avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale majorare capital social
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

majorare capital social

Buna ziua...Tin sa le multumesc in primul rand celor care fac schimb de informatii aici...Gasesc multe dintre ele a fi mai mult decat utile...

As avea si o problema de lamurit. Pe scurt, SRL infiintat recent de catre o persoana juridica straina, cu administrator cetatean strain. Capitalul social a fost de 2000 EUR. In prezent, se doreste un transfer bancar mai mare de bani de la persoana juridica straina catre SRL-ul infiintat de catre aceasta, bani ce urmeaza a fi folositi de catre si in interesul SRL-ului.

Care variante ar fi cele mai utile si mai rapid de implementat?

1. Majorarea capitalului social? (ce avantaje ar prezenta?)
2. S-ar putea si un contract de creditare intre cele 2 persoane juridice, avand in vedere ca una e straina?
Cel mai recent răspuns: manfree , utilizator 09:33, 4 Decembrie 2009
Varianta 1 necesita acte si drumuri la Registrul Comertului dar si o capitalizare interna prin cresterea pasivelor firmei .
Varianta nr 2 presupune un doar contract de creditare , atentie la dobanda deductibila pentru acest tip de finantare , in prezent a crescut la 8 %.
Discutati cu contabilul d-voastra pt a nu afecta gradul de indatorare :
(2)În condiţiile în care gradul de îndatorare a capitalului este peste trei, cheltuielile cu dobânzile şi cu pierderea netă din diferenţele de curs valutar sunt nedeductibile. Acestea se reportează în perioada următoare, în condiţiile alin. (1), până la deductibilitatea integrală a acestora.

Ca parere personala eu as incerca un mix intre cele doua variante, in functie de suma .
Stiu ca e un drum prin jungla din punct de vedere birocratic cand vine vorba de majorarea capitalului. In acelasi timp, situatia de facto e faptul ca o firma straina a deschis un sediu in Romania, si banii transferati vor fi in folosul si pentru dezvoltarea SRL-ului respectiv.

Ma gandeam la un contract de creditare, fara sa fie purtator de dobanda. N-ar fi o solutie mai potrivita? Singurul dezavantaj ar fi necesitatea reinnoirii acestuia, deoarece stiu ca nu se poate face pe perioada nedeterminata.

Pana la urma insa, care ar fi avantajele variantei de majorare de capital?
In contract la dobanda treceti 0 %, si perioada 11 luni , pb este ca dupa 11 luni daca-l reinnoiti se va considera credit pe termen mediu si va intra la gradul de indatorare fiind practic o prelungire a celui initial .

Avantajele majorarii de capital constau intr-o pozitie economico financiara mai solida , in sensul ca in cazul unei eventuale creditari ulterioare indicatorii sunt mult mai favorabili decat in cazul unui capital social f redus .
Cred atunci ca majorarea de capital ar fi o solutie mai buna pe termen lung. Intrebarea este cand se pot transfera efectiv banii din strainatate in Romania? Banuiesc ca inainte de inceperea procedurilor de majorare capital, deoarece la Registrul Comertului, pe langa modificarile din actul constitutiv si alte acte, e necesara si dovada varsamantului de bani.
V-as sugera altceva daca asta doriti in final : initial intocmiti contractul de creditare si apoi transformati creditul in parti sociale spre sfarsitul termenului . Sa nu uitati sa va inregistrati la Oficiul pt spalarea banilor si sa declarati tranzactia altfel sunteti pasibil de o amenda intre 15.000 si 45.000 lei .

Alte discuții în legătură

Cont bancar capital social Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! În cazul infintarii unui SRL la care se stabileste un capital social de 200 lei acesta se depune (se varsa) in contul curent deschis la o banca si ... (vezi toată discuția)
Infuzie capital ? adrianabresug adrianabresug exista acest termen in contabilitate ? Mai exact soc. x are foarte mari datorii de aceea o soc. y doreste sa o ajute venind cu aport la capitalul societatii ... (vezi toată discuția)
Asociere adrianabresug adrianabresug o societate are probleme financiare si doreste o asociere cu o alta societate ,este posibila asocierea intre o societate cu raspundere limitata si o societate ... (vezi toată discuția)