Eu recomand sa cititi cu atentie clauzele contractului de inchiriere!
1. Daca se stipuleaza expres ca la expirarea termenului contractul se reziliaza de drept, atunci abia de la acel termen se poate pune problema inceperii curgerii unui termen al prescriptiei achizitive.
2. Daca insa, se stipuleaza ca la expirarea termenului contractual, acesta se prelungeste de drept pe alta perioada de 5 ani, daca partile nu reziliaza contractul in mod expres, nu mai poate fi vorba despre uzucapiune, din pacate... Detinerea imobilului a continuat in temeiul acelui contract de inchiriere si nu ati posedat sub nume de proprietar.
Art. 1890 C.civ. prevede că uzucapiunea de 30 de ani operează în favoarea persoanei care a exercitat timp de 30 de ani o posesie utilă asupra unui imobil.
Conform art. 1846 alin. 2 C.civ., posesia care determină dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiune, reprezintă o formă de stăpânire a unui bun, constând în puterea de fapt pe care o persoană o exercită asupra unui bun corporal individual-determinat, care apare ca manifestarea exterioară a dreptului de proprietate, în sensul că acela care o exercită se comportă ca şi cum ar fi însuşi proprietarul.
Pentru existenţa posesiei necesară pentru intervenţia uzucapiunii este necesar ca cel ce o invocă să efectueze acte materiale şi juridice asupra bunului, cu intenţia de a le realiza pentru sine, aşa cum le-ar fi exercitat însuşi proprietarul.
Din 1987 si până în prezent, in situatia 1, trebuie sa fi posedat imobilul continuu, neîntrerupt si sub nume de proprietar, fiind perceput de vecini ca unic proprietar si fara sa fie deranjat vreodata de vreo alta persoana care sa pretinda vreun drept asupra imobilului.
Pe toata perioada de 30 de ani, posesia exercitata trebuie sa fie continua, publica si sub nume de proprietar. ;)