avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... titlu proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

titlu proprietate

in 1982 parintii mei au facut un contract de inchiriere cu propritarul pe 5 ani din momentul acela nu am mai auzit nimic de ei noi platim impozitul pe numele lor avem grija de casa cu numeroase inbunatatiri au trecut 27 ani credeti ca se incadreaza la uzucapiune de 30 de ani[asta dupa 3ani] mentionez ca inaintea noastra a mai stat asa cineva 10 ani deci proprietarul nu sa mai interesat de mult intre noi si propritar exista doar acel act de inchiriere de 5 ani
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 04:00, 4 Decembrie 2009
Nu sunt de acord, cora2006
Daca nu s-a platit niciodata chirie despre ce contract de inchiriere poate fi vorba ? Nici macar despre comodat nu poate fi vorba daca proprietarul nu s-a mai interesat de bun. In afara de acest aspect doar proprietarul poate sa opuna contractul or daca acest proprietar nu s-a mai interesat de bun e putin probabil sa vina la judecata cu pretentii.
Cautati un avocat si vedeti ce va zice acum dupa ce cunoasteti si parerile noastre.
Uzucapiunea trebuie sa fie introdusa in contradictoriu cu proprietarul, iar daca acesta invoca acel contract de inchiriere, chiar daca nu s-a incasat chirie de mai multi ani dar cu o clauza ce prevedea expres prelungirea contractului de drept pe o perioada, actiunea in uzucapiune este paralizata, deoarece chiriasul / comodatarul a detinut bunul pentru altul, nu pentru sine, ceea ce nu indica o posesie utila, necesara pentru admisibilitatea uzucapiunii.
Parerea mea!
Astept si opiniile altor colegi avocati, deoarece faptul ca eu nu sunt de acord cu opinia ta, nu echivaleaza cu aceea ca eu am dreptate si invers. ;)
cora2006 a scris:

Uzucapiunea trebuie sa fie introdusa in contradictoriu cu proprietarul, iar daca acesta invoca acel contract de inchiriere, chiar daca nu s-a incasat chirie de mai multi ani dar cu o clauza ce prevedea expres prelungirea contractului de drept pe o perioada, actiunea in uzucapiune este paralizata, deoarece chiriasul / comodatarul a detinut bunul pentru altul, nu pentru sine, ceea ce nu indica o posesie utila, necesara pentru admisibilitatea uzucapiunii.
Parerea mea!
Astept si opiniile altor colegi avocati, deoarece faptul ca eu nu sunt de acord cu opinia ta, nu echivaleaza cu aceea ca eu am dreptate si invers. ;)

foarte adevarat, cora, insa despre ce contract de inchiriere poate fi vorba daca pretul nu s-a platit niciodata?
Chiar daca nu a platit chirie niciodata, acel contract devine unul de folosinta cu titlu gratuit, ceea ce nu conduce la schimbarea datelor problemei.
Folosinta, cu plata sau nu, a unui imobil in baza unui contract este o folosinta pentru altul si nu pentru sine, cu titlu de proprietar, ceea ce nu poate conduce niciodata la obtinerea unui drept de proprietate prin uzucapiune.
Contractul de inchiriere sau comodat este un mod de administrare a imobilului, nu un mod de transmitere a proprietatii.
Mai mult, contractele de inchiriere incheiate pe o perioada mai mare de 3 ani se pot inscrie in cf pentru a fi opozabile tertilor. Daca s-a notat contractul si in cf? Se mai poate pune problema unei uzucapiuni? ;)
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2009
Corina Capotã, Avocat
Un contract de locatiune nu se poate transforma ad-hoc intr-unul de comodat prin simplul fapt ca nu s-a platit chiria. Mie mi se pare mai mult ca acel contract nu s-a executat niciodata si ca neproducand efecte ... nu prea exista. Insa daca se poate invoca sau nu uzucapiunea si data de la care curge termenul de prescriptie urmeaza sa fie stabilit doar dupa ce se cunosc toate elementele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie teren din jurul casei - uzucapiune posibila? catalinn008 catalinn008 buna ziua, am nevoie de un sfat. bunicii sotiei locuiesc intr-o casa de peste 20 de ani. In jurul anilor 2000 au cumparat casa de la primarie, insa nu si ... (vezi toată discuția)
Intrebare sara8 sara8 As vrea sa trimit o adresa catre o presoana care sa demonstreze ca este proprietarul unui teren, dar nu stiu cum sa procedez. Am rugamintea sa-mi spuneti cum ... (vezi toată discuția)
Poate uzucapa coindivizarul prin folosinta neintrerupta si netulburata a unei parti din podul comun avb_grup avb_grup buna ziua, va rog o sugestie cu privire la urmatoarea problema. Intr-un imobil exista trei co-proprietari; fiecare detine cate un nivel in proprietate ... (vezi toată discuția)