avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota parte teren/ Diviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota parte teren/ Diviziune

Bunica mea a decedat in urma cu multi ani. Cele 3 fiice(mama e una din ele). Din ce stiu au facut dezbaterea insa toate sunt parte in acelasi document, nu extista inca cota parte cu titlu de proprietate individual, sunt toate 3 proprietar peste toate parcelele si bunurile.
Cum pot sa primesc eu(nepot) de la ele o parte din teren pentru care ele sunt de acord sa il dea. Se poate face ceva prin notar? Mama mea stie ce parte din teren doreste si cele doua sunt de acord sa ii dea, insa nu stiu ele 2 cum sa imparta diferenta si de asta suntem in imposibilitate sa obtinem titluri separate de proprietate. Daca ma poate indrume cineva, Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: 011Daniel , utilizator 07:42, 13 Octombrie 2019
In principiu ar trebui incheiate un act de partaj urmat de contract de donație.
Daca s-a dezbatut mostenirea, trebuie sa aiba un certificat de mostenitor.
In baza acestuia, toate 3 va pot vinde/dona impreuna terenul care va intereseaza.
Pentru restul imobilelor, trebuie sa incheie un act de partaj, prin care fiecare din ele sa preia bunurile astfel cum au convenit.
Actul de partaj se incheie amiabil, la notar sau in caz de divergente, pe cale judecatoreasca.
Multumesc mult pentru raspunsul prompt. Suna foarte bine, daca se face donatie sau vanzare eu pot sa fac acte pe terenul respectiv? Se face prin notar cu toate partile de fata sau alt fel?

011Daniel a scris:

daca se face donatie sau vanzare eu pot sa fac acte pe terenul respectiv? Se face prin notar cu toate partile de fata sau alt fel?

Pai ce act sa mai faceti? Incheiati contractul de vanzare sau de donatie cu mama si matusile si ala e.
Acel contract va fi actul dvs de proprietate pentru terenul respectiv.
Da, se incheie la notar, cu toate partile prezente.
In acest caz mai ramane ceva* ( casa, teren, bani-conturi bancare...) ce pot fi impartite de fratele dvs. si copii matusilor dvs., daca exista...?

Alte discuții în legătură

Acte proprietate mama - copil mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua, Am urmatoarea situatie: mama impreuna cu sora mostenesc casa parintilor lor. Mama vrea sa-mi cedeze partea ei iar pe matusa mea urmeaza sa o ... (vezi toată discuția)
Cedare mostenire Iosua Iosua Tata si matusa mea imi pot ceda partea de teren la un notar contra unei sume de bani? Terenul si casa este pe numele strabunicului meu. (vezi toată discuția)
Partaj si transfer proprietate BescheaGeorgeta BescheaGeorgeta Buna ziua Care este calea cea mai echitabila, sigura, neatacabila si cu costuri minime pentru rezolvarea urmatoarei situatii: parintii mei detin impreuna ... (vezi toată discuția)