avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 361 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum pot stabili proprietatea comuna tuturor ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum pot stabili proprietatea comuna tuturor locatarilor?

Date:
-asociatie mica constituita din locatarii unui bloc predat in folosinta de 10 ani;
-la parter exista un spatiu (de marimea unui apt. de pe respectivul tronson) cu boxe (depozitare), spatiu asigurat din proiect, delimitat clar si inscriptionat ca atare de la finalizarea constructiei si in care se intra pe o usa (asemanatoare tuturor apartamentelor); odata intrat pe acea usa, exista un hol ingust (in suprafata de cativa mp) de-a lungul caruia se insiruiesc usile aferente boxelor;
-chei de la acea usa au doar proprietarii boxelor (aici trebuie sa precizez ca nu toti proprietarii de apartamente din bloc detin in proprietate si boxe pt depozitare) precum si o cheie exista la sediul administratiei;
-niciodata pana acum nu si-a pus cineva problema daca acel hol ingust de dupa usa inscriptionata este coproprietate a tuturor membrilor asociatiei ori poate doar a membrilor proprietari pe spatiile de depozitare;
-in prezent, eu, presedinte relativ nou de asociatie, am primit o sesizare scrisa (din partea unui singur membru al asociatiei) la care va trebui sa raspund rapid, sesizare care cuprinde mai multe aspecte, printre care si cererea de a da cate o cheie si celor care nu detin in proprietate boxe.
----------------------
Dincolo de faptul :
- ca singura utilizare a respectivului hol de acces este doar si numai doar accesul exclusiv la boxele respective si ca nu poate fi utilizat pt altceva;
-ca niciodata pana acum membrii asociatiei care nu detin boxe in proprietate nu au ridicat aceasta problema, ci doar acum, cel cu sesizatia (membru care nu detine vreo boxa si doar in urma, se pare, a unor certuri cu un alt membru care detine una);
-ca niciun alt membru care nu are in proprietate vreo boxa si nici nu si-a exprimat dorinta sa detina o cheie (este inclusiv cazul meu care, desi presedinte cu acces poate la cheia administratorului, nu vad de ce mi-ar trebui o cheie personala de la usa holului spatiilor de depozitare) si dealtfel nici nu ar avea nimeni ce face acolo daca nu detine si nu se intreapta catre vreo boxa in proprietate.

Cum as putea stabili fara doar si poate ca acel hol este in proprietatea doar a proprietarilor de boxe(pe care acesta le deserveste) sau daca este in proprietatea comuna a tuturor proprietarilor de apartamente din bloc?
Am verificat actele ce le am la dispozitie, nu regasesc ceva edificator. Din pacate, am reusit sa descopar ca nici nu am la dosar copii ale absolut tuturor actelor de proprietate din care sa pot obtine date mai clare sau macar vreo inregistrare a suprafetelor private in vreun registru (adunand poate suprafetele inscrise drept boxe in proprietate ca sa ajung la mai putin sau egal cu suprafata spatiului total delimitat drept "depozitare"); este de fapt singurul lucru la care m-am gandit, in acest sens voi lucra insa pe viitor.
Va multumesc anticipat pentru orice sfat.

Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Octombrie 2019
amotida, utilizator
Cel mai recent răspuns: amotida , utilizator 19:27, 8 Octombrie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 654 alin 2 din codul civil, care îl veți regăsi și în noua formă a legii 196/2018 dacă trece de la stadiu de propunere.

Este proprietatea comună exclusivă a celor ce dețin boxe. Cărora le aparțin și toate cheltuielile, prin urmare sunt îndreptățiți să dețină doar ei cheie.

Proprietatea comuna exclusivă este amintită și în legea actuală, doar la art. 2 la definiția părții comune. Dar nu sunt date explicații suplimentare.
Ultima modificare: Duminică, 6 Octombrie 2019
latka, moderator
Multumesc stimate coleg pt raspuns. Problema pt mine este ca trimiterea la respectivul articol (care face referire la impartire cheltuieli) nu este edificatoare :(
Problema mea este cum sa stabilesc, prin ce formula (atat timp cat la acest moment nu detin toate copiile aferente proprietarilor tuturor boxelor sa pot face suma metrilor respectivi sa vad unde ajung) daca si la acel hol nu au cote indivize si restul proprietarilor ce nu au boxe...
La acest moment nu am decat doar cateva copii ale detinatorilor de boxe unde, singurele referinte sunt facute cam sumar, as zice, adica ceva de genul:
(la descriere proprietate) "Spatiul de depozitare nr. cutare, situat la parterul cladirii cutare, bla bla, avand nr cadastral cutare, inscris bla-bla, cu suprafata construita exclusiva de X mp", bla bla
Ei bine, neavand acum toate suprafetele construite ale boxelor (dupa cum acestea reies din toate contractele), desi stiu suprafata totala construita a acelui spatiu, nu pot face un calcul estimativ... iar alta posibilitate nu-mi vine in cap :(
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai în primul rând somati pe restul proprietarilor de boxe sa va aducă dovada deținerii acelor spații, care deja le ocupă. Altfel, să-i anunțați ca vor trebui sa elibereze acele boxe. În acest caz holul, ca și boxele respective, sunt proprietate comuna tuturor. Iar cel ce dorește cheie, chiar are dreptul.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@amotida,

