avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... titlu proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

titlu proprietate

in 1982 parintii mei au facut un contract de inchiriere cu propritarul pe 5 ani din momentul acela nu am mai auzit nimic de ei noi platim impozitul pe numele lor avem grija de casa cu numeroase inbunatatiri au trecut 27 ani credeti ca se incadreaza la uzucapiune de 30 de ani[asta dupa 3ani] mentionez ca inaintea noastra a mai stat asa cineva 10 ani deci proprietarul nu sa mai interesat de mult intre noi si propritar exista doar acel act de inchiriere de 5 ani
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 04:00, 4 Decembrie 2009
Nu va incadrati.Nu uitati de contractul de inchiriere incheiat pentru 5 ani.Uitativa si la clauzele contractuale.
Termenul pentru uzucapiune a inceput sa curga doar din momentul in care nu ati mai platit chiria intrucat plata acesteia arata ca detineti bunul cu acordul proprietarului. Abia de la data cand nu ati mai platit chiria incepe sa curga termenul de 30 de ani iar detentia precara s-a transformat in posesie utila prin faptul ca ati ocupat in continuare imobilul dar fara a mai plati chiria, ceea ce constituie un act de opozitie fata de proprietar.
Dl avocat UBIK are perfecta dreptate!=D>
Practic, pentru a putea invoca uzucapiunea de 30 de ani, mai trebuie sa ocupati acel imobil inca 8 ani!Abia dupa aceea va puteti adresa instantei de judecata pentru a uzucapa!
nu am platit niciodata chirie a facut acel ct de inchiriere si apoi nu a mai venit niciodata noi am platit impozitul pe cladire si teren la sectia financiara dar pe numele lui nu pe numele meu si acum platesc tot pe numele lui
Eu recomand sa cititi cu atentie clauzele contractului de inchiriere!
1. Daca se stipuleaza expres ca la expirarea termenului contractul se reziliaza de drept, atunci abia de la acel termen se poate pune problema inceperii curgerii unui termen al prescriptiei achizitive.
2. Daca insa, se stipuleaza ca la expirarea termenului contractual, acesta se prelungeste de drept pe alta perioada de 5 ani, daca partile nu reziliaza contractul in mod expres, nu mai poate fi vorba despre uzucapiune, din pacate... Detinerea imobilului a continuat in temeiul acelui contract de inchiriere si nu ati posedat sub nume de proprietar.
Art. 1890 C.civ. prevede că uzucapiunea de 30 de ani operează în favoarea persoanei care a exercitat timp de 30 de ani o posesie utilă asupra unui imobil.
Conform art. 1846 alin. 2 C.civ., posesia care determină dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiune, reprezintă o formă de stăpânire a unui bun, constând în puterea de fapt pe care o persoană o exercită asupra unui bun corporal individual-determinat, care apare ca manifestarea exterioară a dreptului de proprietate, în sensul că acela care o exercită se comportă ca şi cum ar fi însuşi proprietarul.
Pentru existenţa posesiei necesară pentru intervenţia uzucapiunii este necesar ca cel ce o invocă să efectueze acte materiale şi juridice asupra bunului, cu intenţia de a le realiza pentru sine, aşa cum le-ar fi exercitat însuşi proprietarul.
Din 1987 si până în prezent, in situatia 1, trebuie sa fi posedat imobilul continuu, neîntrerupt si sub nume de proprietar, fiind perceput de vecini ca unic proprietar si fara sa fie deranjat vreodata de vreo alta persoana care sa pretinda vreun drept asupra imobilului.
Pe toata perioada de 30 de ani, posesia exercitata trebuie sa fie continua, publica si sub nume de proprietar. ;)

Alte discuții în legătură

Achizitie teren din jurul casei - uzucapiune posibila? catalinn008 catalinn008 buna ziua, am nevoie de un sfat. bunicii sotiei locuiesc intr-o casa de peste 20 de ani. In jurul anilor 2000 au cumparat casa de la primarie, insa nu si ... (vezi toată discuția)
Intrebare sara8 sara8 As vrea sa trimit o adresa catre o presoana care sa demonstreze ca este proprietarul unui teren, dar nu stiu cum sa procedez. Am rugamintea sa-mi spuneti cum ... (vezi toată discuția)
Poate uzucapa coindivizarul prin folosinta neintrerupta si netulburata a unei parti din podul comun avb_grup avb_grup buna ziua, va rog o sugestie cu privire la urmatoarea problema. Intr-un imobil exista trei co-proprietari; fiecare detine cate un nivel in proprietate ... (vezi toată discuția)