avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sunt pus la plata schimbării țevilor de căldură, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sunt pus la plata schimbării țevilor de căldură, deși au fost tăiate cu un etaj mai jos când mi-am pus centrala. E corect?

Administratorul m-a pus la plata pentru schimbarea tevilor de caldura pe coloana. Mentionez ca eu Stau la etajul 10 iar cand m-am mutat in bloc mi-am bagat centrala pe gaz , iar tevile de caldura au fost toate taiate de la etajul 9. Este corect sa platesc si eu pentru schimbarea tevilor atat timp cat eu nu beneficiez de existenta lor.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Indrivingvl , utilizator 08:00, 14 Octombrie 2019
ynocentta a scris:

Chiar daca,dv ati inteles sa renuntati la sistemul centralizat de incalzire si pentru confortul personal ati instalat centrala termica individuala,acest fapt nu va exonereaza de la obligatia achitarii cote parti comune

Cred că nu aţi înţeles esenţa! Petiţionarul ESTE DEBTANŞAT ŞI NU MAI ARE COLOANE FINALE ÎN APARTAMENT! În apartamant nemaifiinc COLOANE nici nu i s-au instalat terminalele de coloane în apartament, deoarece nici nu a dat accesul lucrătorilor să facă aşa ceva în apartament. Aici e clenciul!
Adam Grecu a scris:

@Indrivingvl,

Ceea ce vi se repartizeaza dvs. sunt acele costuri cu incalzirea locuintelor si a partilor comune si care nu inseamna numai tevile din casa. Inseamna distributia din susbsol (sigur nu aveti tevile izolate), distributia din spatiile comune, casa scarii,etc.
Ceea ce trebuie sa faceti dvs. este sa notificati as. prop. ca dvs. nu mai aveti acele tevi prin apartament, sa va recalculeze acele suprafete, in reste este legal.

Nu este vorba despre REPARTIZARE COSTURI CĂLDURĂ ci de repartizare costuri reinstalere COLOANE conducte căldură! Aceste coloane sunt diferte de cele de utilitate comună!
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

Mircea SCALAT a scris:

Cred că nu aţi înţeles esenţa! Petiţionarul ESTE DEBTANŞAT ŞI NU MAI ARE COLOANE FINALE ÎN APARTAMENT! În apartamant nemaifiinc COLOANE nici nu i s-au instalat terminalele de coloane în apartament, deoarece nici nu a dat accesul lucrătorilor să facă aşa ceva în apartament. Aici e clenciul!

Proprietarul respectiv a renunțat la sistemul de încălzire centralizat, dar nu poate renunța la cheltuielile legate de întreținere a acestui sistem, cum sunt cele de înlocuire a coloanelor respective. Asa spune art. 75 alin. 4 din legea 196 /2018. Chiar dacă și-a tăiat coloanele din casa, asta nu înseamnă decât faptul ca nu va mai plăti cheltuieli legate de energia termica furnizată de acest sistem centralizat, dar nu poate fi exonerat de cheltuielile de întreținere.
Ultima modificare: Joi, 10 Octombrie 2019
latka, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Mircea SCALAT,

Clenciul este altul: a explicat @latka faza cu deconectarea tevilor si ce se intampla mai departe.
Ce pot sa va spun eu ca sa intelegeti fenomenul:
- energia termica care intra intr-un bloc, este trecuta si masurata de un gigacalorimetru, iar furnizorul emite o factura; ce face sau nu face asociatia, pe furnizor nu il intereseaza, el vre ca factura sa fie platita;
- energia termica, in drumul sau catre caloriferele proprietarilor, trece prin toata instalatia de incalzire termica: subsol, spatii cu alta destinatie decat locuinta, asa-zisele spatii comune, poate pe casa scarii si in final prin revile care trec prin apartamente.
Ei, daca pana nu demult, toata lumea isi incalzea locuinta cu energie termica de la CET (sistem centralizat) , totul era bine, adica suma facturata se impartea la SU (suprafata utila) totala a blocului, rezulta xxx lei/mp SU, rezultat care se inmultea cu SU a fiecarui proprietar, astfel factura se "inchidea" beton.
Intre timp, la bloc au aparut mai multe sisteme de incalzire, iata:
1. sistemul centralizat (cel initial) - prop. ramasi conectati la CET;
2. sistemul cu centrale proprii;
3.sistemul electric (cu centrale sau calorifere, resouri);

In aceste conditii, proprietarii de la punctele 2 si 3 nu ar mai vrea sa achite si costurile comune, spun ei ca nu mai au treaba cu aceasta, desi, asa cum s-a mai spus, legea zice altceva; apoi, proprietarii de la punctul 1, zic si ei, dar altceva - adica ce zice legea; ai renuntat dumneata la incalzirea centralizata, dar macar sa participi la costurile de pe spatiile comune, da?
Adica pe romaneste, daca in afara blocului temperatura in aer este sa zicem - 15 grade, nu-i asa ca in scara gasim o temperatura pozitiva, poate 10-12 grade, ca sa nu zic mai mult, da?
Cine incalzeste casa scarii domnule?
.............................
Singura masura corecta in astfel de cazuri (daca amiabil nu se intelege lumea), este ca as. prop. sa se adreseze unei firme specializate (cele care fac calculul incalzirii prin repartitoare de costuri sunt foarte bune, dar nu trebuie sa va limitati doar la acestea), care sa faca un inventar corect al tuturor suprafetelor prin care circula agent termic - acel SET despre care am mai vorbit. Din SET-ul total se scade SET-ul caloriferelor, iar diferenta se repartizeaza tuturor proprietarilor la costuri cu incalzirea spatiilor comune, proportional cu cota-parte indiviza din proprietate.
Nu zic ca toate acestea sunt lucruri simple, credeti-ma, m-am "lovit"ani de zile de aceste aspecte.
Acesta este de fapt ceea ce dvs. numiti clenciul.
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2019
Adam Grecu, utilizator
eu stau la etajul 3 si am centrala proprie, cel de deasupra mea de la etajul4 a taiat tevile. Eu ar trebui sa-l dau in judecata ca le-a taiat ilegal. Sa cer daune morale deoarece apa calda nu mai trece de nivelul caloriferului vecinului de sub mine de la etajul 2, iar eu platesc caldura pentru partile comune (coloana) ca si cum ar trece agent termic prin acele coloane tur si retur. Turul si returul se face numai pana la etajul 2 prin caloriferele vecinului. Coloanele de tur si retur agent termic, in 2 camere, baie si bucatarie sunt reci iarna, iar eu platesc caldura partilor comune pentru 8 coloane.. Asa ca plateste tevile si lasa circul.
Ultima modificare: Luni, 14 Octombrie 2019
Epuree, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata energiei termice itosoft itosoft Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc cu 18 apartamente, dintre care 12 au centrala proprie, ceilalti sunt racordate la centrale termice centralizate. Dupa ce se ... (vezi toată discuția)
Plata pentru tevile de caldura nahi nahi Buna ziua, doresc sa formulez si eu o intrebare referitoare la tevile de caldura care trec prin apartamentul mamei mele. Doresc sa mentionez ca mama are ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura spatii comune patrichi_stefan patrichi_stefan Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt ... (vezi toată discuția)