabilitatea unitatii, a unei sume ,fara document justificati-aprox 30.00 ron este /nu este fals intelectual (vezi toată discuția)
Neinregistrare facturi in contabilitate ginmarstar ginmarstar Buna ziua, am control de la Politia Economica si de la Garda Financiara, si imi cer actele din 2008-2011 si eu nu le-am depus in contabilitate deoarece eram la ... (vezi toată discuția)
Expertiza tehnica Lulica Lulica In anul August 2004 o societate repara doua dintre autoturismele sale intr-un service autorizat; pentru unul dintre autorturisme se emite factura fiscala si ... (vezi toată discuția)