avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1137 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoașterea copilului și custodie comună: cum pot ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoașterea copilului și custodie comună: cum pot evita ca tatăl copilului (fost deținut, cu comportament violent atât fizic cât și verbal) să le obțină?

Buna ziua, in urma unei relații de doua ani a rezultat un copil, in prezent de 3ani jumate , al carui tata a fost deținut în perioada noiembrie 2015-2018 pt trafic internațional de droguri de risc , organizare de bandă și cap de rețea ,in tot timpul acesta necontribui d cu nimic pt copil, minorul purtând numele meu de fata . Între timp eu mi-am refăcut viața cu un om care a crescut copilul că pe propriul copil, din toate punctele de vedere. Anul trecut tatăl biologic a fost eliberat pe semnătura , am hotărât împreună cu soțul meu să îl lăsăm să vadă minorul 1h/sapt in prezența strictă a bunicii mele . Acum însă vrea musai că minorul sa îi poarte numele ,sa aive drept egal la creșterea lui . Menționez că are un copil dintr-o fosta căsnicie care a rămas la mama cu custodie exclusivă tocmai din cauza violenței domestice fizice și verbale , a infidelității și relelor tratamente efectuate asupra fostei soții .
El nu vrea copilul pt că îi pasă îl vrea pt că e băiat și îi duce numele mai departe , îl vrea pt a se mândri cu el că și cu un trofeu .
Copilul îl știe după numele mic, însă nu știe cine este el de fapt și de ce venea la el , în schimb acesta din urmă îl întreabă mereu pe copil ce jucării mai vrea că să îl ademenească , comportament la care micuțul de 3ani jumate nu știe de cat să ceară , ne având discernământul necesar pt înțelege de ce .
Întrebarea mea este ce pot face că minorul sa nu poarte numele lui sau sa aive drept la custodie , întru cât soțul meu vrea sa îl trecem pe numele soțului
Ultima modificare: Duminică, 13 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: IoanaRDN , utilizator 10:12, 11 Octombrie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
l-a recunoscut sau nu in acte acest tata ?
Chiar daca nu l-a recunoscut si il va recunoste, sansele sunt mici sa i se schimbe numele copilului.
Daca nu l-a recunoscut inca , puteti sa va grabiti nitel ca sotul sa il adopte.
Pana la adoptie si pana ca biologicul sa il recunoasca, puteti depune cerere la primarie sa ii schimbati numele copilului pe cale administrativa, cf oug 41/2003. Motivul fiind ca toti 3 sa purtati nume comun ( daca ati luat numele sotului.) Schimbarea numelui dureaza cam 2 luni, procesul de adoptie poate dura mai mult.
Daca va hotarati pt adoptie, mergeti la dgasp si spuneti ca sotul vrea sa il adopte, ei va asista pe durata procesului de adoptie.
Nu furnizati date catre biologic, cnp, data nasterii copilului etc.
Ultima modificare: Joi, 10 Octombrie 2019
gi-jane2, moderator
Va mulțumesc din inimă pt informare
Pt adopția minorului vom avea nevoie de un avocat să ne reprezinte în instanță ?

Nu l-a recunoscut. Copilul are liniuță la tata .
Și din ce am înțeles acea procedura administrativa de care spuneți dvs cică nu ar fi tocmai legală .
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2019
gi-jane2, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
dvs decideti daca aveti nevoie sau nu. Va e mai usor cu avocat, desigur. El va redacta cererea si va va asista in instanta.
Și din ce am înțeles acea procedura administrativa de care spuneți dvs cică nu ar fi tocmai legală .



de unde ati inteles dvs asta ?
Ilegal inseamna in afara legii, ori exista lege pt asta. Oare ce vreti sa spuneti cu nu e tocmai legala ?
cititi in linkuri ordonanta si procedura
[ link extern ]
[ link extern ]

Prin adoptie se schimba oricum numele, deci puteti sa nu apelati la procedura administrativa.
Numai ca daca biologicul recunoaste copilul intre timp, adoptie cade, ca trebuie sa isi dea biologicul acordul si daca nu e de acord, rar incuviiinteaza instanta adoptia daca tatal se opune.

iar o data cu recunoasterea, se pune problema si de numele ce il va purta copilul. Veti ajunge in instanta pt asta si riscati sa pierdeti. Nu ar mai exista riscul daca copilul are nume comun cu ceilalti membrii ai familiei cu care locuieste.
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2019
gi-jane2, moderator
Buna dimineața . Va mulțumesc foarte mult pt răspunsurile dvs

-editare citat integral-
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nume copil dupa casatorie Cornelia G Cornelia G Daca un barbat se casatoreste cu o femeie care are un copil,copilul trece automat si el pe numele barbatului dupa cununie?Daca nu care sunt posibilitatile de a ... (vezi toată discuția)
Custodia exclusivă a unui minor recunoscut de alt bărbat. Lulu23 Lulu23 Buna ziua ! Sotul meu a recunoscut o fetiță care nu este a lui! Acum mama cere custodia exclusivă si schimbarea numelui minorei! Tatăl biologic nu vrea ... (vezi toată discuția)
Custodie minor davidutu davidutu In urma unei relatii de concubinaj am un fiu in varsta de 4 ani , copilul este recunoscut de tatal sau . Tatal a plecat in Italia pe cand copilul avea 7 luni ... (vezi toată discuția)