Mergeti la OCPI si solicitati un Extras de Carte Funciara - pentru informare.
Trebuie sa aveti macar un act de proprietate intabulat pentru a sti cum sa completati cererea respectiva (va trebuie nr. cartii funciare si nr. cadastral al blocului).
Daca intampinati dificultati, solicitati ajutorul unui functionar - sunt amabili.
Cred ca trebuie sa achitati pe loc, 20 lei - pentru un bloc.
Sa stiti ca toata chestiunea cu OCPI-ul se poate rezova si prin internet, dar acum nu am adresa lor, dar puteti cauta pe net - cum obtin un extras de carte funciara?
Cititi acolo si va lamuriti.
Ei, in acel document o sa puteti observa cine are boxa si care este procentul de cota-parte indiviza de proprietate.
Daca este complicat, folositi ultimul mesaj postat de catre @latka.
Ar trebui sa vizualizati cate un act de proprietate - unul care are boxa si unul care nu are boxa si sa le comparati cumva.
Informatii mai puteti gasi in Cartea tehnica a cladirii (schite, suprafete, cote-parti, etc.).
Practic, eu nu am mai intalnit o asemenea situatie.
Mult succes!
Multumesc d-le Adam Grecu pentru sfat.
-Da, am cateva copii ale contractelor proprietarilor, si de la unii care detin boxe si de la altii care nu detin.
-Avem o lista cu toate boxele care si cui apartine (doar numar si nume, fara suprafete). Nu avem insa toate copiile contractelor.
-Exista si cazuri (de a caror existenta am aflat) in care anumiti proprietari au cumparat boxe ulterior achizitiei apartamentelor. Momentan nici astfel de copii nu avem si nici inregistrari de suprafete in vreun registru.
-Da, voi lua la purecat si absolut toate celelalte acte din cartea tehnica, in speranta ca voi gasi ceva.
-Comparand diverse copii ale actelor de proprietate (cu boxe cumparate in acelasi timp cu apartamentele), deja am si identificat si alta chestiune care ma cam baga in ceata... la una scrie doar metrii patrati utili in contract, la alta scrie doar metrii patrati construiti.

Inca ceva dle Grecu, poate reusiti dumneavoastra (sau si oricine altcineva) sa-mi dati si un alt sfat intr-o alta chestiune:
Data fiind si problema de mai sus, am hotarat ca oricum trebuie sa ma ocup rapid de punerea in ordine a unor acte necesare si obligatorii. Cautand copii ale contractelor ori insemnari in vreun registru referitoare la cote detinute, am identificat inca o problema:
Lipsa adeziunilor tuturor proprietarilor. Am doar cateva, doar alea initiale de cand se constituise asociatia (mai putine si decat copiile contractelor).
Acum le voi cere tuturor celor care nu au depus asa ceva pana acum sa semneze adeziunile insa nustiu cum sa fac cu datarea... Legal, aceste adeziuni trebuiau facute imediat dupa achizitia fiecaruia.
-Acum insa, ce sa fac, sa le cer sa semneze antedatat ?
-Daca obtin adeziunile insa cu data reala, nu se pot ivi alte probleme?

Ultima modificare: Luni, 7 Octombrie 2019
amotida, utilizator

Alte discuții în legătură

Proprietate boxa subsol bloc delia89 delia89 Buna ziua, Bunicii mei sunt proprietarii unui apartament la parter intr-un bloc din Bucuresti, construit in anii 80, ei sunt primii proprietari (fiind ... (vezi toată discuția)
Spatiul comun de la subsol poate fi utilizat de toti proprietarii? laura_yt laura_yt as dori sa stiu daca spatiile comune din bloc,ma refer la subsol,se pot folosi de catre toti proprietari din bloc sau numai de catre proprietarii ale caror ... (vezi toată discuția)
Suprafața utilă DumitruParaschiv DumitruParaschiv La calculul cotelor lunare de întretinere la suprafata utilă se înclud unde este cazul boxele de la subsol s au camerele de serviciu de pe paliere? (vezi toată discuția)