avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul mă obligă să-mi dau demisia fără ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul mă obligă să-mi dau demisia fără preaviz, din cauza unei sesizări neîntemeiate. Cum mă pot apăra?

O colega cu care nu am avut relatie de prietenie si care se simte lezata de acest lucru, a sesizat conducerii faptul ca eu o deranjez cu glumele mele si ca ea vrea sa plece din cauza mea. Angajatorul nu a dorit sa ne asculte fața in fata,aducandu- i eu argumente ca ea este o persoana conflictuala desi, colegii, au sustinut ca n -am nicio vina in afara unui schimb de replici de bun simț.
Maine angajatorul doreste sa plec din firma fara preaviz, acuzandu-ma ca mint,

Eu vreau doar sa-mi dovedesc nevinovatia..si sa stiu care sunt pasii pentru a nu ma face de rusine ,mi se pare nedrept sa nu pot aduce argumente,sa nu am dreptul la replica.
Angajatorul,mi-a spus ca asa nu putem colabora,chiar daca sunt unul dintre cei mai buni oameni din firma si rezultatele mele demonstreaza asta,deja totul este trecut la alt rang,personal chiar si mi se pare discriminare!
Multumesc mult ,am mare nevoie de un sfat!!
Ultima modificare: Luni, 7 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:28, 23 Noiembrie 2019
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

4. In speta, lasati-l pe angajator sa aiba initiativa incetarii c.i.m.,dupa care veti actiona in consecinta.
Multumesc,
Cand am solicitat o discutie fata in fata cu aceasta colega,dna Director mi-a dat un raspuns pe masura,,timpul meu costa bani,iar eu,nu vreau sa fac asta,imi pare rau,dar trebuie sa ne despartim,imi pare rau ca am discutia aceasta cu un performer,dar,nu pot accepta un astfel de comportament,luni,iti voi spune daca e novoie sa stai 20 de zile sau nu,poate ai nevoie sa-ti cauti un job,,am insistat ca nu imi doresc sa plec pana nu lamuresc lucrurile,iar dansa,a insistat ca e mai bine poate sa nu vin nici luni.
Pot demonstra cu declaratia colegilor,ca eu,nu am vorbit urat,nu am avut niciodata un coportament deviant,din contra,am fost acuzata de catre doamna Director,ca sunt prea ,,mămoasa,, cu colegii si nu este in regula sa fiu asa
Ultima modificare: Duminică, 6 Octombrie 2019
Alina1914, utilizator
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
In speta, luni mergeti la serviciu si va indepliniti atributiile .. daca nu va mai primeste la munca , atunci :

În cazul în care angajatorul refuză să-l primească la lucru pe salariat, fără să fi dispus concedierea acestuia, salariatul se poate adresa instanţei solicitând direct reintegrarea în funcţie şi plata de despăgubiri. (Ion Traian Ştefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 573).

Puteti sa le solicitati in scris sa va comunice care este motivul pentru care nu va mai primeste la locul de munca si temeiul legal al acestei decizii.
Abaterea disciplinara grava,are la baza agresiune fizica sau verbala,nu? Eu asa gandesc in acest moment,nu este cazul,nu am avut in viata mea astfel de discutii,cercetarea disciplinara nu trebuie facuta de angajator,un expert ITM si cu o instiintare in prealabil?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.

2. "Deşi Codul muncii nu face referire la normele de comportament, acestea trebuie respectate de salariat, sub sancţiunea răspunderii disciplinare. Obligaţia de a respecta normele de comportare se deduce, pe de o parte, din ansamblul dispoziţiilor legale, iar pe de altă parte din prevederile art. 5 din Codul muncii, care consacră principiul egalităţii de tratament, precum şi din dispoziţiile art. 6 din acelaşi cod, relative la respectarea demnităţii şi conştiinţei salariatului. "(Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 665)

3. Numărul membrilor și componenta comisiei de disciplina o stabilește angajatorului .
Astfel , printr-o decizie de numire sau prin regulamentul intern al institutiei se poate decide componenta comisiei de disciplinara .

4. In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana/comisia imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.

De asemenea,reguli referitoare la procedura disciplinara - citare, administrare de probe, comunicare acte etc. - ar trebui sa fie reglementate in Reg.Intern.

Obiectul scrisorii de convocare îl constituie aducerea la cunoştinţa a salariatului a faptei care i se impută şi care face obiectul cercetării prealabile disciplinare.

Alte discuții în legătură

Hartuire la locul de munca NIK_NIK33BR NIK_NIK33BR Sunt angajat momentan la o societate de paza in functie de inspector securitate. In luna martie sefii mei a venit cu niste acuzatii la adresa mea \\"FEL DE ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca dragosmusat dragosmusat Buna ziua , sotiei mele i-a fost ieri desfacut contractul de munca fara preaviz ,fara suspendare .I s-a desfacut pentru \"indisciplina\" in conceptia ... (vezi toată discuția)
Cercetare angajat ssiimm ssiimm Buna ziua, Sper ca ma puteti ajuta urgent cu o opinie ref la situatia mea. Sunt angajata in functie de conducere intr-o companie. De la un timp s-au facut ... (vezi toată discuția)