avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenire cu copii din căsătorii anterioare, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenire cu copii din căsătorii anterioare, cetățeni ai altor state: care e modalitatea de a asigura trecerea unui imobil în proprietatea copilului din actuala căsătorie?

Sotul meu cetatean britanic si cu mine cetatean roman/britanic, avem un apartament in Romania pe care dorim sa il lasam copilului meu, cetatean roman. Sotul meu are 2 fete in Marea Britanie - dar in legislatia engleza nu exista mostenitori rezervatari. Care ar fi modalitatea cea mai potrivita de a asigura trecerea apartamentului in proprietatea fiului meu mai devreme sau mai tarziu? (Donatie, testament ?)
Ultima modificare: Vineri, 4 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 20:06, 4 Octombrie 2019
Puteti sa încheiati un contract de donație.
testament, flancat de un certificat de la psihiatru care atesta ca are discernamant, pentru a nu fi atacate actele ulterior, dupa moartea sa!


Multi se leaga de chestia cu discernamanetul pentru a anula acte perfect valabile, ceea ce e greu de probat, daca un om avea sau nu discernamant, dupa ce a decedat.....Scoate mortul si examineaza-l.

Intelegi ideea.
Acest certificat costa max 100 de lei si va garanteaza linistea.
Testamentul se inocmeste la notariat, si se pastreaza in Regimul National Notarial.

Bafta si nu stati pe tanjeala.
Si martoti ar fi bineveniti, si translator....
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu mentiunea ca testamentul nu e act de proprietate, astfel incat va trebui dezbatuta succesiunea. Deci chestiunea nu e rezolvata pana la capat.
Daca dvs cu sotul aveti la data decesului resedinta obisnuita in Romania, se va aplica legea romana, conform careia toti copiii sunt mostenitori rezervatari.


raluk0207 a scris:

Cu mentiunea ca testamentul nu e act de proprietate, astfel incat va trebui dezbatuta succesiunea. Deci chestiunea nu e rezolvata pana la capat.
Daca dvs cu sotul aveti la data decesului resedinta obisnuita in Romania, se va aplica legea romana, conform careia toti copiii sunt mostenitori rezervatari.


Domiciliul il avem in Marea Britanie. Tin autoritatile romane cont de acest fapt?
Este donatia mai sigura? Cu sau fara clauze? Multumesc mult.
Ultima modificare: Joi, 3 Octombrie 2019
MIMaMo, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domiciliul e una, reședința este altceva.
După cum spuneam mai sus, testamentul nu este act de proprietate, astfel încât la decesul dvs va trebui dezbătută succesiunea.
Dvs sunteti cetățean român și britanic, soțul e cetățean britanic, iar imobilul e in România. Prin urmare, se va pune problema care lege se va aplica la dezbaterea succesiunii.
Potrivit Codului civil, succesiunea este guvernată de legea statului unde defunctul a avut ultima reședință obișnuită, adică statul cu care a avut cea mai strânsă legătură.
Dacă e Marea Britanie va trebui să vedeți dacă există și este reglementată o procedură succesorala, ce presupune și daca ulterior își va putea produce efectele in România, pentru că fiica dvs să devină proprietarul apartamentului și în baza documentului din Marea Britanie își va putea intabula dreptul la Cartea Funciară.
Dacă e Romania, la dezbaterea succesiunii vor trebui să fie prezente și celelalte fiice.
Cu alte cuvinte, va complicati inutil cu testamentul.
Donația are avantajul de a fi un act de proprietate, fără să trebuiască să mai faceti nimic.
Mari clauze nu puteti sa puneti, în afară de dreptul de uzufruct viager.

Alte discuții în legătură

Testament, mostenire, act donatie sau act vinzare-cumparare quiety quiety Buna ziua, Mama mea s-a recasatorit si apoi impreuna s-au mutat intr-un apartament la inceputul anilor 80, unde locuiesc si in prezent. Intre timp ... (vezi toată discuția)
Moștenire soțul meu are din prima căsătorie 2 copii, cărora ... IoanAlexa IoanAlexa Moștenire Soțul meu are din prima căsătorie 2 copii, cărora le-a lăsat casă în momentul divorțului. Noi suntem căsătoriți de 7 ani și avem un ... (vezi toată discuția)
Ingrijire batrani pentru proprietate(+clauze) olga vasile olga vasile Doresc sa aflu daca ingrijesc 2 persoane in varsta,care nu au copii,pentru a-mi lasa proprietatea(casa,apartament) ce act trebuie sa fac,cand si cu ce clauze ... (vezi toată discuția)