avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariata insarcinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariata insarcinata

Buna ziua! Am urmatoarea situatie: sunt insarcinata in 12 saptamani, inca nu am anuntat in scris angajatorul, urmeaza sa o fac la sfarsitul saptamanii. Colegele si-au dat seama de situatia mea la fel si sefa, deoarece am avut greturile normale sarcinii in aceasta perioada. Sefa de cand a aflat a trecut la amenintari. Mentionez ca salariul meu este compus din: salariu de baza+ 10 ore suplimentare pe luna+ weekend+ 2 ore de noapte (zilnic, in zilele in care am tura) + targhet + tichete de masa. Primul lucru care m-a afectat a fost sa ma scoata de luna aceeasta din turele de weekend, pe motiv ca sunt insarcinata si nu dau randament. Acum ma anunta ca de luna viitoare o sa-mi opreasca si cele 10 ore suplimentare ba chiar o sa ma repartizeze intr-o alta locatie si o sa-mi plateasca doar salariul de baza. Mentionez ca nu am probleme medicale nici eu si nici fatul ( in afar de greturile care au fost la inceput de sarcina), imi pot desfasura activitatea la fel de bine ca si pana acum. Intrebarea mea este daca se procedeaza normal in situatia mea? Am senzatia ca mi se incalca dreptul. Pot presta cele 10 ore suplimentare in continuare daca situatia mea este buna si nu am nici un alt impediment de natura de sanatate? Nu am gasit nici o lege in acest sens. Va rog sa ma ajutati! Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:02, 8 Octombrie 2019
Nu vi se încalcă nici un drept. În plus, angajatorul e obligat să vă asigure condiții de muncă potrivit stării dvs legale. Și e prudent.
1. La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115 C.mun., dupa caz.

2. Codul Muncii
art.48
Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

"Modificarea temporară a locului şi felului muncii, fără consimţământul salariatului, ca măsură de protecţie a acestuia, se întemeiază de regulă pe starea sănătăţii salariatului, care de exemplu, este pensionat pentru invaliditate de gradul III sau care nu mai poate presta munca pe carea o avea datorită unei boli profesionale sau a unui accident de muncă. În aceeaşi situaţie se află şi femeile gravide, cele care au născut recent sau cele care alăptează şi al căror loc de muncă prezintă riscuri." (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucureşti, 2005, p. 89)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii angajator gabrielion gabrielion Buna ziua!Am bronsita astmatica si alergii cu angioedem facial.Lucrez in mediu toxic cu acetona industriala,perclor,gaz avionabil,uleiuri industriale,in ... (vezi toată discuția)
Munca in picioare alyna_maria32 alyna_maria32 Buna ziua.am o intrebare:lucrez la o firma,doar in picioare.incep sa imi apare vene (mostenesc varicele de la mama).din pacate nu am reusit sa imi gasesc ... (vezi toată discuția)
Probleme de sanatate, schimbare loc de munca ? oanaportar oanaportar Un coleg reclama conducerii institutiei ca, datorita conditiilor de munca ( mucegai, praf, carii, ….), ii este afectata sanatatea, a capatat astm, are ... (vezi toată discuția)